Müzik

Güncelleme Tarihi:

Müzik
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2013 00:00

Haberin Devamı

haftanın albümleri
Hazırlayan: Sadi TİRAK
stirak@doganburda.com

Konsere ısınmak için birebir!

HELLOWEEN
STRAIGHT OUT OF HELL
Sony Music

Heavy metal’in asık suratlı, kendini aşırı ciddiye alan, kibirli ve her daim sinirli bir imaja sahip olduğunu zannedenler için biçilmiş kaftandır Helloween. Çünkü bu tezi çürütür. 1984 yılında kurulan Alman grup, sadece power metal denen türü yaratmakla kalmamış, aynı zamanda heavy metal’de ‘mutlu şarkılar’ yapılabileceğini de cümle âleme duyurmuştur. Ezber bozmuş ve akım yaratmıştır. 12 Mart Salı gecesi Türkiye’nin lider gençlik ve müzik dergisi Blue Jean’in her ay okurlarına ücretsiz olarak sunduğu rock & metal dergisi Headbang’in 6. yıl kutlamaları kapsamında İstanbul’da, Refresh the Venue’de sahne alacak olan Helloween, rahatlıkla heavy metal’in en önemli grupları arasında gösterilebilir. Ve işte bu önemli grupla yeniden buluşacağımız konser öncesinde yeni albümleri, heyecanı taze tutmak için müthiş bir fırsat.
Albüm yapma konusunda kariyerinin hiçbir döneminde bir sıkıntı çekmeyen ve heavy metal’in en üretken gruplarından biri olan Alman balkabakları, 14’üncü stüdyo albümleri ‘Straight Out of Hell’de (vokalist Andi Deris’li dönemin 9’uncu albümü) her şeyden önce melodik müzik yapma tavrını koruyor. (Helloween’i Helloween yapan tavırdır zaten bu.) Beste yapıları açısından grup; ‘80’lerdeki başyapıt albümlerine, önceki birkaç albüme göre en fazla şimdi yaklaşıyor. Zaman zaman ‘Keeper of the Seven Keys’ dönemine göz kırpan, sound olaraksa ‘Master of the Rings’e yakın duran albümde ‘Asshole’, ‘Nabataea’, ‘Burning Star’, ‘Waiting for the Thunder’ ve ‘Church Breaks Down’ gibi, grubun best of’una girebilecek derecede güçlü parçalar var. Normal versiyonunda 13 şarkı bulunan albümdeki favorim ise müthiş vokal melodisiyle ‘Far from the Stars’. Hani Helloween’i ‘özetleyen’ bir şarkı olmuş. İnce işlenmiş beste yapıları, kaliteli bir sound, sürükleyici gitar partisyonları ve pırlanta gibi heavy metal vokali... Power metal’in ilahları “Bu işin kitabını biz yazdık, en iyisini biz yaparız” demeye devam ediyor. Heavy metal seviyorsanız, 12 Mart’taki konseri kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

CAN BONOMO
AŞKTAN VE GARİPLİKTEN
We Play

Haberin Devamı

Eurovision’un, kariyerine olumlu etki yaptığı nadir temsilcilerimizden Can; alternatif müzik yaparak da popüler olunabileceğinin son örneği. Açıkçası ilk albümünü pek dinleyememiştim. Duman vokalisti Kaan Tangöze’ye aşırı benzeyen sesi yüzünden şarkılara konsantre olamamıştım. Şimdi bu ikinci albümünde benim açımdan sevindirici bir gelişmeyle karşılaştım: Can’ın vokalleri bu sefer daha ‘kendine özgü’. İşte şimdi vokallerin ardında kalan detayları inceleyebilirdim. Bir kere Can Saban önderliğinde çok güçlü ve görkemli bir sound oluşturulmuş bu albümde. Alaturka da var, türkü de var, arabeske kaçan nağmeler de var. Batı formlarına, rock’a ve funk’a yaklaşan anlar da... Tam bir çeşni... Ama tutarsız değil, dağınık değil. Hepsinde en çok Can’ın şair ruhunun ön plana çıktığı şarkı sözleri dikkat çekiyor. ‘Başkan’, ‘Ablam’, ‘Derda (Koy Bi’ Rakı Şişeden)’, ‘Min El-Aşk ve Min El-Garaib’ (İhsan Oktay Anar’a saygılar...) ve ‘Ali Baba’ öne çıkan parçalar. Sıkmayan, dinamik, renkli bir albüm.

