Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 00:20

Hattatların Gecesi

Yasmine Ghata

Çev. Aysel Bora

Dünya Kitapları

Allah’ın kelamını en güzel biçimiyle, zikredercesine çoğaltmaya çalışan hat üstadlarının aralarındaki rekabeti, usta-çırak ilişkisini bir kadın hattatın, Rikkat Kunt’un (1903-1986) hayat hikayesi üzerinden anlatıyor Yasmine Ghata. Kendisi kadar yazılış serüveni de ilginç bir roman Hattatların Gecesi. Sabancı Koleksiyonu’nun Louvre Müzesi’nde sergilenmesi sırasında babaannesinin imzasına rastlamış Ghata. Oradan yola çıkıp hayat hikayesini anlatmaya karar vermiş. Rikkat Kunt’un hikayesini kendi ağzından naklediyor yazar. Genelde erkeklerin icra ettiği bir sanat dalında kadın olmanın güçlüğünden yola çıkıp cumhuriyet döneminde geri plana itilen, unutturulmaya çalışılan hat sanatının ve üstatlarının varoluş mücadelesini de anlatıyor bir yandan. Hat sanatının estetik ve inancın iç içe geçmiş dünyasında yaşamış bir kadın Rikkat Kunt. Temelde gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkıldığı için oryantalizm tuzağına da düşmemiş kitap.

Yada’nın Gizilgücü

Gülten Dayıoğlu

Altın Kitaplar

Çocuk edebiyatının güçlü kalemlerinden Gülten Dayıoğlu, yetmişinci kitabı Yada’nın Gizilgücü ile okurlarına bambaşka dünyaların kapılarını açıyor. Fantastik bir roman kurgulamış Dayıoğlu bu kez. Yer, atalarımızın diyarı Orta Asya. Babaannesi ve dedesinin yanında büyüyen Yada’nın bilimadamı olan babası, Yada daha küçükken ortadan kaybolur, Çin casusu olan annesi de onu yetimhaneye bırakıp Çin’e dönmek zorundadır. Hálá evrimini tamamlamakta olan insan beyninin evrimini tamamlamış tek bireyi ise Yada’dır. Yabgu ırkının son bireyi olan bu kişi aynı zamanda dünyayı kötülükten kurtaracak kişidir. Yer yer Türk destanlarını anımsatan yapısıyla öz be öz bize ait bir fantastik kurgu.

Zagor Klasik Maceralar Dizisi 1

Lal Kitap

Sahaflarda umutsuzca dolanıp Zagor’un klasik maceralarını aramanıza gerek kalmadı. Hoş bunları arasanız da bulmanız zordu. Lal Kitap çizgi roman, özellikle Zagor tutkunlarına büyük bir kıyak yapıp klasik seriyi üç macera bir arada şeklinde yayınlamaya başladı. Ama her serinin ayrı kapağı vardı, onlarsız nasıl olacak diye endişelenmenize de gerek yok. Cildin içinde ayrı ayrı onlar da veriliyor. İlk üç macera; Tuzaklar Ormanı, Korku, Nehirdeki Altın bu kitapta birarada. Toplu serinin periyodu da iki ayda bir olacak. Hem yeniden okumak hem de koleksiyonunu tamamlamak isteyenlere.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!