Boş çerçeve ‘hiçlik’i anlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Boş çerçeve ‘hiçlik’i anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2013 00:07

Birkaç gün önce “boş çerçeve”si Murat Ülker tarafından 125 bin dolara (225 bin lira) satın alınan Bedri Baykam, New York’ta açtığı sergide günümüz sanatçılarını Dadaist akımının öncülerinden Marcel Duchamp’ı tekrarlamakla eleştiriyor.

Haberin Devamı

Ressam Bedri Baykam, ABD’nin New York kentindeki The Proposition Gallery’de açtığı dev çerçevelerden oluşan kavramsal sergisiyle sanatın sunumunu sorguluyor. Bedri Baykam’ın “Duchamp delicesine kıskanırdı” adlı, 12 Mayıs’a dek sürecek sergisinde çift taraflı tavandan asılı, farklı renklerdeki 7 adet boş çerçeve sergileniyor. Baykam, sergisiyle günümüz sanatçılarını, 100 yıl önce Dadaist akımının öncülerinden Marcel Duchamp’ın yaptığı çalışmaları tekrarlamakla eleştiriyor.

Takıntıdan kurtulun

Bedri Baykam, sergisiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Burada kâğıt, tuval yok, ama sürekli değişen bir görüntü var. Çerçevenin içinde ‘hiçbir şey yok’ denebileceği gibi, ‘hiçlik’ kavramının varlığı da söz konusu olabilir. Bu farklı yaklaşımı ortaya koyuşumun ana nedenlerinden biri, Fransız sanatçı Marcel Duchamp’ın tam 100 yıl önce ortaya koyduğu ‘Hazır-Yapım’ kavramının neden olduğu tıkanıklığı gidermek. 1913’te ilk defa Duchamp, bir erkek pisuvarı, bisiklet tekeri getirdi. Daha sonra 7 kuşaktan her sanatçı bunu yapmaya başladı. Ben diyorum ki, mesleğinizle ilgili obsesyonel ilişkinizi bırakın, onun yerine görüntüye geçin. Benim hareketimde bir risk, yenilik de var. Ve o çerçeve içindeki alana herkes farklı bakıyor ve canlı bir görüntü” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!