Klasik müzik sanatçıları medya kuşu popçular gibi yaşamalı mı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Klasik müzik sanatçıları medya kuşu popçular gibi yaşamalı mı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 11:07

İnternet sitelerinin tartışma grupları vardır, bilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her konuda ilgi alanlarına göre bir forum grubu oluşturan insanlar tartışırlar, fikir alışverişinde bulunurlar. Bunlardan biri de Yahoo'nun "Klasik Batı Müziği" forumu.

Haberin Devamı

Klasik müzik sevenlerin oluşturduğu bu forumda ilginç bir tartışmaya yaşanıyor son zamanlarda.

Hadi bir fikir yürütün ne olabileceği konusunda!

Mozart'ın 250. yaşı nedeniyle bütün dünyada yapılan tartışmaların yansımaları mı?
Mesela Mozart'ın ünlü opera eserini Saraydan Kız Kaçırma mı yoksa Sarayda Kız Kaçırma mı olarak kabul etmeliyiz? 1789 yılındaki Fransız İhtilali'ne Mozart'ın neden ilgi göstermediğini mi? Ya da yeniden alevlenen ünlü bir tartışma var: Bestecilerin eserlerini zamanının enstrümanıyla mı seslendirmeli yoksa günümüz enstrümanlarıyla mı?

Yani en doğru ses Mozart'ın bestesini yaptığı forte piyanodan mı çıkar? Hayır, yanıldınız, tartışma konusu bunlardan hiç biri değil.Müziğin tamamen dışında, bir ahlak tartışması yaşanıyor şu anda Klasik Batı Müziği tutkunları arasında.

Konu şu:
Evli bir opera sanatçısının, başka bir opera sanatçısı hanımla aşk yaşaması.
Grup şu anda harıl harıl bunu tartışıyor.
İsimleri almadan tartışmanın nasıl geliştiğini göstermesi açısından yazışmaları buraya alıyorum. Varın kararı siz verin:
- "Merhaba, sizlere bir sorum var: Opera ve klasik müziği sanatçılarının özel hayatlarının da saygı çerçevesi içinde olması gerekir, diye düşünüyorum.
Yanılıyor muyum?"
-"Sizi, böyle bir soru yazmaya iten şey nedir acaba?"
-"Son günlerde bazı sanatçıların özel hayatlarıyla ilgili hiç de ahlaka uymayan şeyler duymaktayım ki bunlar önemli sanatçılar. Bu da hiç hoşuma gitmemekte.
Ben klasik sanatçılarının medya kuşu popçular gibi yaşamaması taraftarıyım.
Ya siz?"
-"Yazdıklarınızı içtenlikle anlıyorum fakat insanlar kendi hayatlarını yaşar. Yaptıkları müzik, klasik müzik olduğu için onlara şu şekilde yaşayın diyemeyiz ya da klasik bir yaşam bekleyemeyiz öyle değil mi, duygularınızın incinmesi doğrudur ahlak konusu tüm yaşam için çok önemli olmalıdır... Fakat insanlar seçtikleri yaşamda yaşarlar müziği yaşamda bağlaştırdığınızda bir klasik müzisyenin yaklaşık olarak kendine ait bir serseri hayatı olmamalı gibi düşünceler bizi sanırım duygusal yanlışlıklara iter."
-"Peki haklısınız da, bir şey sormak istiyorum: Topluma örnek olan kişiler ahlaki olayları nasıl yorumlamalı?
Duyduğum ve gördüğüm şeyler normal değil. Kimin eli kimin cebinde belli olmazsa bu nasıl örnektir sizce?"
- "Hangi elin hangi cepte olduğundan size ne yahu?"
-"Bu ne panik? Etrafımda evli olduğu halde başka kadınla yaşayan insanlar varken neden huzursuz olmayayım. Ben klasik müziği sevip oğluma öğretirken bak sen de aynılarını yap mı demeliyim?
Burada ahlakı değil klasik müziği tartışmak için varım ama bazı şeyler beni rahatsız ediyor.
Kocanız başkasıyla yaşasa ne yapardınız?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!