Nesnelerin İnterneti

Güncelleme Tarihi:

Nesnelerin İnterneti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 12:16

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things / iOT) kavramını son aylarda sıkça duymaya başladık. Nesnelerin İnterneti, kabaca etrafımızda pek çok nesnenin internete bağlandığı bir dünyayı tanımlıyor. Teknoloji önce devada telefonları minimize ederek cep telefonunu hayatımıza kazandırdı; daha sonra akıllı gözlükler, akıllı termostatlar ve akıllanan pek çok şeyle karşılaştık. İnternete bağlanan ve birbirleriyle haberleşen tüm bu bileşenler Nesnelerin İnterneti'i oluşturuyor.

Haberin Devamı

IoT ile hayatımız değişmeye başladı bile. Her geçen gün daha fazla cihazımızın internet ile bağlandığına şahit oluyoruz. Akıllı telefondan, TV ye ev içi farklı kategoride cihazların değişimini görmeye başladık. Akıllanan otobüs durakları, akıllı elektrik sayaçları ve internete bağlı çay otomatları derken artık IoT hayatın bir parçası.

GÜVENLİK ÖNEMLİ
Ancak IoT konusunda güvenlik konusuna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz Ekim ayında ABD’de yaşanan DDOS saldırısı, IoT’li cihazlar üzerinde gerçekleştirildi ve sosyal medyanın uzun bir süre üzerinde durması ile sonuçlandı. Burada yapılması gereken altyapıların ve internete bağlı cihazların sürekli güncel tutulması. Yoksa hayatımız kolaylaştırması beklediğimiz makinelerin gazabıyla da karşı karşıya kalabiliriz. Sorunuzun doğrudan yanıtına gelecek olursak da IoT, yoğun olarak akıllı evlerde kullanılıyor. Bu da insana ihtiyaç duyulan birçok noktada öğrenebilen makineler ile çoğu işimizi otomatik hale geleceği edilebileceği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Aslında internet altyapısına sahip tüm evlerin akıllı ev haline getirilmesi gayet mümkün. Zira IoT’li cihazların internete bağlanması ilk şart. Evde hızlı bir internet erişiminiz olduğunda akıllı priz, akıllı lamba, kamerya, hareket, duman sıvı, açık kapalı vs. sensörler gibi çözümleri de kullanarak evinizi akıllı hale dönüştürmeniz zor değil. Ancak bu işin planlamasını yapmak, ihtiyaçlarınızı belirlemek için uzman bir asistana veya IOT mimarlarına veya servis sağlayıcıya ihtiyacınız oluyor. Bu farklı işlevleri yapan cihazları bir yönetim siteminde toplamanız, akıllı telefonla entegre etmeniz ve bir portal oluşturulması önemli işler. Projelendirip maliyetini çıkartmak kolay değil.

20 MİLYAR CİHAZ İNTERNETE BAĞLANACAK!
2016 yılında yaklaşık 6,5 milyar cihaz internete bağlıyken, 2020 yılında bu sayının 20 milyara kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Son 27 yılda büyük adımlar atıldı. Bilişsel bilgi işleme, makine öğrenimi ve yapay zeka ile nesenelerin internetinin önünde yeni bir olasılıklar dünyası yatıyor. Yani aslında yolculuk daha yeni başladı… Bu önemli teknolojinin, nesnelerin internetinden, nesnelerin akıllanmasına doğru nasıl bir değişim gerçekleştireceği ise merakla bekleniyor. “Zekanın” analitik aracılığıyla yazılımların içine nasıl yerleştirildiğini de göz önünde bulundurduğumuzda, “Nesnelerin akıllanmasına” gerçekten de ne kadar yakın olduğumuzu kim bilebilir?”

Haberin Devamı

IoT için piyasadaki en iyi örneklerden biri, PC'niz veya telefonunuz üzerinden kontrol edebildiğiniz, alışkanlıklarınızı öğrenebilen akıllı termostatlar.

Doğru IoT cihazlarını seçerek evinizde her tür işi otomatik hale getirmeniz mümkün. Örneğin fitness izleyiciniz ışıkları kapattığınızda uykunuzu takip ederek sizi uyandırmak için doğru zamanı belirleyebilir ve kahve makinesiyle termostata devreye girme talimatı verebilir.

5 TRİLYON DOLAR NESNELERİN İNTERNETİNE GİDECEK!
Televizyonların, beyaz eşyaların, saatlerin ve günlük hayatta kullandığımız diğer pek çok cihazın ''akıllı'' sıfatını taşımasını sağlayan şeylerin başında nesnelerin interneti kavramı geliyor. Tabi internet bağlantısına sahip her cihazın nesnelerin interneti kabiliyetine sahip olduğunu düşündüğümüzde teknoloji şirketleri başta olmak üzere pek çok şirketin bu alana yönelik çalışmalarını arttıracağını beklemek sürpriz olmaz. Business Insider tarafından yapılan araştırma da bunu gösteriyor.

Dünya genelinde; imalat, teknoloji ve finans gibi alanlarda faaliyet gösteren 500'den fazla kurumun yöneticileriyle yapılan araştırmaya göre şirketlerin nesnelerin internetine önümüzdeki 5 yıl içinde 4.8 trilyon dolar harcayarak internete bağlı olan cihazların sayısını 4 kata kadar arttıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!