Modacılar tasarladı, ünlüler giydi, kadınlar kazanacak

Güncelleme Tarihi:

Modacılar tasarladı, ünlüler giydi, kadınlar kazanacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2010 00:00

Şiddet gören kadın ve çocuklara hukuki, sosyal ve psikolojik destek veren Mor Çatı’nın 20. kuruluş yıldönümünde, sığınağa gelir kazandırmak amacıyla ünlü tasarımcılar tişört tasarladı, sanatçı, yazar ve televizyon dünyasının yıldızları tişörtleri giyerek poz verdi.

Haberin Devamı

Amaç sadece biner tane üretilecek ve Bilstore Tünel mağazalarında satılacak tişörtlerin hepsini tüketip, ciddi bir gelir elde etmek. Elde edilecek gelir şiddet gören kadın ve çocukların kalabilecekleri yeni bir sığınak için değerlendirilecek

Çocuklar için tasarladım
AYŞE DENİZ YEĞİN

Aile içi şiddetinin çocuklar üzerindeki etkisi korkunç. Öncelikle onlar için tasarladım. Yaratıcı ve üreten bir kadın olarak dünyada şiddete maruz kalan tek bir dişi kalmayıncaya kadar kızlarımızı özgür sayamayız. Mor Çatı projesini destekliyorum. Ve her zaman bu tip projelere destek vermekten gurur duyacağım.

Şükran için destek verdim
ŞEBNEM İŞİGÜZEL

Mor Çatı’nın bu projesine destek verdim çünkü iki yıl önce Şükran’ı tanıdım. Mor Çatı’nın yardım ettiği, gidecek yeri olmayan Şükran’ın hikayesini ağlaya ağlaya dinledim. Beyoğlu’nda küçük bir oda tutmuştu. Duvarlarını boyamış, döşemelerini onarmış, renkli perdeler dikmişti. Yoksulluk yardımı alıyor, sağlık sorunları olduğu için dışarıda çalışamıyor ama el işi yapıyor, çok sevdiği oğluyla hayatta kalmaya çalışıyordu. Kolunda kırmızı bir çantası vardı Şükran’ın. Her şeye rağmen umutluydu. Koca dayağından uzak yepyeni bir hayat kurmaya çalışıyordu. Bu tişörtlerin her biri Şükran gibi kadınlar için şu hayatta sığınacak bir yer açacak. Güvenli bir hayatı olan her bir kadının aldığı tişört ev içi şiddetten uzak yeni bir hayat kurmaya çalışan ve gidecek yeri olmayan kadınlara destek olacak. Satın alacağınız şey sadece bir tişört değil. Sığınacak yeri olmayan kadınların çaresizliği. Siz bu çaresizliği satın alıp üzerinize geçirdiğinizde çare bulunmuş olacak.

Haberin Devamı

Neşeli bir tişört tasarladım
GAMZE SARAÇOĞLU

Kadınlara yapılan şiddete karşı bu sosyal dayanışmanın içerisinde olmaktan çok mutluyum, bu tasarımdaysa onların pozitif ve neşeli hallerini anlatan bir tişört tasarımı yaptım.

Şiddeti kınıyorum
EBRU AKEL

Kadına karşı uygulanan şiddeti kınıyorum ve bu konu için her türlü harekete destek vermeye hazırım. Ümidim, hiçbir insanın başka bir insandan gördüğü zulüm yüzünden bir yere sığınmak zorunda kalmaması. Hiçbir canlıya şiddet kabul edilemez.

Haberin Devamı

Birey ve kadın olarak şiddete hayır
AZRA AKIN

Canlılar şiddetten ne kadar uzak durursa, dünya mutluluğa ve özgürlüğe o kadar yakın olacak. Bir birey ve kadın olarak şiddete hayır diyorum.

Ben de beyinsel şiddet görüyorum
ZEYNEP TOSUN

Bir araya gelince önemli değişiklikler yapabileceğimize inanıyorum. Kadına şiddetin çok yaygın olduğu ve kadının çok geri plana atıldığı bu ülkede en azından bu projeyle bu konuya dikkat çekebileceğimizi düşünüyorum. Sözde demokrasi adı altında bu kadar ezilen kadınlardan biri olarak fiziksel şiddet görmesem de, birçok yerde beyinsel anlamda, mahalle baskısı diyebileceğimiz bir şiddet gördüğümü biliyorum mini eteğimden dolayı. İnşallah bu proje sırf fiziksel anlamda uygulanan şiddet değil, genel anlamda kadına verilen değerin tekrar düşünülmesine yol açar. Tişörtümde David Bray’in illüstrasyonunu biraz modifye ederek kullandım. Çok beğendiğim bu illüstrasyon aslında bir moda çekiminden yaratılmış bir eser. Kadının ağlaması, kafasının modayla ilintili bir şekilde kapalı olması bana Türk kadınına dramatik yaklaşma imkanı sağladı.

