Kişi başına 5 bin dolar milli gelirle demokrasi bu kadar olur

Güncelleme Tarihi:

Kişi başına 5 bin dolar milli gelirle demokrasi bu kadar olur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2007 00:00

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) düzenlediği 2006 İMMİB İhracat Yıldızları ödül törenine katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ülkelerin gelişiminde ve demokrasi kültürünün yerleşmesinde ihracatın büyük önemi olduğunu söyledi.

Tüzmen, "Kişi başı gelirin 5 bin dolar civarı olduğu ülkemizde demokrasi de bu kadar oluyor. Tüm dünyada kişi başı gelirin 15 bin doların altında olduğu ülkelerde demokrasinin tam olarak uygulandığını göremezsiniz. İhracat, gelirin artışına olan katkısı sayesinde demokrasi yolunda da önemli bir basamak" dedi. Türkiye’nin asıl dinamosunun ihracat ve ihracata dayalı büyüme olduğunu belirten Tüzmen, "Bir de sevimli bir kur olsaydı bu ihracatçı neler yapmazdı? İşte o zaman ihracata dayalı büyümenin nasıl olduğunu biz bütün dünyaya gösterirdik" diye konuştu.

GERİ KALMIŞ ARKADAŞLAR VAR: İhracatçının pazar payını artırmak için bazı ara mallarını dışardan getirmeye çalıştığını ve bununla girdi maliyetlerini aza indirerek ihracatı devam ettirdiğini kaydeden Tüzmen, "Aşırı değerli kurla böyle davranırsın. Bunu anlamayan; halen 21’inci yüzyıla gelememiş, 19’uncu, 20’inci yüzyılda kalmış bazı arkadaşlarımız var. Ama ihracatçı şu an en doğrusunu yaptı" dedi.

DERVİŞ BİLE ’NASIL’ DİYE SORDU: Kürşad Tüzmen, ihracatçının üretim, kendini tanıtma ve kalitede problemi bulunmadığını dile getirerek, "İhracatçının tek sıkıntısı girdi maliyeti. Az önce katıldığım toplantıda Kemal Derviş de sordu, ’Bu kurla bu ihracatı nasıl başarıyorsunuz’ diye. Ben de ’Meslek sırrıdır söyleyemem’ dedim. Arka arkaya 22 çeyrek büyüme gösteren Türkiye’nin asıl dinamosu ihracat ve ihracata dayalı büyümedir" dedi. Türkiye’de kişi başına gelirini, ihracata dayalı sektörlerin artırdığına işaret eden Tüzmen şunları kaydetti: "Hangi dinamo Türkiye’nin GSMH’sini destekliyor? İhracat. Onun için devamlı olarak ’ihracat ihracat’ diyoruz. Demokratikleşme için de çıkışımız, ilacımız yine ihracat. Zenginleşme için de ihracat. İkisi birbirini tamamlayan unsurlar." İMMİB’e üye 23 bin firma arasında geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştiren TÜPRAŞ oldu. Tüpraş’ı Vestel Dış Ticaret ve Arçelik izledi. Bakan Tüzmen, Türkiye’nin geçen yılki ihracatında 28 milyar dolarlık payı bulunan İMMİB üyelerinin, bu yıl 35 milyar doları zorlayacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!