Vahşi batının yahşisi

Güncelleme Tarihi:

Vahşi batının yahşisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2010 11:22

Demet Evgar, son birkaç aydır, 'Bir Kadın Bir Erkek' adlı televizyon dizisiyle gündemde.

Haberin Devamı

Hakan GENCE
 
Kadın-erkek ilişkilerini esprili skeçlerle anlatan dizi, özellikle sanal ortamda fenomene dönüştü. Oyuncu, dün gösterime giren “Yahşi Batı”da da karşımıza çıkıyor. O, Cem Yılmaz’ın yarattığı western dünyasındaki tek kadın başrol oyuncusu. Vahşi batıyı yahşi batı yapan kişi. Demet Evgar, canlandırdığı Suzan Van Dyke karakteriyle benzer yanlarını ve filmi anlattı.

Manisa doğumlu Demet Evgar, oyunculuğa 17 yaşında başladı. Eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde aldı. Konservatuvar sırasında arkadaşlarıyla bir topluluk kurdu, oyunculuk ve yazarlık yaptı. Kenter Tiyatrosu’nda pek çok oyunda rol aldı. Ardından Aslı ile Kerem ve Bütün Çocuklarım gibi televizyon dizileri geldi. Müzikal kabiliyeti sayesinde, üç yıl önce Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnelenen “Rock Müzikalleri”nde rol aldı.

Haberin Devamı

Bir çok kişi onu Beyza’nın Kadınları’ndaki rolüyle tanındı. Geçtiğimiz sene Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği “Güneşi Gördüm” isimli filmde Havar karakterini canlandırdı. Buradaki performansıyla, eleştirmenlerden tam not aldı. Yıldızının parladığı an ise Türkmax’da yayınlanan “Bir Kadın Bir Erkek” adlı televizyon dizisiyle geldi.

Kadın erkek ilişkilerini ti’ye alan Kanada menşeili dizi kısa sürede televizyon fenomenlerinden oldu. Skeçleri internet üzerinde tıklanma rekorları kırdı.

ÇOK BAKIMLI DEĞİLİM DOĞAL TAKILIYORUM

Demet Evgar, bu hafta vizyona giren Yahşi Batı filmiyle yeniden karşımıza çıkıyor. Yahşi Batı, 1881’de Osmanlı padişahı tarafından görevlendirilen iki kişinin, vahşi batıya düşmesini anlatıyor. Bu karakterler Demet Evgar’ın canlandırdığı Suzan’la tanışıyorlar ve serüven başlıyor.
Suzan Van Dyke, ince ruhunu örten kalın giysilerinin içinde zarif bir silahşör. Aradığını bulmayı ümit eden ve korkmayan bir kadın. Demet Evgar, canlandırdığı karakterin Calamity Jane menşeili olduğunu söylüyor: “Çetin şartlarda, zor koşullarda yaşamak zorunda kalmış bir kadın. Doğanın katılaştırdığı biri ama içinde o naif yön duruyor. Bu karakter sizi Bir Kadın Bir Erkek’teki gibi gülmekten yerlere yatırmayacak ama gıdıklayacak.”

Haberin Devamı

Suzan aynı zamanda bakımsız da bir kadın. Bıyıkları bile var. Aynaya bakmıyor, bütün gün silahıyla takılıyor. Çadırıyla su kenarlarında yaşıyor. Demet Evgar, “Aslında çok özgür ve arıza; benim gibi” diyor. “Ben de öyle çok bakımlı bir kadın olmadım. Mesela her hafta manikür yaptırmayı akıl edemem. Doğal takılmayı seviyorum.”

BU İŞİ BANA BABAM YAPTI

Demet Evgar, Yahşi Batı’daki rolü kapmasının babasının sayesinden olduğunu söylüyor: “Babam gazetelerde Yahşi Batı’nın haberlerini görmüş. Hemen beni aradı. ‘Calamity Jane, karakterini sen oynamalıydın’ dedi. İki gün sonra Cem Yılmaz’dan teklif geldi. Kadere inanıyorum. Bu işi bana babam yapmış oldu.”

Haberin Devamı

NAZLI BÖCEK DEĞİLİM

Cem Yılmaz ile çalışmak nasıldı?
- Kimyamın tutucağını hissettiğim insanlardan biriydi. Bu film ekibi daha önce de iki film çekmişti ama ben rahatlıkla adapte oldum.