Haberin Devamı

Tasarım öncesi Mor Çatı’yı araştırdım
ÖZGÜR MASUR

Kadınlar koleksiyonlarımdaki anlatım dilimin en önemli varlıkları. Benim için kadının hangi koşulda olursa olsun, yaşam içinde savaşı ve hayata dair göstermesi gerken güçlü duruşu çok önemli. Dolayısıyla karşılarına çıkan tüm zorluklara rağmen, kendilerine seçenek sunan böyle özel bir kuruluşun projesinde olmak benim için önemliydi. Tasarımı gerçekleştirirken de öncelikle bu önemli kuruluşa dair araştırmalar yaptım ve bunu en naif şekliyle yansıtmaya çalıştım.

HER BİRİNDEN 1000 ADET
Proje; Mor Çatı gönüllüsü Deniz Marşan’ın koordinatörlüğünde yapıldı. Marşan, tasarımcılar Elif Cığızoğlu, Jale Hürdoğan, Zeynep Tosun, Zeynep Erdoğan, Özgür Mansur, Ayşe Deniz Yeğin, Gamze Saraçoğlu ve Mehtap Elaidi’ye ulaşarak Mor Çatı için birer tişört tasarlamalarını istedi. Aylin Aslım, Azra Akın, Beren Saat, Banu Güven, Ebru Akel, Rojin, Sedef Avcı ve Şebnem İşigüzel bu tişörtleri ilk giyen ünlüler oldu. Fotoğrafları Lara Sayılgan çekti. Emi Tekstil tarafından ilk etapta biner adet üretilen ve Tems Tekstil tarafından baskıları gerçekleştirilen tişörtlerin ilk satış merkezi Bilstore Tünel mağazası. Önümüzdeki günlerde satış ağı genişletilecek, internetten de satış yapılabilecek.

Haberin Devamı

HANGİ ÜNLÜ HANGİ TASARIMCININ TİŞÖRTÜNÜ GİYDİ

Beren Saat - Zeynep Tosun
Sedef Avcı - Gamze Saraçoğlu
Azra Akın - Özgür Masur
Rojin - Jale Hürdoğan
Ebru Akel - Elif Cığızoğlu
Aylin Aslım - Mehtap Elaidi
Banu Güven - Ayşe Deniz Yeğin
Şebnem İşigüzel - Zeynep Erdoğan

Sanatçı kostümleri açık arttırmayla satılacak

8 KASIM BÜYÜK GÜN

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 20. yılında büyük bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Kadınlara ve çocuklara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi konusunda duyarlılığa sahip sanatçılar, iş insanları ve aydınlar Mor Çatı’ya yeni bir sığınak kazandırmak için Santral İstanbul’daki Otto Santral’de 8 Kasım’da yapılacak gecede bir araya gelecek. Mor Çatı dostu sanatçıların kostümlerinin açık artırmayla satışa sunulacağı geceden elde edilecek gelir, kadın sığınıklarının açılması ve yürütülmesi konusunda öncü Mor Çatı’ya yeni bir sığınak kazandıracak. Demet Tuncer de gecede mini bir konser verecek. Gecede Ajda Pekkan, Emel Sayın, Gönül Yazar, Hülya Koçyiğit, Hülya Avşar, Lale Belkıs, Nilüfer, Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Tarkan, Tuncel Kurtiz, Türkan Şoray ve Zuhal Olcay gibi Türk sanatçıların yanı sıra Buika ve Monica Molina gibi yabancıların da kostümleri satışa sunulacak. Gecede ayrıca, Galatasaray ve Fenerbahçe futbol ve basketbol takımlarının imzalı formalarıyla Beşiktaş ve Türk milli futbol takımlarının imzalı formaları da satılacak. Gecenin danışmanlarıysa Gülay Kamaz, Berrin Yoleri ve Deniz Marşan.

