Yanlış Zaman Yolcuları Mat’ın müzikleriyle Brüksel Film Festivali’nde yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Yanlış Zaman Yolcuları Mat’ın müzikleriyle Brüksel Film Festivali’nde yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00

Birkaç yıldır seslerini duyuran Mat Grubu, sinemacı arkadaşlarına da uğur getirdi. Lise arkadaşları Aren Perdeci’nin Yanlış Zaman Yolcuları adlı ilk uzun metrajlı filmi için müzik yaptılar. "Clementine" isimli bu şarkıda gitar partisyonlarının üzerinde koli bandı, çay kaşığı, fırın çakmağı gibi aletlerle yapılan müzik kaydedildi. Film de çok beğenildi. 3-11 Kasım arasında 34. Brüksel Film Festivali’nde resmi yarışma bölümünde gösterilecek.

Galatasaray Lisesi’nden beri arkadaş olan 8 kişinin macerası bu. İçlerinden dördü sinemacı, dördü müzisyen. Mat Grubu, vokal ve gitarda Fatih Aygın (28), bas gitarda Korhan Uran (28), gitarda Engin Yavuz (28) ve davulda Onur Önder’den (26) oluşuyor. Sinemacı olanlar ise yönetmen Aren Perdeci, görüntü yönetmeni Serkan Güler ve onların filminde oynayan Canan Cemali ve Murat Onur.

Bir gün Galatasaray Lisesi’nin cemiyet lokalinde otururlarken, Aren Perdeci arkadaşlarına çekmeyi planladığı "Yanlış Zaman Yolcuları" filminden söz etti. Mat Grubu’nun üyeleri, arkadaşlarının filmine müzik desteği vermeyi teklif etti. Arkadaş grubunun birlikte çalışması fikri hepsine çok iyi geldi. İşte "Clementine" adlı parça böyle doğdu. Alışık olduğumuz bir müzik değildi bu. En azından bildiğimiz enstrümanlarla yapılmamıştı. Korhan’ın evdeki stüdyosunda sohbet ediyorlardı. "Clementine" parçasının gitar partisyonları hazırdı. Grup o anda fırın çakmağı, koli bandı, su bardağı, kaşık gibi ellerine ne geçerse, birer müzik aleti gibi kullanarak şarkıya eşlik etti. Fatih saksofon sesini taklit etti, diğer grup üyeleri ev aletlerinden oluşan enstrümanlarıyla katıldılar. Sistem de hazırdı, ortaya çıkan müziği kaydettiler.

Mat Grubu’nun arkadaşlarının filmi için yaptıkları tek müzik bu değildi. Ayrıca "Kolay Değil" adlı şarkının akustik versiyonunu ve filmin başında ve sonunda kullanılan "Epi" isimli bir şarkı daha yaptılar.

BÜYÜKBABANIN EVİNDE ÇEKİLDİ

Filme 2005’te başlandı. 2006 yazında sıra çekimlere geldi. Talimhane’de tarihi bir evde çekildi sahneler. Ev aslında filmin başrol oyuncusu olan Canan Cemali’nin büyükbabası Ali Cemali’ye ait. Canan Cemali, "Ev babaannemin vefatından sonra kullanılmadı. İçinde sadece antika aynalar, piyano, avizeler ve sandalyeler vardı" diye anlatıyor. "Biz film için evi baştan sona dekore ettik. Duvarlarına işlemeli kağıtlar bile kaplandı. Filmde kullanılan kostümlerden bazılarını da evde bulduğumuz sandıktan çıkardık. Çok da güzel oldu. Filmde geçen diğer bir mekan da Büyükada’daki Splendid Hotel." Bu arada şunu da ekleyelim: Filmde başrolü oynayan Canan Cemali, sinemaya 9 yaşında, Cahide Sonku’nun çocukluğunu oynayarak adım atmış bir oyuncu. Ayrıca 2007 Saraybosna Film Festivali’nde Talent Campus’a Talent Actress dalında Türkiye’den gitmiş tek oyuncu.

Filmin çekimi 2006 yazında sona erdi ama post prodüksiyonu ancak bu yıl bitti. Senaryo, yönetim, kurgu, yapım herşey Aren Perdeci’nin imzasını taşıyordu. Canan Cemali, senaryo yazarlarından biriydi. Serkan Güler de görüntü yönetmenliğini üstlenmişti. "Yanlış Zaman Yolcuları" İstanbul’da iki hafta gösterimde kaldı. Cannes Film Festivali’nde Türkiye standında, bir sonraki yılın filmlerinden parçalar yayınlanıyordu. Fragmanı yayınlanan bu filmlerden biri de "Yanlış Zaman Yolcuları"ydı. Brüksel Film Festivali’nin yabancı filmler sorumlusu filmi orada gördü ve çok beğendi. Böylece "Yanlış Zaman Yolcuları"nın önünde yeni bir macera yolu açıldı. 6-11 Kasım’da film 34. Brüksel Film Festivali’ne katılacak, resmi yarışma bölümünde yarışacak. Festivalden sonra da filmin DVD’si hazır olacak.

Mat Grubu ise, film için hazırladıkları müzikleri daha film gösterime girmeden yayınladıkları albüme koydular. Clementine şarkısı, filmin hemen hemen her anında duyuluyordu. Bu şarkı için bir de klip yapıldı. Klip de tabii filmin çekildiği mekanda, yani Canan Cemali’nin büyükbabasının evinde çekildi.

Mat Grubu her cumartesi Beyoğlu Pulp’ta

Şu anki kadrosuyla Galatasaray Lisesi’nde kurulan grup üç yıldır Pulp Bar’da cumartesi akşamları sahne alıyor. 2004’te matonline.com sitesini kurdular, sitenin 1500 üyesi var. Dört şarkılık demolarını İzmir, Bursa, Ankara, Eskişehir ve İstanbul’da müzik mağazalarında ücretsiz dağıttılar. 2005’te 10. Roxy Müzik günlerinde ikinci oldular. 2006’da Karma Karışık adlı derleme albümde çalıştılar. Bu yıl ilk albümleri kendi şirketleri Yosun etiketiyle çıktı. İlk single olan ’Kolay Değil’e Artun Topçudere klip çekti. ’Clementine’ şu an birçok müzik kanalında yayında. www.matonline.net .
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!