Vasiyetin roman piyasada

Güncelleme Tarihi:

Vasiyetin roman piyasada
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 11:41

Ayşe Kulin'in Türkan Saylan'ın hayatını anlattığı "Türkan, Tek ve Tek Başına" kitabı çıktı.

Haberin Devamı

Usta kalem Ayşe Kulin’in bugün piyasaya çıkan “Tek ve Tek Başına: Türkan” adını verdiği biyografik romanı, 18 Mayıs 2009’da ölen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın iç dünyasını mektuplar üzerinden anlatıyor.

/images/100/0x0/55ea9108f018fbb8f88860d1
Ömrünü cüzzamla mücadeleye adayan Saylan’ın ölmeden önce, kendisinden bir kitap yazmasını arzu ettiğini söyleyen Kulin, Saylan hakkında yazılan kitapların çokluğu nedeniyle önce bu projeden uzak duruyor... Ancak, “Türkan Saylan benden bir şey istedi, yapamadım” düşüncesi Kulin’i üzüyor. Saylan’ın üzerinden cüzzamlıları anlatmaya karar veriyor.  Ama bu proje de yarım kalıyor.  
Kulin, kitabın son halini alışını şöyle anlatıyor: “Saylan’ın ölümünden sonra biri beni aradı. ‘Saylan’ın arkadaşıyım, bana yazdığı mektuplar var. Bir şey yazacağınızı duydum, bunları size vermek istiyorum’ dedi. Gökşin Sanal’dı arayan. Bana mektupların içinden seçtiği bölümleri verdi.”

Haberin Devamı

‘İstismara açık isim’

İşte bu mektuplardan hareketle Saylan’ın tamamen insani yönlerini ele alan bir kitap yazmaya karar veriyor Kulin.Yazar, “Saylan’ı bir karakter olarak kurgulasaydım kitabıma duygusal ilişkilerini ve flörtlerini de katardım” diyor. Kulin buna neyin engel olduğunu ise şöyle açıklıyor: “Saylan’ı yanlış anlamaya imkân verecek hiçbir cümle yazmak istemedim; çünkü istismara çok açık bir isim. Bilerek kötülük ediyorlar Saylan’a. Onu istismar etmeye hazır, aç kaplanlar gibi bekleyen bir kalabalık var; onların eline malzeme vermek istemedim.”

Hayatı dizi film olacak

Kitabı yazmaya başladığı duyulur duyulmaz Koliba adlı yapım şirketinin kendisini aradığını ve Saylan’ın hayatını dizi filme çekmek istediklerini belirten Kulin, Türkan Saylan’ın oğullarıyla konuştuğunu, onların da projeye sıcak baktıklarını söylüyor. Senaryonun kitabı üzerinden ama daha kapsamlı olacağını, kendisine gösterileceğini vurgulayan Kulin, Saylan’ı oynamasını arzu ettiği oyuncunun Derya Alabora olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kitabın tanıtım yazısından:

Anılarını, mektuplarını ona emanet etti. Ayşe Kulin’in kaleminden bir Türkan Saylan kitabı.

Bir ülkeden cüzamı kovdu. Türk, Kürt, Süryani demeden, kırsalın evlere hapsedilmiş kızlarına kapıları araladı, ışık tuttu yollarına…

Hırpaladılar, yerden yere vurdular, ne gâvurluğu kaldı ne Kürtçülüğü, ne de komünistliği. Ömrünün son döneminde de darbeci yerine kondu. Umurunda bile olmadı.

Çünkü o sadece yüreği insan sevgisiyle dolu bir hekimdi… Hayatı boyunca tek isteği, iyi ve dürüst bir insan olmaktı.

“Tüm insanlığın aklın ve vicdanın aydınlattığı yolda yürümeyi seçeceği gün er veya geç gelecekti. Buna bütün kalbimle inanıyordum. Sabrımı ve sükunetimi bu inançtan alıyordum. O güne kadar, başa gelen çekilecek! Oyunun kuralı böyle! Yaşam oyununun!

Ne demiş şair: ‘Yaşamak şakaya gelmez…’”

“Bütün işlerimi tamamladım. Konser gecesini de atlattıktan sonra, kemoterapiyi kestireceğim. Yolcu yolunda gerek!”

Türkiye’nin en sevilen yazarı Ayşe Kulin. Türkiye’nin en çok tartışılan kadınını yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!