Haberin Devamı

BAKİ DUYARLAR
KEMENJAZZ
Ada Müzik


Türkiye’nin en önemli piyanist, besteci ve eğitmenlerinden Baki Duyarlar, üçüncü albümü ‘Kemenjazz’de önceki albümlerinin aksine bu defa sözlü eserlere de yer veriyor. Biri hariç tüm bestelerin ve düzenlemelerin Duyarlar’a ait olduğu albümde kendisine kemençesiyle Derya Türkan, kontrbasta Erdal Akyol ve davulda Cem Aksel eşlik ediyor. Ayrıca projenin üç konuk müzisyeni var: Trompetiyle Şenova Ülker, yorumcu olarak İncesaz’dan tanıdığımız Dilek Türkan ve sözlere de imzasını atan Azize. Bu albüm, çok önemli bir albüm. Zira müzik literatürüne yeni bir tarz kazandıracak kadar özgün ve eşsiz. Evet, yanlış okumadınız. Siz hiç kemençe ile caz müzik yapılan bir eser dinlemiş miydiniz? İşte Duyarlar ve bu albümün diğer emekçileri bunu yapıyorlar. Bestelerin tamamı, virtüoz müzisyen Derya Türkan’ın kemençesinden çıkardığı özel seslere yazılmış. Hadi tüm bu teknik eşsizliği geçelim, albümün dinleyiciye ulaştırdığı dinginlik ve huzur hissi bile bunu bir başucu albümü yapmaya yetecektir.

Haberin Devamı

KESHA
WARRIOR
Kemosabe / RCA / Sony Music

Pop dünyasının ‘çılgın kız’ formatına sahip son sansasyonlarından Kesha’nın bileşenlerini ‘yırtık’ bir imaj, uçuk kaçık şarkı sözleri ve elektronik altyapılarla desteklenmiş, yüksek tempolu dans hitleri şeklinde özetleyebiliriz. Genelde kendisine yapılan eleştiri, tüm şarkılarının birbirine benzemesi. (bkz: vokallerde kullanılan sabit efektlerin, şarkıların tınılarını birbirine yaklaştırması) ‘Warrior’, Kesha’nın ikinci albümü ve ilk albümüyle yarattığı popülariteyi korumasına yardımcı olacak bir albüm. Özellikle ‘Die Young’ ve ‘C’mon’ hitleri uzun süre radyolarda ve müzik kanallarında dönüp durdu. Boşuna değil; ağza takılan nakaratlı şarkılar bunlar. Ama Kesha’nın yüzeysellik sorunu devam ediyor. Sanki yapay / sahte bir şeyler dinliyoruz hâlâ. Onu daha sahici duyabileceğimiz bir formül bulunmazsa, bir yerden sonra insanlara sıkıcı gelecektir bu tarz şarkılar. O zamana kadar, genç kızları yatakları üzerinde zıplatarak dans ettirecek şarkılarla eğlenmeye devam edebiliriz.

Haberin Devamı

DEADMAU5
ALBUM TITLE GOES HERE
mau5trap / Ultra

Son yılların en önemli DJ ve prodüktörlerinden biri olan Deadmau5’u tanıyor musunuz? Hani şu kafasına kocaman fare maskesi geçirip sahnelere çıkan Amerikalı deli / dâhi... Tanımıyorsanız özetleyeyim: Kendisi birçok DJ’in aksine çok geniş bir yelpazeye hâkim. Bu açıdan aslında bir DJ’den öte, bir müzik adamı. Progresif house, elektro house, trance, downtempo, ambient, elektro rock ve hatta hip hop çatısı altında şahane işlere imza atıyor. Rock şarkılarına bile imza attı. Bu esprili isme sahip albüm, onun 6. stüdyo albümü. Neredeyse tamamı enstrümantal olan albümde elektronik müziğin günümüzde geldiği son noktadan izler bulacaksınız. Bu albümü özellikle ülkemizde DJ olmaya merak salmış genç arkadaşlara tavsiye ediyorum. Zira ‘atmosfer yaratma’, ‘tempo yönelimi’ ve ‘altyapı kullanımı’ gibi ülkemiz DJ’lerinin oldukça eksik olduğu noktalarda bu albümün faydası olacaktır. Çılgın bir partiye çağıracak DJ’iniz yoksa bu albüm var. Takın player’a; siz dansa ve ortama konsantre olun...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!