Üzümünü ye, bağını sorma

Güncelleme Tarihi:

Üzümünü ye, bağını sorma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2005 00:00

Halk deyişleri ve atasözleri dağarcığımızın en çok kullanılan sözcüklerinden biridir üzüm. Bunun bir nedeni de ülkemizin bir üzüm cenneti olmasıdır. En bilineni İzmir’in çekirdeksiz üzümüdür. Erzincan’ın Cimin üzümü, Razaki, Müşküle, Öküzgözü, de meşhur çeşitlerden birkaçıdır. Adıyaman’ın çekirdekli kuru üzümü olan Besni’yle yapılan pilavın tadına doyum olmaz. Geleneksel yiyeceğimiz pekmezin yapımında da üzüm kullanırız. Pekmez, kuvvet verici özelliğinden tutun da kan yapmaya kadar bir sürü faydası olan bir yiyecektir. Kimisi krema kıvamlı Zile pekmezini sever, kimisi de koyu renkli Elazığ pekmezini. Bense Kilis’in açık kahverengi pekmezinin köy ekmeği üzerindeki tadını hiçbir şeye değişmem.Türk kahvenizin bol köpüklü olmasını istiyorsanız, suyunu buzdolabından kullanmaya ne dersiniz?erkez mantısı5 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 15 dakikaHamuru için2 adet yumurta3 su bardağı un2 çay kaşığı tuz1/2 çay bardağı suİçi için3 adet haşlanmış patates2 adet orta boy kuru soğan1 çay kaşığı tuz, karabiber 2 yemek kaşığı sıvıyağ1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kırmızı biber, naneMantının iç harcını hazırlamak için; sıvıyağı küçük bir tavaya aktarıp incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın. Diğer taraftan, haşlanmış patatesleri derin bir kaba rendeleyip kavurduğunuz soğanı ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpiştirerek bir kenarda bekletin. Mantı hamurunu hazırlamak için; yumurtaları yoğurma kabına kırıp tuz ve suyu da ekleyin. Unu da azar azar ilave ederek pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurun. Üzerini örterek oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin. Dinlenen hamurdan eşit büyüklükte iki adet beze yapın. Hazırladığınız bezeleri üzerlerine un serpiştirerek 40 santimetre çapında açın. Yufkaları 3x3 cm boyutlarında kareler oluşturacak şekilde kesin. Ortalarına patatesli içi paylaştırıp üçgen şeklinde kapatarak, un serptiğiniz tepside biriktirin. Büyük bir tencereye 15 bardak su koyup tuzunu katın. Kaynamaya başlayınca hazırladığınız mantıları aktarıp bir kez karıştırın. su kaynayıp mantılar suyun yüzüne çıkmaya başladıktan 5 dakika sonra el kevgiri yardımıyla süzüp servis tabağına alın. Son olarak, tereyağını bir tavada kızdırıp kırmızı biber ve naneyi 1-2 dakika kavurduktan sonra, mantının üzerinde gezdirin. Hiç bekletmeden servise sunun. Bezeli amiral pastası8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi500 gr acıbadem bisküvisi (küçük)2 su bardağı hazır süt kreması (2x 200 ml)4 yemek kaşığı kakao4 yemek kaşığı toz şeker1 su bardağı sütAcıbadem bisküvilerinin 3-4 tanesini üzerini süslemek için ayırın. Kalan bisküvileri robota aktarıp hazır süt kremasını da ilave ederek iyice çekin. Diğer taraftan, süt, toz şeker ve kakaoyu bir kapta karıştırın. Şeker ve kakao eridikten sonra robottaki acıbademi karışımın üzerine aktarıp tüm malzemeleri 2-3 dakika daha çekerek karıştırın. Koyu kıvamlı bu kek karışımını orta boy bir kelepçeli kalıbba aktarıp donamsı için buzlukta en az 3 saat kadar bekletin. Servise sunmadan 30 dakika önce buzluktan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerini ayırdığınız acıbadem bisküvileriyle süsleyip dilimleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!