Yaz yorgunu SAÇLARA yoğun bakım

Güncelleme Tarihi:

Yaz yorgunu SAÇLARA yoğun bakım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Yaz yorgunu saçları toparlamanın tam zamanı. Güneş, deniz ve havuzun soldurduğu, nemini azalttığı saçlarınıza kışa girmeden yoğun bakım uygulayın. Bunun için profesyonel ellerden destek alabileceğiniz gibi, parlatıcı, yeniden geliştirici, nem kazandıran ürünleri tek başınıza da uygulayabilirsiniz. Raflarda her saça uygun, çok sayıda markanın sorunlara yönelik sunduğu seçenek çok.

Saçınıza el atmaya karar verdiyseniz ilk adım neye ihtiyacı olduğunu belirlemek. Krem, serum, maske, şampuan formunda çok sayıda seçenek var. Saçınızın kontrolünü kaybettiğinizi düşünüyorsanız köpük, jel, yatıştırıcı krem vb. ile onlara yeniden söz geçirmeyi başarabilirsiniz.

Boya, röfle gibi kimyasal işlemleri tatil sonrasına ertelediyseniz tam zamanı. Yaz güneşinden gelen UV ışınları, havuzdaki klor, denizdeki tuz geride kaldığına göre, onları istediğiniz renge dönüştürmenin sakıncası yok.

Mevsim değişiklikleri kepeklenmeyi artırıyor

Kepeklenme, hemen herkesin başına dönem dönem gelen, saçın en büyük sorunlarından. Omuzlara kar gibi dökülen kepek hiç hoş olmayan bir görüntü yaratıyor. Özellikle koyu renk giysilerde. Mevsim değişikliklerinin kepeklenmeyi artırdığı biliniyor. Neyse ki kepeğe karşı geliştirilen çok sayıda şampuan var.

Nişantaşı Sculpture Therapy Center Dermatoloji Uzmanı Dr. Betül Şengör, saçlı derinin sık görülen hastalıklarından olan kepeklenmeye en sık 20 yaşın üzerindekilerde rastlandığını belirtiyor.

Kepeklenmenin tam nedeni henüz bilinmiyor. Görüşlerden biri androjen hormonların etkisiyle oluştuğu. Stresin de rolünden söz ediliyor. Stresten etkilenen hormonal sistemin tetiklediği düşünülüyor. Yine mantara benzeyen bir çeşit mikroorganizmanın (P. Ovale) da kepekte önemli rol oynadığı biliniyor.

Dr. Betül Şengör "Mevsim değişiklikleri, sık seyahat etme, ateşli hastalıklardan sonra, bazen sancılı geçen adet dönemlerinde, ağır veya sevimsiz diyetler sırasında da vücut strese girebilir ve kepeklenme gözlenebilir" diyor.

KEPEK GERİ DÖNEBİLİR

Kepek tedavisine uzun süre devam ettirilmesi gerekiyor. Genellikle tedavi sonrası tekrarlayabiliyor. Bu nedenle sık kontroller gerekebilir. Dr. Şengör, "Tedavinin önemli bir parçası saçlı derinin iyi temizlenmesi. Bazen bu kepekler saçlı deriye yapışır ve derinin havasız kalmasına neden olur. Bu nedenle bazı solüsyonlarla veya soyucu özelliği olan şampuanlarla tedavinin desteklenmesi önemli" diyor.

Genellikle mikrosoyucu özellikte, kepeklerin kaldırılmasında yararlı, epitel dokuyu canlandıran ve onaran çinko içerikleri olan ürünler şampuan olarak kullanılıyor.

Kepeklenme hafif düzeydeyse sadece şampuan tedavisi yapılabilir. Ancak şampuanlar hücresel döngünün hızını normale getirecek özellikler içermeli.

BUNLARI YAPMAYI UNUTMAYIN

 Saçlarınızı yıpranmış ve ölü uçlarından kurtarmak için en az bir santimetre kestirin. Böylece daha sağlıklı uzamalarına olanak verirsiniz.

 Nem maskesi deneyin. Saçlarınızı nemlendirmekle kalmaz, canlandırır da. 

Saçın esas maddesi keratin denilen bir protein. Saç sadece kökünden beslenebilir. Dolasıyla sağlıklı, dengeli ve doğru beslenmek saç için önemli. Saçların yıpranmış görüntüsünü değiştirmek mümkün. Ancak gerekli besin maddeleri saçlara sadece kan yoluyla ulaşabileceğinden yeterli protein, demir, çinko, biotin, folik asit içeren beslenme şekli saçlarımız için kritik bir öneme sahip.

 Protein açısından yetersiz bir diyet uyguluyorsanız, yani protein açısından eksik besleniyorsanız, saç kökleri dinlenme dönemine girer, proteinden tasarruf etmeye başlar. Böyle ağır bir diyetten sonra 2-3 ay içinde yaygın saç dökülmesi görülebilir.

 Saç boyası, renk açıcılar, jöle, köpük gibi kimyasal maddeler günümüzde çok sık kullanılıyor. Doğru kullanım halinde saçların zarar görmesi beklenmez. Ancak çok sık ve uzun süreli uygulamalar saçların zaman içinde zayıflamasına ve kırılmalara neden olabilir. 

Sıkı toplanmış saçlar, at kuyrukları, topuzlar, örgüler saçların köklerini zayıflatır. Özellikle alnın yan kısmındaki saç dökülmelerinden bu tür sıkı, gergin toplamalar sorumludur.

NE SIKLIKLA YIKANMALI?

Saçla ilgili en sık sorulan sorulardan biri de bu. Sık şampuanlama saçların yıpranmasına neden olabilir. Uzmanlar saç sağlığı açısından gün aşırı yıkamayı öneriyor. Ayrıca;

 Saçlar ıslakken daha kırılgan. Islak saçlarınızı yumuşak havlularla ve düşük ayarlı kurutma makineleriyle kurutun. Havluyla çok sert bir şekilde ovalamayın. 

Kaba, sert fırçalama saçların çabuk yıpranmasına ve mat görünmelerine neden olur.

3 adımda şok bakım

Doğru bir bakımla saçlarınızı kısa sürede eski güzellik ve sağlığına kavuşturabilirsiniz:

 Şok bir kürle bakıma başlayın. Haftada 2 veya 3 kez şampuan öncesi bir besleyici uygulayın. Saçınız eski kuvveti ve parlaklığını yakalayana dek küre devam edin. 

Şampuan olarak, kuru ve yıpranmış saçlar veya boyalı saçlar için olanları tercih edin. Saçınız eski formuna kavuşunca saç yapınıza uygun olanına dönebilirsiniz. 

Şampuan sonrası bir bakım maskesi veya serum uygulayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!