Yaşlılara bakmak için yüksekokul bitirecekler

Güncelleme Tarihi:

Yaşlılara bakmak için yüksekokul bitirecekler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2004 00:38

Ülkemizde huzurevlerinde kalan ve sayıları 19 bini bulan yaşlı insanların bakımını, ‘yaşlılara bakım’ konusunda yüksekokul bitirmiş gençler üstlenecek. Sakarya Üniversitesi’nin önümüzdeki yıl açacağı yükseköğrenim programında, ‘Yaşlılar için meşguliyet terapisi’ dersi bile var.

Türkiye’de ilki 1895 yılında kurulmuş olan, Darülaceze başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile özel kişilere ait yaklaşık 120 huzurevinde yaşlılara bakım veriliyor. Sayıları 19 bini bulan ve yaşamlarının geri kalan dönemini bu kurumlarda geçiren yaşlılara hizmet eden elemanlar hiçbir eğitim almadan görev yapıyorlar.

Sakarya Üniversitesi, bu nedenle Almanya’da 15 yıldan uzun süre eğitim veren ESTA adlı kuruluşla ortak olarak vereceği eğitimle, yaşlılara bakacak elemanlar yetiştirme kararı aldı. Üniversite, ilk etapta kurs olarak verdiği eğitimi, önümüzdeki yıl bir yükseköğretim programı haline dönüştürecek. Yaşlı Hizmetleri Bakım Programı’na önümüzdeki yıl öğrenci alınmaya başlanacak.

Rektör Prof.Dr. Mehmet Durman, bu programla üniversiteli yaşlı bakıcıları yetiştirileceğini açıkladı. Bu yıl 4 Ekim’de başlayan kursa başvuran 53 aday psikolojik testlerden ve mülakattan geçirildikten sonra 20’si eğitim için kabul edildi.

8’i ilköğretim, 12’si lise mezunu olan kursiyerlerin yaşları 20 ile 33 arasında değişiyor. Program, 13 Mayıs 2005’te tamamlanacak. Bu eğitim sonucunda sınavda başarılı olanlara sertifika verilecek. Sertifika alanlar ise, yaşlı bakımı veren kamu ve özel sektöre ait huzurevlerinde, hastanelerde özel bakım talep eden ailelerin yanında çalışabilecek.

YAŞLILIK DEPRESYONUYLA İLGİLİ EĞİTİM DE ALACAKLAR

Öğrencilerin teorik ve laboratuvar eğitimi üniversite Sağlık Yüksekokulu’nda veriliyor. Teorik eğitim 640 saat sürüyor. Uygulama eğitimi ise, İstanbul Darülaceze ve Acıbadem Huzur Evleri’nde yapılıyor.

Öğrencilerin alacakları dersler ise şunlar olacak: Meslek bilgisi, meslek etiği, hukuk, psikoloji ve sosyoloji, hijyen ve sosyoloji, hijyen, yaşlı bakım (hareket, vücut temizliği, kişisel tuvalet temizliği, ölmekte olanların yakınlarına ardım, yatağa bağımlı hasta bakımı, iletişim), gerontopsikiyatrik bakım (kendini bilmeyen yaşlı insanlar bakımı, kaos, kendini bilememe, akut kendini bilememe, yaşlılık depresyonu, bakım yapan ailelere davranış, rehabilitasyon), sağlık, hastalık bilgisi ve ilaçlar, beslenme, günlük yaşamın organizasyonu ve meşguliyet terapisi.

Her konuda bilgi edinecekler

n Yaşlı bakım mesleğinin özelliklerini, etik kurallarını, görev ve sorumluluklarını belli ilkeler doğrultusunda kullanmayı bilen,

n Sağlık ve bakım ilkeleri doğrultusunda yaşlıların değişim ortam ve koşullarda bakımını yapabilen,

n Yaşlı psikolojisi ve sosyolojisi ile ilgili temel bilgileri kazanmış,

n İnsan anatomisinin yaşlılık döneminde oluşan değişikliklerini kavrayarak mesleklerinde kullanabilen

n İlaçlarla ilgili temel kuralları tanıyan ve uygulayan,

n Hijyen konusunda bilgili gereğini yapabilen,

n Yaşlı beslenmesinin önem ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilen,

n Meşguliyet terapisi ve yaşlı jimnastiği uygulayabilme yetenek ve becerisine sahip elemanlar yetiştirme.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!