Yazar Elif Batı Wibrew, kitabını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Yazar Elif Batı Wibrew, kitabını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2013 12:08

Yazar Elif Batı Wibrew, Üniversitesinden mezun olduktan sonra, Londra’ya dil kursuna giden Sedef Bartın adlı kahramanın başından geçen trajikomik olayların hikaye edildiği kitabı 'Bir Lonra Masalı'nı anlattı.

Haberin Devamı

Bir Londra Masalı adlı kitabınız neyi anlatıyor?

Bir Londra Masalı, İletişim Fakültesi mezunu Sedef Bartın adlı karakterin kendisinden önce Londra’ya gidip öğrencilik yapmış olan ablasının “kariyerinde ilerlemenin ilk yolu İngilizce ve bu dili yerinde öğrenmen gerekir” temalı baskısı ve dayatmasıyla bu şehre gidişini ve kaldığı beş yıl içinde başından geçen trajikomik maceraları anlatıyor.

 

Kitapta anlatılan Sedef nasıl bir karakter?

Başına buyruk fazla işine karışılmasını sevmeyen biri. Bir de her şeye önce bir burun kıvırarak başlayan negatif iyon. Ama bir yandan da acayip komik bir kız. Şeytan tüyü var. Herkes ona bayılıyor. Oysa negatif düşünceleri devamlı komik aksilikler getiriyor hayatına. "Türkiye’nin Brigitte Jones’u" gibi biraz.

 

Haberin Devamı

Kitap kimlere hitap ediyor daha çok?     

Bir Londra Masalı oldukça eğlenceli bir kitap. İçindeki trajikomik yaşanmışlıklar her yaşa hitap etmesine rağmen, dil öğrenmeye gidecek yeni Sedef’ler için güzel bir yol gösterici. Kılavuzluk yapıyor. Bunun yanında, hali hazırda bir Londra masalı yaşamış olan eski öğrenciler için güzel bir “ben de bunlardan geçtim” kitabı. Kahkaha attırdığını bildiğim çok insan var. Herkesi yüksek sesle güldürür mü bilemem, ama sık sık gülümseteceğini garanti edebilirim.

 

/images/100/0x0/55ea0edcf018fbb8f8685764

Ne gibi maceraları oluyor Sedef’in?

Sedef’in önünde bir rol model ablası Sibel. Sibel ailesinden yardım almadan orada ayakları üzerinde durmuş. Bir yandan çalışarak her türlü masrafını kendi karşılamış. Sedef de öyle yapmaya çalışıyor, ama onun beş kelimelik İngilizce dağarcığı hemen bir iş bulmasına engel. O yüzden İngilizce yerine Türkçe konuşarak para kazanacağı Türklerin yoğun yaşadığı Kuzey Londra’ya gitmekten başka çaresi yok. Tipik yerlerde, tipik yurdum insanlarıyla çalışmak zorunda kalan kahramanın zorluklara kendine has göğüs gerişlerini görüyoruz önce.

 

Haberin Devamı

Bu durumda bir “Londra Masalı” yaşamış diyemeyiz ona yani…

Sedef ablasından Londra’yı bir masalmış gibi dinler. Oradaki yaşantısının masal gibi olacağını düşünür. Belki de şehir masal gibidir, ama Sedef bu masalın parçası olmayı başarmanın yolunu nasıl bulacaktır? Bunlardan dolayı ismi konuldu romanın. İronik.

 

Yazar tanıtımında Londra’da eğitim gördüğünüz yazıyor. Bu durumda kitaptaki kahraman siz ve yaşadıklarınız sizin maceralarınız mı?

Evet, ben de dil kursu amacıyla Londra’ya gidip uzun yıllar kaldım; ama benim işlerim hep yolunda gittiği için kitaplaştırılacak maceralarım pek olmadı. Yaşadıklarım fazla iyiydi. Asıl kitaplık yaşanmışlığı Sedef elde etti. Sedef benim kız kardeşimdir. Ben kitaptaki “Sibel abla” karakteriyim.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!