Zurna, haydari, Halide Edip out davar, içliköfte, Nuri Alço in

Güncelleme Tarihi:

Zurna, haydari, Halide Edip out davar, içliköfte, Nuri Alço in
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2006 00:00

Dünyada milyonlarca hayranı olan Tabu’nun yeni versiyonu Tabu XL piyasaya çıktı. Türkiye’de de birçok fanatiği bulunan oyun için Hasbro İntertoy’un Türk ekibi daha önce uygulanmamış bir yenilik yapmaya karar verdi. Tabu oyuncularının sözcük seçimine katılmasını isteyen ekip, internet üzerinden bir ay boyunca "100 ünlü Türk aranıyor" duyurusu yaptı.

Yarışmaya sekiz bin kişi katıldı ve 12 bin kelime toplandı. Yapılan elemelerden sonra 100 fanatiğin önerdiği 100 kelime oyuna eklendi. Gülse Birsel, Tarkan ve Sezen Aksu gibi sanatçıların isimleri çok önerildiği halde listeye giremedi. Hasbro İntertoy Ürün Müdürü Çisel Gündoğdu "Oyuncuların sözcük önermedeki yaratıcılığı bizi çok şaşırttı" diyor.

Tabu en az dört kişinin ikili gruplara ayrılarak çektikleri karttaki kelimeyi, yasak sözcükleri söylemeden takım arkadaşlarına anlatmalarıyla oynanan bir oyun. Tüm dünyada fanatikleri bulunan oyunun, farklı dillerde 40 versiyonu bulunuyor. Türkiye’de 1998 yılından beri satılıyor ve geniş bir meraklı kitlesi var. Özellikle grup ve kelime oyunlarını sevenler tarafından tercih ediliyor.

Oyunlarda kullanılan kelime dağarcığı ağırlıklı olarak Türkiye’deki yaratıcı ekip tarafından belirleniyor. Kelimeler ve anlatım şekilleri zamanla ezberlendiği için tabu düzenli olarak güncellenen bir oyun. Belirli aralıklarla tabuya farklı kelimeler ekleniyor. Bu yıl İntertoy firması bir sürpriz yaparak Tabu’yu adeta yeniden üretti, tüm kelimeleri yeniledi. Geçmişteki versiyonlardan farklı olarak, kukla, çizim yöntemleri ekleyip, yeni oyuna Tabu XL adını verdi.

8 BİN KİŞİ KATILDI

İntertoy pazarlama ekibi oyunun yapım aşamasında "Sadece Türkiye’ye özel ne yapabiliriz ve Tabu sevenleri nasıl memnun ederiz" sorusunun peşine düştü. 500 yeni kelimeden oluşacak Tabu XL’in, sözcük dağarcığının yüzde 20’sinin Tabu fanatiklerince önerilmesine karar verildi. Hasbro İntertoy Ürün Müdürü Çisel Gündoğdu "Oyunu sahiplenen bir tabucu kitlesi var. Nasıl bir şey yaparsak onları oyunun bir parçası haline getiririz, diye düşündük. Ve www.tabuxl.com adresinden 100 ünlü Türk arıyoruz duyurusunu yaptık" diyor.

Geçen nisan ayında yapılan duyuru ve ilanlarla birlikte 30 günlük kelime avı başladı. Bu yarışma sonucunda bazıları yurtdışındaki versiyonlardan bazıları da İntertoy yaratıcı ekibinin bulduğu kelimelere, 100 kelime de oyun severlerden eklendi. Dünyayla aynı anda piyasaya çıkan XL için böyle bir uygulama sadece Türkiye’de yapıldı.

GÜNDE 8 SAAT OYNADIK

İnternet üzerinden 8 bin kişi, toplam 12 bin kelime önerdi. Yarışmaya en çok ilgi 18-25 yaş arasındaki gençlerden geldi. Toplanan sözcükler Tabu’nun Türkiye’deki ekibince elemeden geçirildi. 100 sözcüklük liste hazırlandı. Çisel Gündoğdu, katılımcıların yaratıcılık düzeyi karşısında hayrete düşmüş: "Türk Tabu meraklılarının ne kadar yaratıcı kişiler olduğunu gördük, seçmekte zorlandık. Önerilen kelimelerin oyuna uygunluğuna ve eğlenceli olmasına dikkat ettik. Çoğu bu standarda uyuyordu. Aslında biz daha problemli kelimeler gelmesini bekliyorduk. Ekiple bütün kelimeleri teker teker oynadık. Tepki almayacak, kafalarda soru işareti bırakmayacak ve cinsellik içermeyenleri seçtik. Tabu XL ile birlikte 100 oyuncu da ölümsüzleşti. Hepsine birer Tabu seti hediye ettik."

Gündoğdu yeni kelimelerin seçimi için üç ay boyunca gece gündüz çalıştıklarını anlatıyor. Bu uğraş sinir sistemi açısından biraz tahrip edici olmuş: "Biri bana kelime söylediğinde altındaki yasak kelimeleri düşünmeye başlıyordum. Örneğin, çay dediklerinde demlemek, bardak, şeker kelimeleri aklıma geliyordu. Özellikle kuklayla anlatılan bölümün kelimelerini seçerken çok zorlandık. Aylarca elimizde kuklayla dolaştık. Birbirimize anlatacağımız her şeyi kukla yoluyla anlatmayı denedik. Bazen günde sekiz saate kadar tabu oynadığımız bile oldu."

