Menuhin’in tanburuna hayran kaldığı sanatçı

Güncelleme Tarihi:

Menuhin’in tanburuna hayran kaldığı sanatçı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 09:32

“Bugün dinlediğimiz o Türk’ün tanburu kulaklarımda çınlıyor.” Sözlerin sahibi dünyaca ünlü orkestra şefi Yehudi Menuhin’dir. Kulaklarında çınlayan tanburu çalan ise Necdet Yaşar’dan başkası değildir. Menuhin’in yıllar sonra İstanbul’a gelir gelmez sorduğu ilk kişi de Necdet Yaşar olacaktır zaten ve kızacaktır ona: “Niye Amerika’da kalmadın, insanlar sana âşıktı?”

Haberin Devamı

“ÜNLÜ kemancı Menuhin konferans vermek için o yıllarda benim de bulunduğum Washington Üniversitesi’ne gelmişti. Bu dünya çapındaki müzisyenin etnomüzikolojiye olan ilgisi biliniyordu. Amerikalı hocam bir fırsatını bulup Menuhin’i benimle tanıştırmak istemişti (...) Sınıfta Menuhin’i karşımda görünce hayli heyecanlandım. İsteği üzerine ona tanbur çaldım.Uzun süre dikkatle beni dinledi ve her seferinde ‘N’olur biraz daha çalar mısın? Şurayı tekrar eder misin? Şu aralığı tekrar duymak istiyorum’ şeklinde ricalarda bulunarak, bana çok yakın bir ilgi gösterdi.”
Yehudi Menuhin’in dinlemeye doyamadığı sanatçı, tanburun büyük ustası Necdet Yaşar’dan başkası değildir. Bu çarpıcı anekdot, ‘Tanburî Necdet Yaşar’ isimli kitapta yer alıyor. Gonca Tokuz’un, Necdet Yaşar’ın dostlarıyla konuşup anılarla zenginleştirdiği ve fotoğraflarla süslediği kitap, tam bir kadirşinaslık örneği.
Kitapta, Tanburi Cemil’den Mesut Cemil’e, oradan da Necdet Yaşar’a uzanan tanbur geleneği, bütün kültürel kodlarıyla birlikte aktarılıyor. Gaziantep’in Nizip İlçesi de dahil bu kültürel kodlara, Beyazıt Yurdu’ndaki bir radyoda Mesut Cemil’den dinlenilen tanbur sesi de. Bütün bunlara kalbinizi de eklediğiniz zaman Necdet Yaşar oluyorsunuz işte.
Türk müziğinin enstrümanlarını zorluk derecesine göre ney, kanun ve tanbur diye sıralasak fazla itiraz eden çıkmaz herhalde. Necdet Yaşar’ın Âşık Veysel etkisiyle bağlama ile başladığı müzik kariyerine Mesut Cemil’den dinlediği tanbur ile devam etmesi, anlaşılabilir bir durumdur. Anlaşılmayan ise Menuhin’in bütün övgülerine rağmen Amerika’da kalmayı reddedip ülkesine dönmesidir elbette. İşin daha ilginç tarafı, Menuhin, Washington’da dinlediği Türk virtüözü hiçbir zaman unutmayacak, 1973’te İstanbul Festivali için İstanbul’a geldiğinde ilk sorduğu kişi Necdet Yaşar olacaktır. Görevliler hemen Necdet Yaşar’a ulaşıp Menuhin onuruna verilecek yemeğe davet edeceklerdir onu da. Menuhin, Necdet Yaşar’a bir kez daha sitem etmekten alamaz kendisini: “Niye Amerika’da kalmadın? İnsanlar sana âşıktı. Niye döndün geldin?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!