Miniklere öfke odası

Güncelleme Tarihi:

Miniklere öfke odası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 00:00

Çocuklar da öfkelenip hırçınlaşabilir. Gergin çocukları rahatlatmak için bulunan çözümse kum torbası yumruklayarak ya da pedal çevirerek yorulacakları öfke odaları

Çocuklar öğretmenden yeterli ilgi görmediği için, sıkıldığı için ya da arkadaşı kalemini vermediği için bile kızıp hırçınlaşabiliyor. İSTEK Antalya Yeditepe Koleji Anaokulu’nda işte bu tür nedenlerle sinirlenen ve çabuk öfkelenen anaokulundaki çocuklar için öfke ve stres atma odası yapıldı.

Sistem şöyle işliyor: Sınıfta arkadaşlarının dikkatini bozan ve motivasyonunu düşürecek davranışlarda bulunan öğrenciler, sınıf öğretmeni tarafından rehber öğretmene götürülüyor. Rehber öğretmen öğrenciyle kısa bir sohbet ediyor. Uyumsuzluğun nedenleri üzerine tartışılıyor. Çocuk daha sonra, yaşadığı gerginlikten kurtulması ve biraz da rahatlaması için Öfke ve Stres Atma Odası’na götürülüyor. Odada öfke krizlerini yenebilecek her türlü donanım var: Kondisyon aletleri, kum torbaları, mini basketbol potası, rahatlama panosu... Sınıfta sorun yaşayan çocuk, tercihi ve seçimine göre bu odada dilediği gibi hareket ediyor. İsterse tırmanma duvarına çıkıyor, isterse kum torbasını yumrukluyor ya da pedal çeviriyor.

İlköğretimde de açacağız
/images/100/0x0/55ea7beef018fbb8f882f7ad

DR. AYBİKE ORUÇ

İSTEK Antalya Yeditepe Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı

Okulumuz planlanırken bu odayı da düşündük. Okul yönetimi de destekleyince hazırlıklarımızı tamamladık. Çünkü artık depresyon yaşı okul öncesi döneme indi. Küçük yaşlardan itibaren gastrit, ülser ve migren gibi rahatsızlıklar görülmeye başlandı.
Rahatlatıcı bir klasik müzik eşliğinde aktivitelerin yapıldığı bu odada çocukların kas gerginliklerini azaltıp sınıftaki etkinliklerde dikkat ve konsantrasyonlarını arttırıyoruz. Bu sayede çocukların kendisine, arkadaşlarına ve okul eşyalarına yönelik agresif yaklaşımları da önleniyor. Fiziksel şiddete yönelik bir çalışma yapmıyoruz, yanlış anlaşılmasın. Buradaki amacımız, öfkesini nesneye yönlendirip, hıncını almasını sağlamak değil. Onu gerginlikten uzaklaştırıp, fiziksel rahatlamasını sağlamak. Anaokulu bölümümüzde pilot uygulama olarak başlayan Öfke ve Stres Atma Odası uygulamasında başarılı sonuçlara ulaşıldığı için, okulumuzun tüm kademelerinde yaygınlaştırılmasını kararlaştırdık.

Çiz-çöpe atalım-gitsin yöntemi
UZMAN PSİKOLOG ŞEYDA ÖZDALGA
Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Danışmanlık Merkezi Uzmanı

Çocuklarda öfkeyi oluşturan birçok etken var. Öfkeyi boşaltmak için duygu, düşünce ve davranışlarına müdahale etmek lazım. Mesela çocuğun oyuncağı alınmıştır, ona öfkelenmiştir ve arkadaşını itmiştir. Eğer arkadaşına vurduysa “Hadi stres atmak için gel kum torbasına vuralım” demeden problem çözüm yöntemlerini uygulamak gerekir. Rehber öğretmen önce bunu yapıyorsa doğru bir uygulama ve süreç. Biz de terapi ortamında o öfkeyi resimle deşarj etmesini sağlıyoruz. Çocuğa “Öfkenin, kaygının resimin çiz, çöpe atalım, tuvalete atalım gitsin” diye öfkeyi sembolik somutlaştıracak yaklaşımlarda bulunuyoruz. Öfkeye mesafe koymak ve komikleştirmek için çalışıyoruz. Aslında bunu her duygu için yapabiliriz. Korku için de kaygı için de...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!