MASA ALTI DİPLOMASİ…

Güncelleme Tarihi:

MASA ALTI DİPLOMASİ…
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2004 00:53

Sevgili Serdar, pazartesi günü Yener Süsoy’un eski dışişleri bakanlarından ve büyükelçi Haluk Bayülgen’le yaptığı röportaj, beni 1974’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine götürdü. Bayülgen 40 yıllık diplomat. Muhakkak çok şeyler biliyordur. Devlet sırlarına da sahiptir. (Sezai Bayar yazıyor)

Bayülgen 30 yıldır konuşulan ama doğrulanmayan bir iddiaya açıklık getirmek istemiş:

Haberin Devamı

“Eski Cumhurbaşkanlarından Fahri Korutürk’ün, Moskova Büyükelçisi iken Ruslar sırları öğrenir diye telefonla konuşurken masanın altına girdiği iddiaları hilafi hakikattir”

Bayülgen mealen diyor ki, Soğuk Savaş döneminde Moskova’da büyükelçilik yapan emekli oramiral Korutürk “takıntılı” biri değildir. Söylentiler doğru değldir.

Ben de bu görüşe katılırım.

1974 yılında Hürriyet’in parlamento muhabirliğini yaptığım dönemlerde rahmetli amiralim ile çok sık karşılaşırdık ama hiç konuşmazdık. Oramiral Korutürk, Kontenjan Senatörü olarak suya-sabuna dokunmayan bir kişiliğe sahipti. Kürsüye çıktığı enderdi. Dinleyen senatörlerden biriydi.

TBMM kulisinde otururken hep tek başına görürdüm kendisini.

Pardon sık sık Ali Baransel ile görürdüm sohbet ederlerken.

Haberin Devamı

Ali Baransel o sıralar TRT’nin Meclis muhabiriydi.

Zaten 1974’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, turların tıkandığı sırada ve son anda aday gösterilen Korutürk, Cumhurbaşkanlığına seçilir seçilmez, Ali Baransel’i basın danışmanı olarak yanına aldı.

Baransel 7 yıl Korutürk’e, daha sonra da 7. Cumhurbaşkanı Ahmet Kenan Evren’e danışmanlık yaptı.

Korutürk’ün Baransel’i neden tercih ettiği 1974’lerde açıklığa kavuşmuş değildi. Rivayetler vardı.

Birincisi Ali Baransel, kendisini yalnız hisseden oramiral ve senatör Korutürk’e yakınlık gösteren tek gazeteciydi.

İkincisi, Baransel’le sohbet eden Korutürk, Ali’yi soyadı yine Baransel olan eski amirallerinden birinin oğlu, ya da yakını sanıyordu ve bunun için danışmanlık teklifini götürmüştü.

Yani alı soyadı benzerliğinden Çankaya Köşkü’ne taşınmıştı.

Bunu en iyi Ali Baransel bilir tabii ki.

Ancak ben şunu eklemek istiyorum, Moskova’da çıkan söylentilere karşılık.

Rahmetli Korutürk Soğuk Savaş döneminde istihbaratın son derece önemli olduğu yıllarda, üstelik Ruslar’ın tüm yabancı elçilikleri dinledikleri bir dönemde büyükelçilik yaptı Moskova’da.

Ruslar’ın yabancı elçilik binalarına, büyükelçilerin ev ve odalarına böcekler yerleştirerek dinledikleri daha sonra sık sık dile getirildi.

Haberin Devamı

Muhtemeldir ki, rahmetli, Moskova Büyükelçiliğindeki makam odasından Türkiye’ye telefon ederken, masa altına bilhassa girmiştir. Hatta Ruslar’ın masanın altına böcek yerleştirdiğini de bilmektedir. Mikrofona yakın olabilmek ve Ruslar’ın ne dediklerini iyi tesbit edebilmeleri için bunu bilhassa yapmış olabilir.

Ama Korutürk, yaptığı bu konuşmalarda hiç bir zaman doğruları değil, yanlış bilgileri aktarmılş olabilir. Yani casusları şaşırtmak için “ karşı casusluk” rolünü bihakkın yerine getirmiş olabilir.

Olamaz mı yani?

Baransel soyadında olduğu gibi, hep yanlışlık yapacak değil ya rahmetli.

Nur içinde yatsın.

Sevgiler,

Sezai

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!