Mardin mutfağını dünyaya tanıtan Cercis Murat Konağı İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Mardin mutfağını dünyaya tanıtan Cercis Murat Konağı İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 00:00

Cercis Murat Konağı, Mardin’in mutfak kültürünün sunulduğu, yöreye gidenlerin de gezi programı içine aldıkları bir mekandı. Mardin dışındaki ilk şubesini Suadiye’de açan Cercis Murat Konağı, bölgenin kendine özgü mutfağını tanıtmaya kararlı.

Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından işletilen mekanda Mardin’de olduğu gibi aslına uygun olarak yöresel yemekler servis edilecek. Ancak Mardin’deki taş konağın tarihi atmosferini İstanbul’da bulmak mümkün değil ne yazık ki. Yeni mekanda Mardin yemeklerinin yanı sıra şaraplar da olacak. Ebru Baybara Demir "Mardin mutfağında tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve badem gibi malzemeler sık kullanılır" diye anlatıyor. "Yörede yetişen baharatların çeşitliliği, yemekler yapılırken gösterilen özen ve kimi yemeklerin hazırlık süresinin sabır gerektirecek kadar uzun olması, Mardin mutfağını diğer mutfaklardan ayırıyor." Suadiye sahil yolunda hizmete giren Cercis Murat Konağı kapalı salonunda 300, bahçesinde 250 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede.

Mardin’deki Lole Cercis Murat Konağı 1888’de inşa edildi. 1947’ye kadar bu konakta yaşayan Tüfekçioğlu ailesi Halep’e yerleşmek üzere ayrılırken konak da Hacı Tahir Şaar ve Hacı Ahmet Bilezikçi ailelerine geçti. 1956’da konağı alan ve bu tarihi binaya damgasını vuran Cercis Murat (Dilmener) 1977’ye kadar burada yaşadı. Konak Hacı Hıdır Yılmaz tarafından satın alındı. 1992-1998 arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olan konağın taş işlemelerinde 19. yüzyıla ait Süryani motifleri bulunuyor. Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından satın alınan konak, 2001’de Mardin mutfağının sunulduğu bir mekan olarak açıldı. 2003’te "Mutfak Atölyesi" olarak tekrar düzenlendi, Mardinli ev kadınlarına ve gençlere de iş olanağı yarattı. Konakta, Mezopotamya, Babil, Şark ve Savur adlı 4 salonla Mezopotamya Ovasına hakim 3 ayrı terasta hizmet veriliyor.

İstanbul (0216) 467 36 71, Mardin (482) 213 68 41.

MÖNÜDE NELER VAR

Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması ve Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yenibaharlı).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!