Yün yumağına döneceğiz

Güncelleme Tarihi:

Yün yumağına döneceğiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir vakitler yünlü giysiler giymek pek bir modaymış. Bunu annelerimizden, ninelerimizden sık sık duyuyoruz zaten. Eh, şimdilerde de eskiye dönüş yapmakta olduğumuza göre, yünlü giysilerin bıraktıkları yerden hayatımıza tekrar girmelerine şaşmamak gerek.

Bugünlerde kışlık ceketler, etekler, elbiseler ve hatta ayakkabılar bile yünlü kumaşlardan karşımıza çıkıyor. Üstelik 70'lerin giyim stiline uyarlanmış olarak!

Modada yükselen trendleri takip ederken en çok göze batan şey, eski günlere dönüş yapıyor olmamız. Milenyumda adeta nostaljik bir hava estiren moda tasarımcıları, şimdi de 70'lerde çok moda olan yünlülere kafayı takmış durumdalar. İnanılmaz bir şekilde nereye baksanız yünlü yünlü giysiler görüyorsunuz. Bu kış havaların Türkiye'de çok soğuk geçeceği biliniyor ama dünyanın en ünlü modacıları bunu nasıl anladılar, onu bilemiyoruz. Çünkü bizim ülkemizde kadınlar yünlü modasını takip ederek hem soğuğa karşı dirençli olacaklar, hem de yükselen trendleri takip etmiş olacaklar.

Bu arada, kışın kayağa gideceklerin de çok işine gelecek bu yünlü giysiler. Tabii ki, yünlü polarlar ve yünlü pantolonlar, onların dağ havasının soğuğunda donmalarını engelleyecek. Ama bu arada, evde kalıp kar topu oynayacak olanları da unutmuyoruz: Şöyle ki, üstünüze yünlü ceketinizi alıp doğruca dışarı çıkabilir ve karların içinde yuvarlanabilirsiniz. Çünkü yünün bir özelliği de, suyla biçiminin bozulmuyor olması.

Her bakımdan kullanışlı

Herşeyin olduğu gibi, yünlü modasının da bir dönem sonra yerini başka bir modaya bırakacağı bir gerçek. Artık bu süre bir sene mi olur, iki ay mı olur, o belirsiz. Bu biraz da ne kadar çok tutulacağına bağlı. Şu anda havalar yünlü giyecek kadar soğuk olmadığı için, doğal olarak sadece mağaza vitrinlerinde görüyoruz yünlüleri. Ama kışın bastırdığı zaman düşünülürse, o günlerin pek de uzak olmadığı söylenebilir. Özellikle modacıların bu sezon tercihi olan yünlüler, Louis Vuitton'dan Gucci'ye, Alexander Mcqueen'den Versace'ye kadar bir çok ünlü tasarımcının da kreasyonlarını süslüyor. Daha yaz ortasındayken sergilenen 2000 sonbahar-kış koleksiyonları, bunu kanıtladı zaten. Dikkat çekici olan olay, yünlülerin giyimde olduğu kadar, çantada, ayakkabıda, tokada, kolyede ve hatta çorapta bile kullanılması. Özellikle Alexander Mcqueen tasarımlarında, yünün müthiş bir şekilde her alanda kullanıldığı görülüyor. Yani, boyundan aşağı inen dik yakalı ve uzun bir yün elbise var, üzerine yine yünden yapılmış bir şal ve bacaklarda yünlü soket çoraplar var. Ayakkabılar yine yünlü kumaştan ve babet tarzı. Son derece sade ve bir o kadar da trendi görünen bu giyim tarzı, aynı şekilde diğer modacıları da etkilemiş durumda. Kullanılan en belirgin renk ise, gri ve grinin tonları. Özellikle siyah dahil her renkle kullanılabilen gri rengi, kışın soğuğunda ve kasvetli havasında daha da bir önem kazanıyor. Malum, 2000'in en trendi renkleri olarak bilinen morlar, fuşyalar ve pembeler bile griyle büyük uyum içinde kullanılabiliyor.

