Mükemmel annenin anayasası

Güncelleme Tarihi:

Mükemmel annenin anayasası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2005 00:10

Kim mükemmel ki? O halde annelerin en mükemmelini aramak niye? Ama hiç durmadan kendilerine ‘Ben gerçekten de iyi bir anne miyim’ diye sorup duran kadınların imdadına yetişen pedagoglar, uzun yıllar süren araştırmalardan sonra 10 maddeden oluşan bir ‘Mükemmel Anne Anayasası’ hazırladılar. Buyrun size, uygulamakta pek de zorlanmayacağınız bir annelik rehberi.

n Çocuklara zaman ayırın

Bilirsiniz, çocuklar en olmadık zamanlarda size sorular sorarlar, onlarla ilgilenmenizi isterler. İki eliniz kanda olsa, çocuğunuzu düş kırıklığına uğratmamalısınız. O dakikada sizin için en önemli iş, çocuğunuzla ilgilenmek olmalı.

‘Şimdi işim var. Sonra konuşuruz’ gibi sözler, çocuğu büyük düş kırıklığına uğratır, özgüvenini kaybetmesine neden olur. Çocuk, her zaman anne ve babası için en önemli kişi olduğunu bilmeli.

n Kural sayısını azaltın

Eğer çocuğunuza çok fazla sayıda kural sıralar, bunlara uymasını isterseniz, evinizde kuralsızlık dönemi başlar.

Çocuğun gece yatmaya biraz daha geç gitmesiyle dünyanın sonu gelmez. Çocuğa her gece belli bir saatte uyuması gerektiğini söylemek ve bu kurala mutlaka uyulmasını istemek, tepki yaratır.

Evde uyulması gereken en önemli kurallar, çocuğa her zaman doğruyu söylemek, annesinden izinsiz hiçbir iş yapmamasını sağlamak ve de yabancılarla konuşmasını yasaklamaktır.

Bunların dışında çocuğu robot gibi bazı emirlerle yaşamaya zorlamak yanlış olur.

n Suçluluk duymayın

Her anne, zaman zaman çocuk yetiştirmenin zorluğundan, ve de özgürlüğü kısıtlamasından yakınır. Hayatınızın tekdüze olduğunu düşünerek üzülürsünüz. Sonra da bunları aklınıza getirdiğiniz için kendinize kızar, suçluluk duyarsınız.

Sakın böyle bir duyguya kapılmayın. Annelik gerçekten zor,ve sıkıcı bir görev olabilir. Çocuk yetiştirmek, iğneyle kuyu kazmak gibidir.

Zaman zaman durumunuzdan şikayet ettiğiniz için suçluluk duymayın. Eğer suçluluk duyarsanız, çocuğunuza karşı gerektiğinden fazla hoşgörülü davranırsınız ve aranızdakiilişkinin düzeni bozulabilir.

n Süper kadın olmayın

Çocuklu evlerde kadının işleri her zaman başından aşkın olur. Aynı anda birkaç işi birden yapmaya kalkışan anne, sonunda hiç bir işi doğru dürüst yapamaz ve çocuklarının karşısında zor duruma düşebilir.

Paniğe kapılmadan her işi sırasıyla yapmak, çocuğa da iyi bir örnek olur. Çocuklar baskıya ve telaşa sert tepki verirler. Onların huzurunu bozmamak için siz de sakin ve sabırlı olmak zorundasınız, süper olmak değil!

n Teşekkür etmeyi öğrensinler

Gerçi günümüzde insanlar, özellikle aile üyeleri birbirlerine teşekkür etmeyi pek akıllarına getirmiyorlar ama siz çocuklarınıza teşekkür etmenin önemini öğretmelisiniz.

Siz ona bir hediye verdiğiniz zaman, çocuğunuz size teşekkür etmeli. Çocuk, hiç bir zaman annesinin babasının ve yakınlarının ona hizmet etmek, istediklerini vermekle yükümlü olduğunu düşünmemeli.

n Tartışmalarına engel olun

Çok çocuklu evlerde kardeşlerin birbirleriyle her zaman canciğer kuzu sarması olmaları beklenemez. Kardeşler elbette zaman zaman birbirleriyle tartışmak isteyeceklerdir.

Bu durumda anneye de çok önemli bir görev düşüyor. Sakın o tartışmaya siz taraf olmaya kalkışmayın. Sadece tartışmayı kesmek için bir bahane yaratıp çocukları oldukları yerden uzaklaştırın.

n Büyük beklentileriniz olmasın

Her anne çocuğunun zekasıyla, yetenekleriyle ve başarılarıyla övünmek ister. Ama çocukların birer yetişkin gibi olgun davranmalarını beklemek çok yanlış olur.

Örneğin çocuğunuzun eve davet ettiği arkadaşını sevmeseniz de, evde dağınıklık olmasından hoşlanmasanız da çocuğunuzun hatırı için sıkıntıya katlanmalısınız. O netice itibariyle bir çocuktur. Bazı davranışlarına göz yumun lütfen.

n Birlikte spor yapın

Çocuklarla birlikte spor yapmak, örneğin yüzmek, tenis, voleybol oynamak onları gururlandırır. Çocuklar büyükleriyle aynı heyecanları paylaşmaktan büyük zevk alırlar.

Spor sayesinde çocuklarla iletişim kurmak kolaylaşyır. Ayrıca evde ortak bir tartışma konusu yaratılır ki bu da çok önemlidir.

Çocukların spor faaliyetlerine katılmasanız da onların yanında bulunmanız ve oyunlarını seyretmeniz çocukların üzerinde çok olumlu bir etki yaratır.

n Unutulmayacak özel günler olmalı

Tatillerde, bayram günlerinde, tüm ailenin birlikte güzel vakit geçirmesi, çocuğu çok etkiler. Mutlu bir aile ortamında çocukluğunu yaşaması, onun gelecekteki başarıları için büyük önem taşır.

Çocuk ileride eski günlerinden söz ederken anlatabileceği çok hoş olaylar olmalı. Bir park yürüyüşünde yaşanan küçük bir macera, müze gezisi gibi olaylar, çocukluk anılarının kilometre taşları olur.

Onları güldürün

Annenin somurtup oturması, çocuğun moralini bozar. Evde sıkıcı bir havanın hakim olması, çocuğun eğlenceyi evinin dışında aramasına yol açabilir.

Eğer çocuğunuzla neşeli konuşmalar yapıp, onu güldürmeyi başarırsanız ve siz de onunla birlikte güler eğlenirseniz, çocuğunuza büyük bir iyilik yaparsınız.

Pozitif düşünmeyi ve davranmayı öğretirsiniz.

Kışın makarna yenir

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artan aşırı yağ tüketimi ve yanlış karbonhidrat seçimi şişmanlığa yol açabiliyor. Oysa iyi bir enerji kaynağı olan makarna şişmanlatmıyor, hatta diyet listelerinde ana yemek olarak yer alabiliyor. Sağlıklı beslenme piramidinde en çok tüketilmesi gereken besinler arasında bulunan makarma, kış aylarına yönelik beslenme piramidinde de önemli bir yer tutuyor.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği’nin açıklamasına göre kişi başı makarna tüketiminin yıllık 28 kilogram olduğu İtalya’da aşırı şişmanlık sorunu diğer ülkelere göre daha azdır.

Yazan: Jane Bidder

Derleyen: Azize Bergin
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!