Memlekette Latin Rüzgarları

Güncelleme Tarihi:

Memlekette Latin Rüzgarları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kıvrak ritmleri seven Türk halkı da tüm dünyayı saran fırtınaya yakalandı

Herşey Porto Ricolu Ricky Martin ve Amerikalı Cher yüzünden oldu... Biri ‘‘un, dos, tres’’ dedi, öteki ‘‘Dov'e l'amore, non c'nessuno’’ dedi ve sağımız solumuz Latin Müziği ve dansları ile doldu. Festivalinden, gece kulüplerine, dans okullarından özel gecelere kadar her yerde salsa, rumba, merenge... Latin kalkıyor, latin oturuyoruz...

Tek başına Ricky Martin ne kadar suçlu bilemiyoruz ama herşey üst üste geldi diyebiliriz. İçimizdeki Latin yangını ilk olarak Film Festivalinde, Carlos Saura'nın Tango ve Sally Potter'in Tango Dersleri filmleri ile ateşlendi. Uzun süre tangonun ne kadar inanılmaz güzel bir dans olduğu çeşitli mekanlarda hararetle tartışıldı duruldu. Derken Yapı Kredi Sanat Festivali'nde Buenoes Aires Tango Topluluğu sahne aldı ve olanlar oldu. Artık Latin Rüzgarlarının önünde kimse duramazdı.

l İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'da bu durumuda geri kalamazdı tabii. İstanbul Caz Festivali bu yıl Latin müziğine özel bir yer verdi ve bir Brezilya Dans Gecesi yaptı. Her ne kadar o gece gelmesi beklenen Bady Assad gelmediyse de Daniela Mercury onun eksikliğini yeterince doldurdu. Bir diğer Latin grup ise Küba'dan gelen La Banda Municipal de Santiago de Cuba idi. Yani Santiago Belediye Bandosu. İlk defa geçen sene yurtdışına çıkan bu yüz yıllık bando İstanbullulara inanılmaz güzel bir Latin gecesi yaşattı. Bu grubun yanı sıra Arturo Sandoval, Chucho Valdes ve Michel Camio gibi enteresan Latin cazcılar da vardı festivalde...

l Ama tabii kendini tamamen Latin olayına kaptıran ise Bacardi. Ünlü rom markası Bacardi ‘‘Bacardi Summer fest '99’’ ile Latin Rüzgarları'nı güney sahillerimize de kaydırdı. Bacardi, sekiz farklı noktada düzenledği toplam 14 konser ve partiyle memleketi Latin Müziğine doyurma niyetinde. Avrupa'nın tanınmış salsa gruplarından Cuba Libre ‘‘Arena Salsa Band’’, Brezilya'dan latin-house tarızının temsilcilerinden Sisi, Karayiplerden özel bir dans grubu ve birçok tanınmış dj size latin müziği ve dansının ne olup olmadığın gösterecek. Toplam 200 kişinin görev alacağı turnenin ilk durağı geçtiğimiz çarşamba İstanbul Esma Sultan'dı. Şimdiye kadar Çeşme, Kuşadası, Efes'de devam eden festival bundan sonra Bodrum, Marmarıs, Side, Antalya ve tekrar istanbul'da yapılacak. Dikkat! Satın aldığınız her şişe Bacardi, Martini, Dewar's Scotch, Willam Lawson's Scotch, Camino Real ve Bombay Gin size ‘‘Bacardi Summer Fest '99’’a bir davetiye olarak geri dönecektir.

Qbanas: Patlayıncaya kadar latin

Kuruçeşme'de bu yaz açılan Qbanas, yemeğinden, dekorasyonuna, müzisyenlerinden içkilerine kadar herşeyini latin usulü yaptı. 300 kişi kapasiteli bu kulüp pazar hariç hergün, dünyanın enteresan köşelerinden birinden gelen bir Latin grup ile canlı müzik sunuyor. Grill Restoran kısmında önceden belirlenmiş fiks bir fiyat ödüyorsunuz ve mezelerinden özel soslarla hazırlanmış şişlerine kadar Güney Amerika mutfağını patlayıncaya kadar yiyebiliyorsunuz.

Kıvrak dersler: Bilerek dans etmek!

‘‘Gönlüm hovarda, eller havaya’’ diye dans etmekten sıkılan ama yine de dans etmek isteyen memleket gençleri ise bu bahar ve yaz kendilerini Latin dans dersleri veren okullara attılar. Dans Hocası Ahmet Dündar'a göre bu ‘‘ruhların temizlenmesi!’’. Yıllardır arabesk ve fantaziden bıkan halkımız daha güzel müzik ve danslar keşfetti diyor. ‘‘Türk insanını ruhu Latin müziğine çok uygun. Tek başına sallanmaktan çok kadın erkek dans etmek istiyor.

Eğer siz de Latin dansı öğrenmek istiyorsanız işte size İstanbul'da ders veren okullar:

l Ahmet Dündar & Lena Pavlova Ballroom Dance Studio: İstiklal Caddesi'ndeki yerinde haftanın her günü rumba, samba, ça-ça, jive derleri veriyorlar. isteyenler salsa, mambo, merenge ve hatta tango dersleri de alabilir. Tel: 0542 233 30 34.

l Barok Sanat Merkezi: Akatlar'da açtıkları merkezde tango, salsa, rumba gibi her tür latin danslarını haftanın hemen hemen her günü öğrenebilirsiniz. Tel: 0212 269 34 92 / 281 38 44.

l Akademi İstanbul: İstiklal Caddesi’ndeki yerlerinde salı ve cuma 19:30-20:30 arasında dans dersleri alınabiliyor. Tel: 0212 251 74 84.

l AB Sanat merkezi: Eylül'den sonra tam gaz devam edecekler. Tel: 0212 227 89 54.

l Ümit İris- Seval Uğur: Ünlü tango ustaları size de tango öğretebilir. Tel: 293 85 30.

Özel dans geceleri

Pazartesi: İTÜ Mezunlar Derneği (Mühendishane) Tango ağırlıklı dans gecesi

Salı: Swissotel Brezilya Gecesi

Çarşamba: Irish Pub Tango ağırlıklı dans gecesi

Perşembe: Swissotel Latin gecesi

Cuma: Marmara Yelken Kulübü Tango ağırlıklı dans gecesi

Cumartesi: Dalyan Kulüp milonga gecesi (sadece tango)

Pazar: Armada tango ağırlıklı dans gecesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!