MOR ÇATI 20 YILDA NELER YAPTI

Haberin Devamı

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kurulduğu 1990’dan beri şiddet gören kadın ve çocuklara aralıksız hukuki, sosyal ve psikolojik destek veriyor. Kadınların tanıklıkları aracılığıyla elde edilen bilgiler Mor Çatı tarafından yetkililer başta olmak üzere geniş bir kesimle düzenli olarak paylaşıldı, yasaların kadından yana değişmesi, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi konusunda savunuculuk çalışmaları gerçekleştirildi. Mor Çatı uluslararası standartlarda üç ayrı sığınakla faaliyet yürüttü. Bunlardan biri halen sürdürülüyor. Sığınaklarda kalan kadın ve çocukların şiddetten uzak yeni bir yaşam kurma oranı yüzde 80.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR

Kadına yönelik şiddet tüm dünyada öncelikle yaşam hakkı üzerinde önemli bir tehdit oluşturuyor. Her üç kadından birinin fiziksel şiddet gördüğü biliniyor. Fiziksel şiddet, yani tokat, itip kakma, dayak, vb. şiddetin en tanınmış biçimi. Ancak şiddet bununla sınırlı değil. Yapılan çalışmalar kadına yönelik şiddetin çok yönlü olduğunu, alay etme, suçlama, çocukları uzaklaştırma, güveni yok etmeye çalışma, kıskançlık, para vermeme gibi duygusal, sözel ve ekonomik biçimleri bulunduğunu ortaya koydu. Bütün bunlar sadece bedende değil, her kadının iç dünyasında da kalıcı izler bırakıyor. Üstelik şiddetin mağduru sadece kadınlar değil, tanık olan ya da bizzat yaşayan evdeki çocuklar da. Türkiye’de her gün beş kadın koca, eski koca ya da sevgili tarafından öldürülüyor. Suçlular ‘haksız tahrik’ gerekçesiyle mahkemelerde birçok kez ceza indirimi alıyor. Yasaya göre nüfusu 50 bin olan tüm belediyeler şiddetten uzaklaşmak isteyen kadın ve çocuklar için sığınak açmalı, ancak sığınak açan belediye sayısı yalnızca 19. SHÇEK’e bağlı ise 40 kadar sığınak bulunuyor. Mevcut sığınaklarda kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yetersiz. Bu nedenle şiddet ortamına geri dönmek zorunda kalan kadınların oranı yüzde 86.

MODA DÜNYASI BUNLARI KONUŞUYOR

TÜRKİYE’DEN GİDEN 5000 AYAKKABIYI
Dünyadaki açlık ve sağlık sorunlarından etkilenerek ayakkabı tasarlamaya başlayan ve markasına Tom Shoes adını veren Blake Mycoskie, sattığı her çift ayakkabının aynısından bir çifti Afrika ve Arjantin’de buna en çok ihtiyacı olan bir çocuğa hediye ediyor, yüz binlerce çocuğu sevindiriyor. Türkiye’de üç yıl önce Vakkorama, Vakkorama H2O ve V2K Designers mağazalarında satılmaya başlanan Toms Shoes’la bugüne kadar beş binin üstünde çocuk Türkiye’deki satışlardan ayakkabı sahibi oldu.

EN ÇOK ARZULANAN PANTOLONU
Orijinal ve ironik stiliyle her zaman farklı olmayı başaran Miss Sixty 2010 sohbahar-kış sezonu için öyle bir koleksiyon yaptı ki adeta sihirli. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi bacakları daha ince, popoyu daha kalkık gösteriyor. Bunun mankenden kaynaklandığını zannetmeyin pantolonun dikiş tekniği herkeste aynı sonucu veriyor. Ama mucize de beklemeyin, herkes eldeki imkanlar dahilinde inceliyor.

BİR ÇEKİM HİKAYESİNİ
Vakko, 2010-2011 Sonbahar - Kış kadın reklam kampanyasının çekimlerini ünlü İtalyan top model Bianca Balti ile Cristobal Balenciaga’nın Paris’teki eski evinde yapmış. Christian Dior, Dolce&Gabbana ve Valentino’nun reklam kampanyalarında yer alan Balti; Karl Lagerfeld, Alexander Mcqueen, Oscar de la Renta, John Galliano, Gucci ve Chanel’in defilelerinin de vazgeçilmezleri arasında. 1950 ve 60’ların şık, sofistike ve elegan kadınını yansıtan Bianca Balti çok doğru bir seçim olmuş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!