Vücudun farklı yerlerini ışıldatan taşlar neden ayaklarda olmasın

Güncelleme Tarihi:

Vücudun farklı yerlerini ışıldatan taşlar neden ayaklarda olmasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2010 00:00

15 yıldır kadınların rüyalarını süsleyen ayakkabılar tasarlıyor. New York, Paris, Londa gibi dünyanın 50 farklı noktasında satıyor. Rihanna, Beyonce, Jennifer Lopez, Shakira, Cameron Diaz, Kylie Minogue, Alicia Keys, Kim Cattrall gibi isimler ondan vazgeçemiyor. Çünkü Giuseppe Zanotti, kadının ayağını kolundan gerdanından farklı görmüyor. Başka yerlere kolye, bilezik, yüzük takılabiliyorsa ayakların da mücevheleri hakettiğini düşünüyor, mücevher gibi ayakkabılar tasarlıyor. Hafta içinde Beymen’in davetlisi olarak İstanbul’daydı

Nasıl bir aileydi sizinki? Gözünüzü kapatıp çocukluğunuza döndüğünüzde, canlanan ilk karede neler olup bitiyor?
- Annem terzi olarak çalışıyordu ve babamın antikacı dükkanı vardı. Ailede bu işi yapan ailedeki ilk kuşağım. Doğduğum ve büyüdüğüm yer İtalya’nın çok sade, çiftliklerin olduğu 6.000 nüfuslu ufak bir kenti. Moda ve tasarım kavramları oradaki insanlara çok uzak geliyordu.

Büyüyünce bu kadar müthiş bir ayakkabı tasarımcısı olacağınızın sinyallerini nasıl verdiniz?
- Liseyi bitirdikten sonra dokuz yıl boyunca radyo ve kulüplerde DJ’lik yaptım ve böylece İtalya’nın çeşitli şehirlerinde çalıştım. Büyük şehirlerde moda ve tasarımın önemli yer tuttuğunu, sosyal çevrelerde çok konuşulduğunu fark ettiğimde modaya tutuldum. Milano’da çalışırken yaptığım iş dolayısıyla kadınların giyimi dikkatimi çekiyordu. Özellikle ayakkabıları... Kadının duruşunu inanılmaz bir biçimde değiştirip fark ettirebilen bir obje ayakkabılar!

Ayakkabı tasarımcısı olmaya karar verdiğiniz zaman aklınızdan neler geçiyordu?
- Çok güzel bir kız arkadaşım vardı. Fakat ayakkabılarına baktığımda daha fark yaratan ve özel parçalar giymesi gerek diye düşünürdüm. Ayağına her baktığımda kafamda bir ayakkabı çizdiğimi farkedince “bunu onun için yapan neden ben olmayayım” dedim.
/images/100/0x0/55eb686df018fbb8f8bf26fb

Nasıl bir eğitim aldınız?
- Teknik eğitimin ağırlıklı olduğu bir lisede okudum. Elektronik üzerine... Fakat bu alanda mutlu olmadığım için üniversiteye devam etmedim. Tasarım konusunda özel bir eğitimim yok. Eğitimim, çalıştığım işlerde edindiğim deneyimler.

RAHAT DEĞİLSE ÇÖP

Teknik bilginiz mi sizi bugünlere taşıdı? Teknik bilgiden kasıt matematik mi mesela? İyi bir ayakkabı tasarımcının matematiği çok iyi mi olmalı?
- Kesinlikle. Tasarım yapmaya karar verdiğimde daha önce çalıştığım yerlerde edindiğim tüm bilgilerin ve teknik lise eğitimimin çok büyük bir katkısı oldu. Ayakkabı tasarımında yaratıcılık, görsellik tabii ki işin çok büyük ve teşvik edici yanlarından fakat bir ayakkabı giyildiğinde size rahat ettirmiyorsa o ayakkabıyı giymeyebilirsiniz... Rahat değilse çöp olur.

Sizce bir kadın topuklu ayakkabı olmadan da, yani alçak topuk ve düz modellerle de seksi olabilir mi?
- Tabii ki. Bu işi ilk yapmaya başladığım yıllarda topuklu ayakkabının seksi olmak için gerekli olduğunu düşünürdüm. Vücudun ve bacakların stilettolarla farklı bir duruş içerisinde olduğu muhakkak ki reddedilemez... Kadının vücut yapısına çok yakın bir form, yüksek topuklar. Fakat sonraki yıllarda düz ayakkabıyla da kullandığınız malzeme ve forma bağlı olarak çok seksi bir görünüm elde edilebileceğini fark ettim. Parmak arasına yerleştirdiğiniz ya da bileğe doğru uzanan taşlar da topuklu ayakkabı kadar seksi durabiliyor.

Bazı ayakkabılarınıza baktığımızda bir kadın bu ayakkabıların üzerinde asla dik duramaz diyoruz. Ama her seferinde yanılıyoruz. Bu kadar zor ayakkabılarda bile konfor sağlıyorsunuz. Sırrınız nedir?
- Benim ayakkabılardaki sırrım orantı. Yüksek topuklu modellerde bile rahatlığı müşteriye sunan bir yapısı olması Zanotti’yi farklılaştıran en önemli unsur. Bakıldığında ayakta durması bile zor görünen ayakkabılar yıllar boyunca edinilen tecrübe ve teknik bilgi sayesinde bu kadar konforlu olabiliyor.

