Vajinayı gençleştiriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Vajinayı gençleştiriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2007 00:00

Giderek daha fazla sayıdaki kadın, yaşlanma, gebelik, normal doğum, obezite gibi nedenlerle sarkan ve genişleyen, şekli bozulan vajinasını düzelttirmek için cerrahlara başvuruyor. Nedenini ürojinekoloji uzmanı, ABD’de Baystate Medical Center ile İstanbul’da Jinemed Hastanesi’nde vajina estetiği ameliyatları yapan Prof. Dr. Özgür Harmanlı’ya sorduk.

Vajinanın gençleştirilmesi cinsel hayatı etkiliyor mu?

- Kesinlikle. Vajenin daralması, cinsel tatmin ve isteği artırıyor. İlişkilerin sürdürülmesinde yararı var. Kadınlar kaşları, burunları, memeleri, boyunlarını nasıl düzeltiyorlarsa genital bölgelerini de toparlamak istiyorlar.

Eşlerden böyle bir yönlendirme geliyor mu?

- ABD’de pek rastlamıyorum. Ancak Türkiye’de görüyorum. Aslında 80 yaşındaki kadınlar bile sorunsuz seks yapabilir. ABD’de çok sayıda yaşlı hastam var. Paraları var, her şeyin en iyisi istiyorlar. Türkiye’de de bunu talep edenler var. Tahminim önümüzdeki 20 yıl içinde, ürojinekoloji dediğimiz bu ameliyatlara talep artacak, yaygınlaşacak.

Ameliyatı nasıl yapıyorsunuz?

- Normal doğumlardan sonra vajinanın açıklığı birkaç santimetre artıyor. Vajenle rektum arasındaki mesafe ise daralıyor. Bu sadece görüntü bozukluğu değil. İdrar kaçırma ve büyük abdesti tutma sorunlarına da yol açıyor. Doğumlar; şişmanlama, zayıflama kaslarda gevşeme, yırtılma, kopma yapabiliyor. Genital bölgedeki değişimler, vücudun başka yerlerinde görülen yaşlanmanın çok doğal bir sonucu. Normal doğum gibi fiziksel etkiler de eklenince kaçınılmaz. Vajenin içindeki duvarlar sarkıyor. Vajenin ağzı genişliyor. Karşı cinsin tatmini etkileniyor. Vajina dudaklarında da sarkma, büyüme olabiliyor. Biz ameliyatla yırtılan kasları tekrar bir araya getiriyoruz. Gerekirse fazla dokuyu çıkarıyoruz. Vajinanın görüntüsünü gençleştiriyoruz. Gerekirse yağ enjeksiyonu yöntemi kullanıyoruz.

SEKS VAJİNADA DEFORMASYON YAPMAZ

Normal doğum bu süreci hızlandırıyor mu?

- Vajinanın bozulmasını hızlandırıyor. Ancak bu, sezaryenle doğumun tüm bu sorunları engellediği anlamına gelmiyor. Tek başına gebelik bile yetebiliyor. Artık normal doğumlarda bebeğin çıkmasını kolaylaştırmak için yapılan rutin kesmeden vazgeçildi. Kesikler ciddi sarkmalara zemin hazırlıyor.

Deformasyonun ilişki sıklığıyla ilgisi var mı?

- Aslında yok. Ama ilişkiye yeni başlamış biriyle, uzun süredir sürdüren arasında bir fark tabii ki var. Normal şartlarda sadece seks yapmakla deformasyon olmaz. Genital bölgedeki bozulma, yaşlanma, gebelik, vajinal doğum, obezite, çalışma koşulları (fiziğe dayalı iş yapanlar), bazı sporlar (atletizm gibi), bale, idrar kaçırma riskini artırıyor.

Kaç yaşlarında sorunlar belirginleşiyor?

- 45 yaşın üzerindeki her yüz kadından 40’ında, vajende deformasyon, sarkma, idrar ve büyük abdest kaçırma sorunlarından biri görülüyor. Bazıları yaşlarının gereği normal kabul ediyor. Konuşmuyor ve doktora başvurmuyorlar.

ENTELEKTÜEL KADININ TERCİHİ

Hangi kadınlar çekinmeden ameliyata geliyor?

- Entelektüel düzeyi yüksek kadınlar sorunlarla yaşamak istemiyor. Aktifler, seyahat ediyorlar, plajdalar... Güzel görünmeye çabaladıkları kadar idrar kaçırma sorunlarıyla başetmek istiyorlar. Eşleriyle birlikte mutlu bir hayat sürdürmek istiyorlar. Görüntüdeki düzelmeler, çiftlerin mutluluğunu artırıyor.

Ameliyatlardan beklenen ne?

- Diğer estetik ameliyatlar gibi ellerinde dergilerden kesilmiş modellerle gelmiyorlar tabii ki. Bu ameliyatların anatomik çizgileri var. Biz bu sınırlar içinde kalıyoruz. Yaptığımız, bozulan görüntü ve fonksiyonu normale çevirmek. Vajinal kozmetik cerrahide amaç sadece görüntüyü düzeltmek değil. Vajinanın da içinde yer aldığı karın tabanının üç fonksiyonu var. Seks, idrar ve dışkılama. Üçünü de aynı zamanda fonksiyon olarak daha iyi hale getiriyoruz.

SEZARYENE KARŞI SERT TAVRIMIZ ARTIK DEĞİŞİYOR

ABD’de bir başka gelişme de sezaryene karşı sert tavrın değişmeye başlaması. Sigorta şirketlerinin de baskısıyla, uzun zamandır sezaryenle doğum yaptırmak istemiyorduk. Ancak normal doğumların vajinanın deformasyonu, idrar kaçırma gibi sorunları artırdığının iyice anlaşılmasıyla bu hava değişmeye başladı. Artık doktorlar, sezaryen olmak isteyen kadınları "ben yapmam" kesin yanıtıyla göndermiyor. Kendi yapmasa bile yapan doktora yönlendiriyor. Hatta bu yönlendirmeyi yapmamak suç sayılmaya başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!