Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerika'dan vitamin

Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük vitamin, mineral ve bitkisel ürün imalatçısı General Nutrition Centers (GNC), Türkiye'de mağazalar açmaya başladı. 2000'in üzerinde çeşidi bulunan GNC ürünlerinin tamamı doğal kaynaklı hammaddelerden yapılıyor. Amerikalılar'ın vitamin çılgınlığını Türkiye'ye taşıyacak olan GNC, İstanbul'da Nişantaşı ve Bağdat Caddesi'nde hizmet verecek.

Kadınlar koşuyor

27 Eylül 1998 günü saat 10.30'da tüm kadınlar İstanbul Şaşkınbakkal Sahilyolu Adil Restaurant'ın karşısındaki boş alanda bekleniyorlar. Çünkü Becel, amatörlere yönelik bir kadınlar koşusu düzenledi. Dört kilometre. Üstelik koşunun organizasyonunda Beyaz bulunuyor. Her kategorinin birincisi 75 milyon, ikincisi 50 milyon, üçüncüsü 25 milyon kazanacak. Dans gösterileri ve şovlar da olacak. Kayıtlar 10 Eylül gününden itibaren büyük alışveriş merkezlerine kurulacak Becel standlarında yapılacak, ücret ödenmiyor.

Menopozda kalp

Kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarının giderek azalması ile gelişen menopoz, bazı rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Kadınlar menopoza kadar kalp, damar ve dolaşım sistemlerine ait hastalıklardan korunuyorlar. Bunun sebebi ise kadın yumurtalıklarından salgılanan estrojen hormonu. Menopozla birlikte 5-10 yıl içinde kadınların kalp hastalıklarına yakalanma riski erkeklerinkiyle aynı orana yaklaşıyor.

Takviye edilmeli

Menopozda azalan estrojenin yerine yenisinin koyulması gerekiyor. Kalp, damar hastalıklarından, kemik erimesine bağlı kırıklardan, terleme, ateş basmasından korunmak için hormon takviyesine ihtiyaç var. Ayrıca idrar yollarıyla ilgili hastalıkların ortadan kaldırılması için de hormonlara ihtiyaç var. Menopozda hormon alımı, cinsel yaşamın da sorunsuz devamını sağlıyor.

Bireysel tedavi

Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Cihat Ünlü, ‘‘menopoza giren her kadının bireysel olarak değerlendirilmesi gerekiyor ve kalıplaşmış tedavi şemaları yerine kişinin yakınmalarına, taşıdığı risk faktörlerine ve bünyesel özelliklerine göre uygun şemalar çizilmeli’’ diyor.

Hormonsuz hormon

Menopoz tedavisinde kullanılan hormonlara karşı yeni bir alternatif ilaç sunuldu: Hormonsuz hormon. Menopozda eksilen hormonun yerine kullanılıyor ama hormon içermiyor. Diğer ilaçlardan farkı, ateş basması ve terlemeye karşı etkisi yok. Avantajları ise, memeyi koruyor, rahim içi zarı olumsuz etkilemiyor, iskelet, kalp, damar sistemleri ve kan kolesterol düzeyleri üzerindeki etkisi estrojenle aynı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!