Platform ayakkabıları nasıl tanımlarsınız? Topukluyla yürüyemeyen kadınların kurtarıcısı mı mesela?
- Haklısınız. Platform ayakkabılar kesinlikle topuklu ayakkabı giyemeyen kadınların dahi rahat kullandıkları bir model...
Peki dizlerin üzerinde biten çizmeler... Kim giymeli, kim giymemeli?
- Herkes giymemeli. Bu çizmeleri ya ince ya da uzun kadınlar giymeli. Her kadın güzeldir ama hem kısa hem kilolu olanlar sandalet giymeyi tercih etmeli.

İyi malzeme kullanmak en büyük takıntınız. Sizce dünyadaki gelmiş geçmiş en iyi ayakkabı derisi hangi hayvana ait?
- Kesinlikle kuzu derisi... Derinin kalitesi hayvanın beslenmesiyle doğrudan orantılı. Derinin kalitesi yanında nasıl işlendiği de bizim için çok önemli.

PROAKTİF İŞLERİ SEVİYORUM

Metal işlemeler, tokalar, parlak ve taşlı detaylardan hiç vazgeçmeyecek misiniz? Sayenizde ayakkabılar mücevher gibi görünüyor? Fiyatları da mücevherlerle rekabet ediyor?
- Markanın bu duruşundan memnunuz. Açıkçası benim için kulağa takılan bir küpenin, boyna takılan bir kolyenin ya da bir yüzükte yer alan taşların ayakkabıda da olması çok normal. Vücudun farklı yerlerini ışıldatan aksesuvar neden ayakları ışıldatmasın?

Ayak dekoltesini vurgulayan kafesli bootie’leri tasarlarken neden ilham aldınız? Yoksa sado-mazo felsefesine mi yakınsınız? Bu tutsaklık hali ayaklara cazibe mi katıyor?
- Kafesli botlar tutsaklık değil daha çok korumacı bir anlam içeriyor. Benim için sado mazo felsefesi çok ağır. Ben kadınları patron olarak görüyorum ve bunu da güçlendirmek için koleksiyonlarıma biraz erotizm ve biraz seksilik katıyorum.
/images/100/0x0/55eb686df018fbb8f8bf26fd


Tam kasığına sivri topuğunu bastıran model sizin reklamınızdı değil mi? Hadi itiraf edin birazcık sertlikten hoşlanıyorsunuz...
- Hayır, sertlikten hoşlanmıyorum sadece proaktif işler yapmayı seviyorum. Reklamlarım da bu proaktifliğin yansımaları... Benim için kadın ılımlı ve yumuşaktır. Ama tahminimizden çok daha güçlü yaratıklardır! Reklamlardaki proaktiflikle bunu yansıtmak istiyorum.

En sevdiğiniz oje rengi nedir?
- Kışın çok çok koyu bir renk olabilir. Bordo, bence kendini belli eden bir renk. Yaz için de açık renkler olabilir. Ten rengi ya da çok uçuk bir pembe, belki uçuk mavi...

En sevdiğiniz ayakkabı rengi nedir?
- Yaklaşık 15 sene önce Madonna’nın Queen Elizabeth’le bir araya geleceği zaman ona kırmızı bir ayakkabı tasarlamıştım. Gerçekten çok yakışmıştı. Ayakkabının rengi, zamanına ve kişiye göre değişebilen bir kavram. Mükemmel uyumu sevmiyorum, zıtlıkların biraraya gelmesi çok daha etkileyici bir hava katıyor.

Bugüne kadar tasarladığınız ayakkabılar için de gelmiş geçmiş en çok satan model hangisi?
- Parmak arası taşlı sandaletler en çok satan modelimiz.

FAVORİ İKİ KADINIM VAR

Reklam kampanyalarında ünlü isimler kullanmak gibi bir alışkanlığınız var mı? Yoksa bunu risk olarak mı görenlerdensiniz? Ünlülerle işbirliğiniz ne boyutta? Birine ayakkabılarınızı kırmızı halıda giymesi için para verir misiniz? Yoksa sadece hediye mi edersiniz?

- Ben celebrity’lerle onların video klip ve filmlerinde çalışıyorum, reklam kampanyalarımızda değil... Mesela iki gün önce Lady Gaga benim takılarımı taktı. Onlarla biraraya gelip nasıl bir model giymek istediklerini konuşuyorum ve tasarım aşamasında hep birlikte oluyoruz.

Sizce ayakkabılarınızı en güzel taşıyan üç ünlü kadın kim?
- İki isim verebilirim. Gwyneth Paltrow, Uma Thurman. Bu iki kadın ayakkabılarımı çok çok güzel taşıyor.

TÜRK KADINININ MODAYA İLGİSİ HER YIL ARTIYOR

Ayakkabılarım Beymen’lerde satılıyor. Ayrıca Nişantaşı’nda birlikte açtığımız bir butik var. Cem Boyner, bugüne kadar tanıdığım her alanda bilgiye ve görüşe sahip ender insanlardan. Bizimkisi samimi ve profesyonel bir işbirliği... Daha önce de Türkiye’ye iki kere geldim. Türk kadını her şeyden önce modayla yakından ilgili ve modayı çok iyi takip ediyor. Elegan ve her yıl bunu daha da artan bir oranla hissedebiliyoruz.

BU KIŞIN KADINI ROCKER

Giuseppe Zanotti’nin 30 kişilik bir ekiple birlikte tasarladığı 2010-2011 Sonbahar-Kış Koleksiyonu, ‘rocker’ bir stile sahip kadın profili çiziyor. Koleksiyon, maskülen hatların hakim olduğu görünüme taş ve ışıltı detaylarıyla feminen bir duruş kazandırıyor. Dizlerin üzerinde biten çizmeler, kafesli “bootie”ler, iddialı olmayı seven kadınların stiline hitap ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!