Yüzde 80 doluluk, 150 bin seyirci

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 80 doluluk, 150 bin seyirci
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 12:23

3-18 Nisan tarihleri arasındaki iki hafta boyunca 7 sinemada, 495 seansta, 22 bölümde 57 ülkeden 243 yönetmenin 218 filmi gösterildi. İKSV’den verilen bilgiye göre Festival boyunca yüzde 80 dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra 6 sinema dersi ve söyleşi, 2 atölye çalışması, 2 parti ve sergi gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivalini bu yıl 150 bine yakın kişi izledi.

3-18 Nisan tarihleri arasındaki iki hafta boyunca 7 sinemada, 495 seansta, 22 bölümde 57 ülkeden 243 yönetmenin 218 filmi gösterildi. İKSV’den verilen bilgiye göre Festival boyunca yüzde 80 dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra 6 sinema dersi ve söyleşi, 2 atölye çalışması, 2 parti ve sergi gerçekleştirildi.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde bu yılki en büyük değişiklik, 86 yıllık geçmişiyle İstanbul'da ve Türk sinema tarihinde büyük bir yer edinen ve 28 yıldır Uluslararası İstanbul Film Festivali'ne ev sahipliği yapmış olan Emek Sineması’nın bu yılın festival mekânları arasında yer almamasıydı. Festival boyunca Emek Sineması için yoğun bir kampanya ve kamuoyu oluşturulması çalışması yürütüldü.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin bu yılki yeni bölümleri, “Antidepresan”, “İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan” ve “Büyüleyici İsyancılar” sinemaseverlerden büyük ilgi gördü. Festivalin artık gelenekselleşen bölümleri “Akbank Galaları”, “Dünya Festivallerinden”, “Yıllara Meydan Okuyanlar”, “Genç Ustalar”, “NTV Belgesel Kuşağı”, “Mayınlı Bölge”,

“LG ile Geceyarısı Çılgınlığı”, “Canlandırma Sineması” ve “Çocuk Mönüsü” başlıkları altındaki bölümlerin sinemaseverlerin yoğun ilgisini çektiği bildirildi.

TÜRK FİLMLERİNE YURTDIŞINDAN TEKLİF

İstanbul Film Festivali’nde sponsorluğunu 22 yıldır Efes Pilsen’in üstlendiği “Türk Sineması” bölümünde Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması, Özel Gösterim ve Belgeseller başlıkları altında 48 kurmaca ve belgesel film yer aldı. Festival programında yer alan çok sayıda Türk filminin, yurtdışındaki festivallerin temsilcilerinden davet aldığı öğrenildi.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin bu yıla özel yeniliklerinden biri de 1985 yılından beri verilen “Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü”nün, bu yıldan itibaren Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle, Şakir Eczacıbaşı anısına, 25 bin Avroluk para ödülüyle de desteklenerek verilmesi oldu. 25 bin Avroluk ödülün 10 bin Avrosu Altın Lale’yi alan Şeylerin Boktanlığı filminin yönetmeni Felix van Groeningen’e, 10 bin Avrosu filmi Türkiye’de dağıtan firmaya, 5 bin Avrosu ise Stéphane Brizé’nin Matmazel Chambon adlı filmindeki rolüyle “Jüri Özel Ödülü”nü alan Sandrine Kiberlain’e iletilecek.

ÜNLÜ YÖNETMENLER GELDİ

Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl İstanbul’da ağırladığı yönetmenleriyle de öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul’u Bruce Beresford, Elia Suleiman, Marco Bellocchio, Michael Hoffman, Gaspar Noé, Todd Solondz,

Tsai Ming-liang, Cesc Gay gibi tanınmış yönetmenlerin yanı sıra Mohammed Al Daradji, Mathias Gökalp, Samuel Maoz, Urszula Antoniak, Jan Dunn, Yaron Shani gibi genç yönetmenler de ziyaret etti.

Festivalde gerçekleştirilen 495 gösterimden 95’i filmin yönetmen, yapımcı veya oyuncularının katılımıyla gerçekleştirildi. Film öncesinde seyircilerle buluşup, film sonrasında sinemaseverlerin sorularını yanıtlayan tanınmış isimler arasında Jane Birkin (36 Dağ Manzarası),Joe Mardin (Arif Mardin’in Hikayesi), Türkan Şoray ve Kadir İnanır (Selvi Boylum Al Yazmalım), Priit Pärn (Estonya canlandırma sineması), Anne Consigny (Yabani Otlar ve Rehine) ve Joann Sfar (Gainsbourg) da yer aldı.

Festivalin “Sinema Onur Ödülleri”, Türk sinemasına yıllar boyu emek veren oyuncu

Kadir İnanır, kurgucu Mevlüt Koçak ve yönetmen Feyzi Tuna’ya festivalin açılış töreninde verildi. Aynı gece, İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden, yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu Marco Bellocchio’ya festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” sunuldu. Festivalin ikinci “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, aynı zamanda Uluslararası Altın Lale Yarışması jürisinin başkanlığını da üstlenen Klaus Maria Brandauer’e festivalin kapanış töreninde takdim edildi.

İstanbul Film Festivali’ni izlemek için yurtdışından gelen 300’e yakın konuğun arasında Berlin, Selanik, Locarno, La Rochelle, Hamburg, Tiflis, Paris, Montpellier, Göteburg, Telluride, Rennes, Vesoul, Bergen, Saraybosna ve Amiens gibi dünyanın sayılı film festivallerinin temsilcileri de yer aldı.(ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!