yonja.com’a saatte 95 kişi üye oluyor

Güncelleme Tarihi:

yonja.com’a saatte 95 kişi üye oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2005 01:47

Büyüklerimiz ‘Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim’ demişler. ABD San Francisco’da kurulan ‘yonja.com’ bu sözü sanal ortama taşıyor. Sitede dostlarınızın arkadaşlarının özelliklerini görüp, zevki zevkinize uyana mesaj atabiliyorsunuz. Aralık 2003’te, ABD’de yaşayan Türk gençlerince denenmeye başlayan sitenin şu anda 700 bine yakın üyesi var.

Sitenin kurucusu ve büyük ortağı Kerim Baran, ‘yonja.com’ için ‘internet üzerinde sosyalleşme sitesi’ diyor, ama ‘Asla bir çöpçatan sitesi olmadık.’

İZİ KAYBOLMUŞ ARKADAŞLAR

yonja.com gibi ikinci jenerasyon sitelerde üyeler arkadaşları, özellikleriyle birlikte yer alıyor. Böylece arkadaş zincirini izleyip, kendinize uygun birilerini bulabiliyor ya da eski dostlarınıza ulaşabiliyorsunuz. Baran, sitedeki zincirleri takip ederek, ilkokul arkadaşlarına bile ulaşmış. Türkiye’deki ortaklarından birini de yine site sayesinde tanımış.

Ayrıca okul adı, kent adı, yaş aralığı, meslek gibi özellikler arasında arama yapıp, istediklerinizle bağlantı kurmanız da mümkün. Çeşitli konularda oluşturulan iki binin üzerinde gruptan istediğinize üye de olabilirsiniz. Baran, yoğun kar yağışı olduğu günlerde, aynı anda 8 bin 500 kişinin sohbet ettiğini anlatıyor. Siteye her gün 90 bin kişi giriyor ve ortalama yarım saat kalıyor. Günde bir kaç kez girenler göz önüne alındığında site günde ortalama 225 bin kez tıklanıyor.

‘yonja.com’un üyelerinin yüzde 99’a yakını Türk. Bunlardan yüzde 7’ye yakını ABD’de yaşayan genç Türkler. Baran sitenin ‘bulaşıcı’ olduğunu söylüyor. Yani önce bir kişi üye oluyor, o arkadaşına, arkadaşı da bir başkasını söylüyor ve her üye beraberinde birçok üyeyi de getirmiş oluyor. 1 Şubat 2003’te 300 üyeyle başlayan ‘yonja.com’ iki yılda 15 bin üyeye ulaşmış. Şimdi ise ayda 100 bin kişi üye oluyor.

Üyelerin yüzde 65’i erkek, yüzde 35’i kadın. Yüzde 85, 18-30 yaş aralığında. Ortalama yaş ise 24.5. Baran ortalama üye profilini ‘yabancı dil bilen, eğitimli, beyaz yakalı gençler’ diye tanımlıyor.

Siteye üye olmak ücretsiz. 5 fotoğrafınızı yayınlayabiliyor ve günde 10 mesaj alabiliyorsunuz. Eğer gold üye olursanız VIP seçilip, giriş sayfasında yer alma şansınız var. Fotoğraf sayınızı 20’ye, mesaj sayısını 10’un üzerine çıkarmanız mümkün. Bir de gizli hayranlık duyduğunuz üyeleri ‘çarpıldıklarım’ arasına alabiliyorsunuz. Gold üyelik, 7 gün için 3.95, 30 gün için 6.95, 90 gün için 13.95 ve 180 gün için 19.95 Euro.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!