Lider misiniz, yönetici mi?

Güncelleme Tarihi:

Lider misiniz, yönetici mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2001 10:23

Yönetim, bir kurumun amaç, değer ve hedeflerini saptama ve bunları gerçekleştirme; liderlik ise, bir yön belirleme, çalışanların o yönde ilerlemelerini motive etme sürecidir.

Liderlik kavramı geleceğe yöneliktir. Liderler, kurumun ayakta kalmasını sağlamak, işlerin yapılma biçimleri ile, nelere değer verildiğini belirlemek, vizyon oluşturmak ve bu vizyonu kurum içinde benimsetmek sürecinden sorumludurlar.

Yönetim kavramı ise durağandır; yalnız bugünle ilgilidir, sahip olunan vizyonun hayata geçirilmesini sağlar, yapılması gereken işleri ve amaçlara ulaşma yolunda gösterilen ilerlemeleri değerlendirmeyi hedefleyen sistem ve süreçleri kapsar.

Liderlik, özellikle kurum değerlerinin ve inançlarının farkında olmayı ve bunların geleceğe uygunluğunu araştırmayı gerektirir.. Radikal değişiklikler ancak bu süreçte gerçekleşir.

Yöneticilikte, inanç ve değerlerin araştırılmasına gerek yoktur. Böyle bir süreçten radikal değişiklikler beklenemez;olsa olsa küçük ilerlemeler kaydedilir.

Kısaca liderlik, bir vizyon oluşturma ve ilham verme sürecidir. Oysa yöneticilik, yaşanan güne ilişkin sorunların çözülmesiyle ilgili bir işlevdir. Bir kurum içinde bütün çalışanlar, belirli ölçülerde, liderlik özelliklerine sahip olabilir.

Günümüz dünyasında etkin liderler:

  • Kurumların her düzeyinde ortaya çıkabilir,
  • Değişiklikleri destekler,
  • Çevrelerindeki kişileri dinlerler,
  • Hatalardan ders çıkarır,
  • Başkalarına saygı gösterir,
  • Açık bir vizyon ve değerler sistemine sahiptir,
  • Kendi yetenek ve bilgisinin farkındadır,
  • Yakınındakiler başarılarından mutluluk duyar.
  • Liderin Mesajı Vardır

    Bir liderin en önemli özelliği, heyecan yaratmasıdır. Liderin mesajı vardır. Lider mesajını izler, diğer insanlar da lideri izler. Gerçek bir lideri, taklit bir liderden ayıran en önemli kriterlerinden birisi, resmi olarak o koltuktan ayrılsa bile, insanların o kişiyi lider olarak algılamaya devam etmeleridir. Liderlerin, mutlaka onunla ilk karşılaşılan kişileri etkileyen, karizmatik kimseler olması gerekmez.

    Karizma, en genel anlamıyla,karşılaşılan insanlardan duygusal heyecan yaratmak ve çarpıcı olmak demektir. Bunda da dış görünüş özelliklerinin rolü büyüktür. Karizmatik liderler, hiç kimsenin saatinin olmadığı bir toplumda, saat sahibi insanlara benzer. İnsanlar saati sorar, cevaplarını alır, bu cevaptan yararlanır ve bu cevabı veren kişiye saygı ve hayranlık duyar. Buna karşılık mimar liderler, saat yaparlar ve belirli bir zaman sonra, kimsenin bu anlamda ne o kişiye ne de birbirine ihtiyacının kaldığı bir düzen kurarlar. Mimar liderin yarattığı etki ve eserler, kendisinden sonra da devam eder.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!