Milano'dan dünyaya açılan bir Türk

Güncelleme Tarihi:

Milanodan dünyaya açılan bir Türk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Genç bir tasarımcı Defne Koz. Yaptığı işin eğitimini aldığı İtalya'dan bir türlü ayrılamayan Koz'la ürün tasarımını, Milano'yu ve zevklerini konuştuk.

Defne Koz, onbir yıldır Milano'da yaşıyor. Bunun sebebi İtalya'ya duyduğu aşk değil elbette! O bir endüstri tasarımcısı ve İtalya'da tasarım alanında dünyanın merkezi sayılıyor. Dolayısıyla İtalya ve Defne Koz beraberliği tam anlamıyla doğru orantılı. Genç tasarımcı, İtalya'daki Domus Academy'deki eğitimini bitirdiğinde Türkiye'ye dönmeyi düşünmüş ama dostları kendisine engel olmuş. ‘‘Tasarımcı olmayı kafasına koymuş biri için Milano vazgeçilmez bir adresti. Bu şehir, bu tür bir iş için insana inanılmaz fırsatlar sunuyor. Ancak bir tasarımcı için bir o kadar da zor bir şehir. Nedeni de, her üç kişiden birinin tasarımcı olduğu bu şehirde amansız bir rekabetin yaşanıyor olması’’ diyor. Peki Defne Koz, bu tasarımcı enflasyonu içinden sıyrılmayı nasıl başarabildi? ‘‘Bence İtalyan dizayn tarihinde en yetkin isim Ettore Sottsass ve ben onun sahibi olduğu Sottsass Associati Stüdyosu'nda çalışma şansını yakaladım. Tek tek şirketlere gidip ürettiklerimi gösteriyordum. Kendimi anlatıncaya kadar çok zorluk çektim ama başardım sonunda. Bugün ise çalışmalarımı kendi stüdyomdan yürütüyorum ve geldiğim noktadan gurur duyuyorum.’’

Moda beni ilgilendirmiyor

Genç tasarımcı, bu mesleğe gönül verdiği halde gündelik yaşamında tasarlanmış eşya kullanmamayı tercih ediyor. Çünkü anonim tasarımlardan daha çok hoşlanıyormuş. ‘‘Kendime yepyeni bir ev yapacak olsam, tasarlanmış eşya çok az sayıda olur. En azından ticari açıdan tasarlanmış eşyaları kullanmam. Benim kullanacağım eşya; felsefesi olan, akılcı tasarımlara sahip olmalı.

Moda olan hiçbir tasarım beni ilgilendirmiyor. Kristalden ahşaba, plastikten lastiğe, metalden porselene kadar her çeşit malzeme kullanıyorum. Örneğin; kullanılan derinin zamanla buruşmuş olması veya ahşabın o yaşanmış hali, yepyeni hallerinden çok daha fazla hoşuma gidiyor.’’

Defne Koz, son olarak imza attığı Vitra Karo Seramik'in yeni karo serisiyle İtalya, Almanya, Japonya gibi birçok ülkede bulunan firmanın dikkatlerini üzerine çekti. Defne Koz bugüne dekbanyo aksesuvarlarından aydınlatma elemanlarına, elektronik eşyadan mobilyaya ve mutfak eşyalarına kadar pek çok konuda tasarımlar yaptığını; son çalışması olan bu karo serisiyle büyük bir gurur duyduğunu söylüyor. ‘‘Oldukça yalın çizgiler taşıyan bir çalışma oldu. Bu sadelik, rahatlatıcı renklerin de yardımıyla bir huzur ortamı mesajı veriyor. Karo serisini hazırlarken bir amacım da; insanların senelerce kulanacakları, her gün bakmaktan sıkılmayacakları ve kendilerini rahat hissedecekleri banyo mekanları yaratmaktı’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!