Şimdilerde bir de, 70'lerin tarzı olan döpiyeslerin ve pantolon ceket takımların geri dönüşü söz konusu. Yakası kürklü döpiyesler, tabii ki günün modası olan yünlü kumaşlardan dikilmiş. Etekler diz boyunun biraz altında, ya da yere kadar bile olabiliyor. Ceketler bele oturuyor, kollar ve vücut kısmı dar. Hatta hareket etmeyi zorlaştıracak kadar dar bile denilebilir.

Bunun karşı tarafında ise, bir tezat oluşturacak şekilde bol ve daha modern kesimli ceketler var. İçinde her renkten kumaşı bulabileceğiniz bu ceketler, her türlü giysiyle de giyilebiliyor. Dökümlü omuzlar, bol kollar, uzun ve kalçayı kapatan bir kesimle yapılmış bu ceketler, özellikle jean üzerinde pek bir güzel duruyor. Malum, devir milenyum devri; yani herşeyi giyerken biraz da nostaljik olma zamanı. Bu durumda, bu kışı yünlülere sarınmış halde ve geçmişten gelen giyim tarzında geçirmenin bir sakıncası olmaz herhalde...

Yünlü hayatın incelikleri

Üzücü bir haber ama gayet zayıf olmak gerekiyor. Yünlüler zaten üzerinizde bir kat fazla duruyorlar, bir de kilo olunca durum fena olabilir.

Hal böyle olunca, mutlaka ve mutlaka her zaman için diyette olmanız şart. Alınacak kilolar yukarıdaki şıkla çelişebilir.

Yüne karşı herhangi bir alerjik durumunuz olmamalı. Özellikle yünlü ceketinizi çıkardığınızda kıpkırmızı olmuş kolların gözükmesi pek cazip değil...

Yıkama kurallarına dikkat eden bir insan olmalısınız. Biliyorsunuz, yünlülerin özel yıkama kuralları vardır ve bu kuralları uygulamak durumunda kalabilirsiniz. Örneğin çamaşır makinesinde yünlü pantolonunuzu yıkarsanız, ona elveda demek zorunda kalabilirsiniz.

Yünlü giysileri dolaba asarak kaldırmak pek de akıllıca bir davranış olmaz. Özellikle onların çabuk esneyeceğini de düşünürseniz, katlayarak koymak daha mantıklı gelebilir...

Eğer kedi-köpek besleyen bir eve gidiyorsanız, ya da sizin evinizde varsa, kucağınıza almamaya özen gösterin. Çünkü tırnaklarıyla yünlü elbisenizin bütün yünlerini parçalayabilirler.

Paşmina'larla başlamıştı

Yazın nasıl bir paşmina şal modasının hüküm sürdüğünü hatırlarsınız. Özellikle geceleri şalına sarınan kadınlar, çeşitli mekanlarda birbirleriyle şal yarışına giriyorlardı. İncecik yünlü kumaştan yapılan paşminalar, kışla birlikte daha da bir kalınlaştılar. Bu paşminaların bir avantajı da, her türlü giyim tarzıyla kullanılabiliyor olmaları. Gece giyiminden tutun da, abiyelere ve jean pantolonlara kadar herşeyle kullanılabilir halde...

Avantajları da var

Yün sıcak tutar. Hem de çok. Çoraptan şapkaya kadar herşeyin yünden olduğu bir giyim tarzı, sizi soğuk kış günlerinde hasta olup yatak döşek yatmaktan kurtarır. Ayrıca da, hasta olup yatmak yerine tatil günlerini daha keyifli işlerle geçermenize vesile olur.

Dokunma hissini kuvvetlendirir. Çünkü yüne dokunmak güzeldir. Yumuşak ve mutlu bir havası vardır. Garip olabilir ama yünle giymek veya yüne dokunmak insanların aklına tatlı hayaller getirir.

Dikkat ederseniz, aşkla ilgili reklamlarda hep yünlü kazaklar giyen bir kadın ve bir adam görülür. Sıcak kakaolarını içerken, bir yandan da birbirlerine kahkahalarla birşeyler anlatırlar. Bu durum, kış aylarında bir gün sevgilisiyle buluşacak kadınların her daim yünlü giysileri tercih etmesine sebep olabilir...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!