Yunanistan'dan sperm ithal ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandan sperm ithal ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2002 02:10

Türkiye'de tüp bebek yöntemi kapsamında, başka kişilerden sperm ve yumurta transferinin yasak olması nedeniyle her yıl bine yakın çiftin başta Yunanistan olmak üzere, bu yönde yasal kısıtlama olmayan ülkelere giderek, sperm ve yumurta trasferi yaptırıp, çocuk sahibi olduğu öne sürüldü.

Özel Ege Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Opr. Dr. Kaan Bozkurt, Dünya genelinde ilk tüp bebek uygulamasının 1979 yılında yapıldığını ve bu uygulamadan birkaç yıl sonra da sperm ve yumurta transferinin yapılacağı yasal zemin ve merkezler oluşturulduğunu belirtti. Opr.Dr. Kaan Bozkurt, ‘‘Türkiye Avrupa ve Amerika'yı 20 yıl geriden takip ediyor. Türkiye'deki tüp bebek merkezleri dünya standartlarında hizmet verirken, yasal zemin ve gelenekler bahane edilerek, sperm ve yumurta transferi engelleniyor. Oysa yeterli sperm veya yumurta üretemeyen çiftlerin de çocuk sahibi olabilmesi için sağlıklı donörlerden sperm veya yumurta transferi yapılması tüm dünyada uygulanan bir yöntem. Türkiye'de bunu yaptıramayan aileler soluğu komşu ülkelerde alıyor. En çok tercih edilen ise Yunanistan’’ dedi.

Yunanistan'ın Türkiye'deki bu eksiklikten çok iyi faydalandığını vurgulayan Bozkurt, Yunan adalarında dahi tüp bebek merkezi açıldığını belirtti.

Tüp Bebek yönetmeliğinin yasaklar başlığı altında yeralan 17'nci maddesinde, ‘‘Üremeye yardımcı tedavi uygulanacak adaylardan alınan yumurta ve spermlerle elde edilen embriyoların bir başka maksatla veya başka adaylarda kullanılması, uygulanması, bulundurulması, nakledilmesi ve satılması yasaktır’’ ifadesinin yeraldığını belirten Opr.Dr. Kaan Bozkurt,‘‘Türkiye'de resmi kanalla sperm veya yumurta bağışına izin yok. Sadece çiftin yumurtası ve spermi kullanılarak tüp bebek yöntemi uygulanıyor. Oysa yurtdışında çiftin rızasıyla nakil işlemi yapılıyor. Türkiye'de sperm veya yumurtanın dondurulması sözkonusu değil. Ancak çiftin yumurta ve sperminin döllenmesiyle oluşan embriyonun dondurulmasına izin veriliyor’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!