Erkekler arasında tek kadın oyuncu olmak nasıldı?
- Tiyatro turneleri sırasında da tek kadın oyuncu olduğum olurdu. Bana “Kadın olmanın rahatsızlığını hissettirmiyorsun” derlerdi. O rahatsızlık neyse? Sanırım bunda benim nazlı bir böcek olmamamın etkisi var. O yüzden hiç aramızda problem çıkmadı. Herkes kendi aleminde takıldı.

Bu senaryo Cem Yılmaz’dan değil, başka bir isimden gelse yine kabul eder miydiniz?
- Cem Yılmaz gibi anlatacaksa ve onun gibi bir ekibi varsa tabii kabul ederdim. Benim için inanan iki çift göz görmek yeterli.

Haberin Devamı

Bu filmin, son dönemde iyi gişe yapılan sulu komedilerden farkı ne?
- Öncelikle bir başı, ortası ve sonu var. Ayrıca filmi film yapan bütün öğeleri de içinde barındırıyor. Kısaca film gibi film oldu.

Komedi oyunculuğu daha mı zor?
- Dramı iyi oynayan, belki komediyi iyi oynayamayabilir. Ama komediyi iyi yapan oyuncu bütün rolleri oynar diye düşünüyorum.

SİLAH SAHNESİNDE DUBLÖR KULLANMADIM

Silah tutmak için eğitim aldım. Ve silah sahneleri için dublör kullanmadım. Artık iki silahı birden çok hızlı şekilde çevirebiliyorum. Fakat silahları seven bir kadın değilim. Silahı olan erkekler de hoşuma gitmez. Ata binmeyi çekimler sırasında öğrendim. Atlarla gölden geçme sahnelerinde bize dublörler yardım etti.

Haberin Devamı

50 KİŞİLİK DEKOR EKİBİ KEMERBURGAZ’A KÖY İNŞA ETTİ

Sanat yönetmeni Hakan Yarkın ve ekibi tarafından tasarlanan western kasabası ve Kızılderili köyü ana mekanları, 50 kişilik bir dekor grubu tarafından İstanbul Kemerburgaz’da inşa edildi. İnşaat çalışmaları dışında posta arabası ve döneme ait üç at arabası üretildi.

Kostüm tasarımcısı Gülümser Gürtunca, Osmanlı dönemi kostümleri, dönemin Amerika’sındaki erkek ve kadın kostümleri ile Kızılderili kostümleri hazırladı.

200 kişilik ekibin gerçekleştirdiği çekimler yedi hafta sürdü.

Ses ve final miksaj çalışmaları İngiltere’de (Zound) gerçekleştirildi. Filmin kopyaları İtalya Deluxe Laboratuvarları’nda basıldı. Afiş tasarımını Mehmet Turgut yaptı.

YAHŞİ BATI’DA NELER OLUYOR

Yıl 1881, dönemin Osmanlı padişahı, Amerikan Başkanı’na bir hediye göndermek ister ve bu iş için Aziz Efendi (Cem Yılmaz) ile Lemi Bey (Ozan Güven) görevlendirilir. İkili, başlarına geleceklerden habersiz, almış oldukları vazifenin verdiği gururla yola çıkar. Yeni insanlar tanıyacak, yeni dostlar edinecek ve pek çok düşman kazanacaklardır. Ne Kızılderililer, ne kovboylar, ne de güzel bir kadın onlara engel olabilir.

İyi aşık olmaya çalışırım ama Zeynap kadar kıskanç değilim

“Bir Kadın Bir Erkek” dizisi özellikle internette çok hayran buldu. Sizce ulusal kanalda yayınlanır mı?
- Belki RTÜK’le başı belaya girebilir. Ulusal kanal bile olsa alternatif bir iş olduğu için alternatif kanalda yayınlanabilir.

Sizce bu diziyi bu kadar beğenilir kılan ne?
- Gizli kamera efekti insanların hoşuna gidiyor. Merak uyandırıyor. İlişkilerdeki tespitler de güzel. Ben bu kadar ilgi göreceğini biliyordum.

Cinselliği bu kadar rahat işlemesi Türk televizyonları için devrim mi?
- Ülke gerçeklerine baktığınızda kanal için cesur bir iş olduğu doğru. Ama benim yaşam alanımda beklediğim bir işti. Ona bakarsanız şimdilerde çok tutan dizilerde oyuncular öpüştüklerinde suratları tükürük içinde kalıyor. Yapılan açıklamalar hiç edepli değil.

Aşk hayatınızda dizideki Zeynep karakterine benzer yanlarınız var mı?
- Tabii. Eğlenceli ve komik bir tipim. İyi bir aşık olmaya çalışırım. Ama Zeynep kadar kıskanç değilim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!