Yağlı ve yumuşak jean’ler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yağlı ve yumuşak jean’ler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 00:00

Orta Anadolu bir denim kumaşı üreticisi. Türkiye’nin iki büyük firmasından biri. Dünya’da Replay, Diesel, Chip&Pepper, Hugo Boss, Lucky Brand gibi markalar, Türkiye’de ise Özak, Erak, Çak, Denim Village gibi önemli üreticiler demin kumaşlarını ondan alıyor. Firma, 4-6 Temmuz 2007 tarihleri arasında Barcelona’da düzenlenen dünyanın en önemli trend fuarı Bread &Butter’a katıldı. Kendine ait bir markası olmamasına rağmen fuara katılan Orta Anadolu’nun amacı trendleri belirlediğini kanıtlamaktı. Ondan kumaş alan almayan bütün firmalara 2008’in jean trendlerini anlattı.

Orta Anadolu, trendlere kafa yormaya bir-iki yıl önce başlamıştı. Geçen yıl yeni ürettiği kumaşları bir koleksiyonla tanıttı. Koleksiyonlarındaki hikayeleri, fikirleri, esin kaynaklarını müşterileriyle paylaşmış, "Trend Sunum Günleri" düzenlemişti. Aynı şeyi yurtdışında da yapalım, dediler. Bunun için Barcelona’daki Bread&Butter’dan daha iyi biçilmiş kaftan olamazdı. Pazarlama Müdürü Ebru Karakoç, "Amacımız müşterilerimize gelecek jean trendlerini hissettirmek ve bunu yaparken onları ilham verebilecek bir düzen içinde karşılamaktı" diyor. Bunun için standı klasik bir jean markası mağazası yerine bir sanat galerisi olarak düşünmüşler. Ve 1500 kişi ziyaret etmiş.

Standın en önemli özelliği, organik yaşama yaptığı vurgu. Orta Anadolu, organik denim kumaşını yaklaşık beş yıl önce üretmiş. Edun ve Loomstate markalarının talepleri üzerine yüzde yüz organik pamuktan kumaş yapmıştı. Bu yıl ürettikleri her kumaşta yüzde üç organik pamuk bileşimi kullanıyorlar. Bunu bir sosyal sorumluluk olarak görüyorlar. Bunu anlatmak için fuar standına bir inek maketi kondurdular. Ebru Karakoç fuar dönüşü 2008’de denim dünyasında neler olup biteceğini bize de anlattı.

BE GENUINE/Sahici Ol

GÜL KURUSU VE TURKUVAZ MAVİ


İnsanlar artık çeşitli gruplara ait olarak yaşıyorlar: Spor yapanlar, yoga yapanlar, müzik ile ilgilenenler, snowboard’cular... Jean hepsinin ortak tutkusu. Son dönemde spor markaları koleksiyonlarında denim kumaş kullanmaya başladı ve hatta Nike, Adidas gibi markalar özel denim koleksiyonları tasarlıyor. Be Genuine’de ağır, vintage görünümlü ürünlerin yanısıra Viktoryen bir eteğin tasarlanabileceği ince kumaşlar yer alıyor. Bu grupta tasarım çok önemli, yıkamalar geçen senelere göre biraz daha agresif, renkler oldukça koyu ancak bölgesel olarak el işlemeli modeller var. Gül kurusu ve turkuvaz mavi renkler ile 1950’lerin vintage görünümleri yakalanmış. Batı (USA) ve Doğu ( Japonya) vintage pazarlarının yansımalarını Be Genuine grubunda bulabilirsiniz.

LAYSERS/Kat kat

YAĞLI VE YUMUŞAK


Son dönemlerde jeanler üzerinde çeşitli farklı kaplamalar yapılmak sureti ile ürünler çeşitlendirildi. Laysers ise kumaş üzerine yapılan kaplamanın bir adım ilerisinde, kumaşa yeni bir kimlik ve tuşe veriyor. Kumaşın üzerinde katlar oluşturmak yolu ile yapılan finiş işlemleri sonucunda istenen yağlı, yumuşak doku elde ediliyor.

SKYHIGH/Yüksek Gökyüzü

BOL PAÇA VE YÜKSEL BEL


Önümüzdeki döneme 1970’lerin modası hakim olacak. Denimde renkler oldukça açık ve gökyüzü tonlarında karşımıza çıkacak. Bol paçalı ve yüksek belli jeanler geri dönüyor. Bu gruptaki kumaşlar gelecek dönemlerde Diesel, Replay gibi premium markaların koleksiyonlarında yer alacak.

COLOUR&TOUCH/Renk ve dokunuş

TÜYLÜ OYUNCAK GİBİ


Renk ve tuşe denimde en belirleyici unsurlar olmuş. Orta Anadolu bu grubun çatısı altında yeni jean renkleri icat etmiş. İsimleri de pek tanıdık değil. Örneğin Tibet Blue ve Midnight. Midnight rengi indigodaki en derin mavi oluyormuş. Rook ise siyahın farklı bir tonuymuş. Steel Blue, Cerulean Blue, Washed Blue renkleri ise mavinin daha açık tonlarındaki renk çeşitleri olarak karşımıza çıkıyor. Hepsinin bir hikayesi ve esin kaynağı var. Hasır bir kovboy şapkasının, çuval çantanın, sert bir yer fırçasının, kağıdın, tüylü bir oyuncak Fındık’ın (Milu- Çizgi roman kahramanı Tenten’in köpeği) tuşelerini denim kumaşlara taşımış. Bu grupta keten/pamuk karışımlı ürünler de bulunuyor.

2008’İN OLMAZSA OLMAZLARI

70’lerin etkisini renk ve tasarımlarda göreceğiz

Organik hayatımızdan asla çıkmayacak

Vintage işçi kıyafetleri geliyor

Süper yumuşak tuşeler göreceğiz

Şık spor giyim trend olacak

Boyfriend fit: Bol ve düşük bel

Torba gibi giyilen denimler

Slim fit ve stretch jeanler

Yüksek bel de var

Fransız, rustik ve çiftlik kıyafetleri

Keten karışımları

Parlak ve yağlı görünüm
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!