Yaratıcı ekibin en eğlenceli bulduğu kelimelerin başında toynak ve beyanname geliyor. Örneğin; beyanname kelimesinin anlatımının zor olacağını düşünmüşler ve oyuna girmesi konusunda ekip arasında fikir ayrılıkları yaşamışlar. Oyunu arkadaşlarına da oynatarak gelen tepkilerle bu kelimeyi de listeye eklemişler. Yeni TabuXL’in fiyatı 50 YTL.

GÜLSE BİRSEL, EŞİ YÜZÜNDEN TABU XL’DE YOK

Tabu XL’e en çok sanatçı ve nesne isimleri önerildi. Oyuna girmeye hak kazanan isimler Çağan Irmak, Attila İlhan, Fatih Akın, Hümeyra, Erol Taş ve Nuri Alço oldu. Sezen Aksu ve Tarkan çok önerildiği halde oyunda anlatılması kolay olduğu için kabul edilmedi. Gülse Birsel en çok önerilen isimlerden biriydi. Ama oyunun daha önceki versiyonunda eşi Murat Birsel’in ismi bulunduğu için liste dışı kaldı.

YARIŞMAYLA SEÇİLEN 100 KELİME

Asparagas, denklem, kesat, tango, iltica, salya, baskül, pedagoji, toynak, Fatih Akın, tuğra, kartvizit, zihniyet, estetik, damping, arıtmak, seramik, oklava, ikilem, makinist, birikim, hukuk, dekont, jargon, içliköfte, beyanname, davar, arbede, mancınık, mamut, fondöten, havan, reflü, müneccim, ecnebi, tahammül etmek, biyografi, global, Erol Taş, kupa, gülle, mezbaha, küme, kanaat, süzgeç, karides, bilanço, zencefil, briyantin, müptela, Nuri Alço, Hümeyra, keramet, kitabe, adisyon, cemre, aort, kartuş, meteoroloji, kaldıraç, avanta, koçan, kalpazan, botoks, jant, MP3, Çağan Irmak, abes, kıraathane, hacim, kabzımal, asayiş, Dan Brown, turkuaz, ahkam kesmek, Attila İlhan, kerpeten, sirtaki, çaylak, şamdan, antetli kağıt, eksen, casanova, ordinaryüs, finans, pankreas, teleferik, şanzıman, pankart, bağ bozumu, interpol, hokka, kolon, torpil, bamya, rehavet, gizem, mıcır ve başına buyruk.

TABU XL NASIL OYNANIYOR

Tabu XL’nin amacı kelimeleri anlatarak bitiş çizgisine en çabuk ulaşan ilk takım olmak. Tabu XL’de klasik Tabu’dan farklı olarak kelimeleri takım arkadaşlarınıza dört farklı şekilde anlatıyorsunuz. Oyuna başlangıç hanesinden başlıyor, bildiğiniz her kelime için oyun alanında bir hane ilerliyorsunuz. Kelimeler; tabu çizgi hanesine gelindiğinde çizerek, kukla tabu hanesine gelindiğinde kukla yardımıyla, 15 kelime hanesine gelindiğinde sadece 15 kelime kullanılarak anlatılıyor. Hafıza hanesine gelindiğinde ise daha önce anlatılan kelimelerden bazılarını takım arkadaşlarınıza anlatarak, grup içinde hafıza kontrolü yapıyorsunuz.

PELİN BİNGÖL (28)

Kitabından esinlendi Dan Brown’ı önerdi


Halkla ilişkiler koordinatörü olarak çalışıyor. Yarışmaya gönderdiği kelimeler: Dan Brown ve erguvan. Oyuna alınan kelimesi, Da Vinci Şifresi kitabının yazarı Dan Brown’ın ismi. Yarışmaya katıldığı sırada masasının üstündeki Da Vinci Şifresi kitabından ilham aldığını söylüyor.

DİDEM İLKE KÜTÜKÇÜ (24)

İçliköfte onun sayesinde Tabu’ya girdi

Öğrenci. Yarışmaya, Antepli arkadaşından esinlenerek içliköfte kelimesini yolladı ve kazandı. Kütükçü tam bir Tabu fanatiği olduğunu belirterek "Kelimemi oyunda gördüğümde çok sevindim. Artık oyuncular benim kelimemi bulmaya çalışacak, bu beni çok heyecanlandırıyor" diyor.

DİLŞAD SEVİ IŞIKLI (23)

Davar sözcüğüyle ölümsüzleştim

Satış pazarlama temsilciliği yapıyor. Yarışmaya reji, davar, tabu ve geri dönüşüm kutusu kelimeleriyle katıldı. Davar kelimesi oyuna giren Işıklı, anlatımını çok eğlenceli bulduğu için bu kelimeyi önerdiğini belirterek "Çok mutlu oldum. Ben de bu kelime sayesinde ölümsüzleştim" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!