Kötü şarap, ahşap cilası, uhu kızarmış kuyruk yağı, yumurta sirke, lahana turşusu kokar

Güncelleme Tarihi:

Kötü şarap, ahşap cilası, uhu kızarmış kuyruk yağı, yumurta sirke, lahana turşusu kokar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00

Sue Langstaff (50) Amerikalı. Berkeley Üniversitesi’nde gıda mühendisliği eğitimi aldıktan sonra California Üniversitesi’nde yüksek şarap ve bira üretimi konusunda lisans yapmış. Napa Vadisi Koleji ve California Üniversitesi’nde uzun yıllar "Şarabın Duyusal Değerlendirmesi" üzerine ders vermiş.

Halen Napa Vadisi’nde kurulan Vinquiry adlı şirketin Analitik Duyusal Değerlendirmeler Bölümü yöneticisi. Ülke ülke gezerek şarap tadımlarında değerlendirme yapmayı, basit aromaları ve tatları tanımlamayı öğretiyor. Geçtiğimiz günlerde de Kayra şarapları için Türkiye’de eğitimler verdi. Mesleğini dünyada en fazla 200 kişinin yaptığını söylüyor, "Seminerlerde tüketicilerin çoğunluğu bozuk şarabı nasıl anlayacaklarını soruyor" diyor.

TÜRKLER BAKMADAN KOKLAMADAN İÇMEYE BAŞLIYOR

Türkiye’de kaldığım 5 gün içinde ülkenizin şarap kültürü hakkında çok fazla bilgi sahibi olamadım, ama gittiğim restoranlarda gözlediğime göre Türkler, masalarına servis yapılan şarap ile fazla ilgilenmiyor. Ne etiketini okuyor ne de üretim yılına bakıyor. Ne de mantarını kontrol ediyor. Sadece garsonun test etmesi için koyduğu kadehe şöyle bir bakıyor ve yüzde 99’u şarabı onaylayıp servisi başlatıyor. Bu durum Amerikalı tüketiciler için de geçerli. Sizin ülkenizde ve bizim ülkemizde de tüketici korkak.

HER 10 ŞİŞEDEN BİRİNDE MANTAR PROBLEMİ OLUR

Halbuki üretilen şarapların 10 tanesinden birinde mantar problemi olması çok normaldir. Mantarın problemli olması şarabı bozar. Bu nedenle tüketici şarabı içmeden önce koklamalıdır. Kadehteki kokuları anlamaya çalışmak gerekir. Mantar probleminden dolayı şaraplar, ıslak gazete kağıdı, ıslak köpek veya gübre gibi kokar. Bunu tam olarak ayrıştırmak gerekirse de kötü şaraptan alınan koku ve tatlar şöyledir: Ahşap cilası, kızarmış kuyruk yağı, çürük yumurta, sirke asidi, etil alkol, uhu, lahana turşusu ve ekmek mayası.

İYİ OLMASA DA HERKES ÜLKESİNİN ŞARABINI SEVİYOR

Şarap üreten ülkelerin insanları kendi ülkelerinin şaraplarını tercih ediyor ilk olarak. Sonra diğer ülkelerin şaraplarını deniyor. Sürekli içtiği tatlara alışan kişiler yeni tatları denerken çekimser oluyor. Hatta kendi ülkesinin şarabı çok iyi olmasa da yıllarca onu içtiği için o şaraplar onlara güzel geliyor. Örneğin Yunanlıların çok beğenerek içtiği Retsina şarabını, Amerikalılar ve Fransızlar pek beğenmez ama tüm Yunanlılar çok beğenir.

EN İYİ ŞARAP, TADINI SEVDİĞİNİZ ŞARAPTIR

İyi şarap kavramı, şarap uzmanları ve şaraptan iyi anlayanlar dışında kişiden kişiye göre değişir. Herkes kendi damak zevkine uygun şarabı içmeli. Çünkü o kişi aromasını sevdiği şarap dışında bir başkasını içerse o şarap ne kadar iyi olsa da onu beğenmez. Bu nedenle aromasını sevdiği şarap onun için dünyanın en iyi şarabıdır.

HANGİ ÜZÜMDE NE AROMASI VAR?

Yabancı üzümlerin aroması

Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec Cabernet Franc, kırmızı Bordeaux şarapları: Küçük taneli meyve, dolmalık biber, kuşkonmaz, zeytin, nane, karabiber, tereyağı, vanilya, soya.

Pinot Noir ve kırmızı Bourgogne şarapları: Küçük taneli meyveler, çilek reçeli, vanilya, tereyağı, baharat.

Zinfandel şarapları: Küçük taneli meyveler, karabiber, kuru üzüm, soya, tereyağı, vanilya.

Chardonnay ve beyaz Bourgogne şarapları: Elma, şeftali, turunçgiller, ananas, baharat, vanilya, tereyağı.

Sauvignon Blanc: Çiçeksi, şeftali, kayısı, yeşil biber, kuşkonmaz, vanilya, tereyağı, karanfil.

Riesling: Genellikle çiçeksi, şeftali, ananas kayısı, bal.

Gewürztraminer: Çiçeksi tatlar, greyfurt, şeftali, bal ve baharat.

Anadolu üzümlerinin aramosı

Öküzgözü: Ahududu, olgun kiraz, kara dut, mor menekşe.

Boğazkere: Karadut, vişne, böğürtlen, kiraz, karabiber, kekik.

Sultaniye: Elma, ananas, kuşkonmaz.

Emir: Kavun, armut, sarı elma, iğde ağacı, çam, okaliptüs.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!