KOBİ’lere teminat kolaylığı geliyor

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’lere teminat kolaylığı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2016 21:29

TÜRKİYE’de sayıları yaklaşık 3 milyon olan KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırmak ve “teminat” sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan çalışma son aşamaya geldi.

Haberin Devamı

Eylül ayına kadar Meclis’e sunulması beklenen tasarıyla KOBİ’ler sadece taşınmazlarını değil bir çok varlığı teminat olarak gösterebilecekler. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ’lerin kullandıklarını krediler için bankaların teminat istediğini ancak esnafın teminat imkanlarının kısıtlı bulunduğunu ifade eden Şimşek, tüm dünyada olduğu gibi Tükiye’de de bankacılık ve finans kesiminin taşınırların rehin ya da teminat olarak kullanılmasını riskli bulduğunu kaydetti.

ÇİN’DEKİ UYGULAMA

Sorunların giderilmesi amacıyla ‘taşınırların teminat olarak kullanılması ve taşınır sicil sistemi’ne ilişkin mevzuat çalışması yaptıklarını bildiren Şimşek, dünyada ABD başta olmak üzere bir çok ülkenin söz konusu sistemi uygulandığını, Çin’de bu sistemin uygulamaya girmesinden bu yana 3 trilyon dolarlık kredi hacmine ulaşıldığını kaydetti. Sistem ile esnafın ve KOBİ’lerin kredi çekerken taşınırını teminat gösterebileceğini bildiren Şimşek, ancak aynı taşınırı bir başka bankadan kredi için teminat göstermesinin önüne geçilececeğini söyledi. KOBİ’lerin artık bir çok varlığı rehin olarak gösterebileceğini ifade eden Şimşek, bunun da krediye erişimi kolaylaştıracağını söyledi. Hazine Müsteşarlığının çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlayarak taslağı eylüle kadar Meclise sunmayı amaçladıklarını belirten Şimşek, KOBİ’lerin finansmana erişim sorununun aşacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!