Yüksek tansiyon hastasına ameliyatlı tedavi

Güncelleme Tarihi:

Yüksek tansiyon hastasına ameliyatlı tedavi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 14:45

Antalya’daki özel bir hastanede görevli Dr. Birol Say, yüksek tansiyon şikayeti olan 66 yaşındaki Durna Şahin’in böbreklerindeki, adrenalin salımı yapan kılcal damarları özel bir yöntemle yaktı. Operasyonun ardından hastanın tansiyonunu 24 saatte 22/24’den ilaçsız olarak 12/8’e indi.

Haberin Devamı

Antalya'da yüksek tansiyon şikayeti ile hastaneye başvuran ve günde 7 tansiyon hapı kullanan Durna Şahin’i muayene eden Uzman Dr. Birol Say, hastaya 'Renal Denervasyon' tedavisi uyguladı. Dünyada 2 yıldır uygulanan yöntemle, Şahin’in böbreklerindeki adrenalin salımı yapan kılcal damarlar, özel bir cihazla yakıldı. Hastanın tansiyonu son 24 saat içerisinde 22/24’lerden 12/8’e geriledi. Operasyon sayesinde hastanın artık günde 7 yerine 1 ilaç kullanacağını belirten Dr. Say, bu yöntemin nedeni belirlenemeyen yüksek tansiyon vakalarında uygulandığını söyledi. Dr. Birol Say, şunları kaydetti:

"Yüksek tansiyon hastaları, duruma göre günde 3- 4 veya bu vakada olduğu gibi 7 tansiyon ilacı kullanmak durumunda. Ancak bu tedavi sayesinde ilaç kullanımı ya tamamen bitecek ya da günde 1’e inecek. Bir firmanın geliştirdiği cihaz ile hastanın böbreklerinden aşırı miktarda adrenalin salgılayan kılcal damarlar yakılarak salınım belirli bir düzeye çekiliyor. Bu sayede hastanın tansiyonu stabil seviyelere iniyor."

TÜRKİYE’DE 23 MİLYON HASTA

Dr. Birol Say, tedavinin Türkiye’de çok yeni olduğunu ’Renal Denevrasyon’ uygulanan 5’inci hastanın Durna Şahin olduğunu belirterek, "Şu an uygulama ortalama 15 bin liraya mal oluyor. Ancak cihaz geliştirildikçe ve yaygınlaştıkça daha da ucuzlayacağını düşünüyorum. Türkiye’de şu an 23 milyon ilaç kullanması gereken tansiyon hastası olduğunu biliyoruz. Bu uygulamanın yapılacağı 5 milyon hasta olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Operasyonun ardından bugün taburcu olmayı bekleyen Durna Şahin ise kendini iyi hissettiğini ifade ederek, "Tansiyon ilaçlarımı dünden beri kullanmıyorum. Ama bundan sonra ne olacağını da bilmiyorum. Umarım bu tedavi beni sağlığıma kavuşturmuştur" dedi.

Haberin Devamı

"EN İYİ TEDAVİ SOFRADAN TUZLUĞU KALDIRMAK"

Türk Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk de bu yöntemin etkisi olabileceğini ancak büyük tansiyonu 3, küçük tansiyonu ortalama 1,5 birim düşürdüğünü ve bunun 24'lerden 12'lere düşürmesi gibi büyük bir etkisi olmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Hipertansiyonun çok farklı sebeplere dayalı olduğunu ve dolayısıyla bunun yüzde 1'den bile daha az oranda bir hasta payına uygulanabilecek tedavi yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Ertürk bu tedaviye gelene kadar nedenlerinin çok iyi araştırılması gerektiğini vurguladı.

Hipertansiyon hastasının, tansiyonunun sebebibin hormonal, kullanılan bazı ilaçlar ya da böbrek hastalığı sebebiyle de olabileceğini açıklayan Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk hipertansiyon hastalarının klasik tedavi yöntemiyle yüzde 100'e yakın tedavi edilebileceğini belirtti ve "Hipertansiyon hastaları sofralarına tuzluk koymazlarsa tedaviyi büyük ölçüde kendileri yaparlar, aynı zamanda doktora gidip düzenli kontrollerini olurlarsa, beslenmelerine ve egzersizlerine dikkat ederlerse alternatif yöntemlere gerek kalmadan büyük ihtimalle tansiyonlarını düzenleyebilirler." dedi.

Haberin Devamı

"AMELİYATLA TEDAVİ HASTALARIN YÜZDE 1'DEN BİLE AZI İÇİN GEÇERLİDİR"

Yöntem ile ilgili görüşünü sorduğumu Kartal Koşuyolu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Dr. Mehmet Balkanay hipertansiyonu ameliyatla tedavisinin çok az sayıda hastada mümkün olacağı konusunda uyardı. Her türlü hipertansiyon hastasında bu yönteme başvurmaya kalkışmanın son derece yanlış olduğunun altını çizen Dr. Mehmet Balkanay "hipertansiyon hastalarının yüzde 90'ınının hipertansiyonunun sebebi belli değildir. Sadece yüzde 5-10 civarında bir hasta grubunda hipertansiyon ameliyatla tedavi edilebilir. Mesela bazılarında böbrek hastalığı vardır ve bunlarda ameliyatla tedavi mümkündür. Böbrek üstü bezi darlıkları nedeniyle hipertansiyonu olan hastalar genelde hipertansiyonlu olan hastaların yüzde 1'i bile değildir. Dolayısıyla bu yöntemi genellemek çok yanlıştır." dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!