Uyuşturucu kullanmadığını kanıtlamak isteyen teste koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucu kullanmadığını kanıtlamak isteyen teste koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

Uyuşturucu testlerinin kullanımı kolaylaştıkça, başvuranların sayısı ve çeşitliliği de artıyor. Testlere en sık çocuğunun uyuşturucu kullandığından şüphe eden aileler başvuruyor. Çevresindekilere uyuşturucu kullanmadığını kanıtlamak isteyenler de önemli sayıda.

Çalıştıkları şirketlerin talebi üzerine, özel güvenlikçiler, otobüs, kamyon, ağır iş makineleri kullanıcıları, pilotlar gibi çeşitli meslek grupları da belli aralıklarla bu testleri yaptırıyor. Türkiye’nin ilk özel adli tıp merkezini Alman Hastanesi’nde kuran Prof. Dr. Fatih Yavuz, bu testlerin yüzde 99.9 doğrulukta sonuç verdiğini söylüyor.

GENÇ KIZ AİLESİNİN GÖZÜNDE TEMİZE ÇIKMAK İÇİN GELDİ

Lise öğrencisi bir genç kız ailesiyle birlikte uyuşturucu testi yaptırmaya geldi. Alışılmışın aksine testi isteyen aile değil, kızın kendisiydi. Kızın son zamanlardaki iştahsızlık, aşırı kilo kaybı ve arkadaş çevresindeki değişiklikleri, ailesi ve erkek arkadaşından kaçmaya başlaması, evde geçirdiği zamanın çoğunu odasında uyuyarak geçirmesi ailesinde uyuşturucu şüphesi uyandırmıştı. Oysa genç kızın sorunları çok farklıydı, ailesi bunun farkında bile değildi. Sonunda kendi isteğiyle uyuşturucu testi yaptırmak için hastaneye geldi. Test sonucu herkesi rahatlattı. Sorunların gerçek nedeni ortaya çıktı ve üstesinden gelindi.

SEVGİLİSİNİN ŞÜPHELENMESİNE KIZDI HEMEN UYUŞTURUCU TESTİ YAPTIRDI

Genç adamın gittikçe garipleşen davranışlarını iyiye yormayan sevgilisi, uzun zamandır onun uyuşturucu kullanmasından korkuyordu. Nihayet bir gün dayanamadı ve korkusunu açıkladı. Genç adam kendisine duyulan bu şüpheden ötürü çok içerledi, büyük bir tepki gösterdi. Bununla da yetinmedi, uyuşturucuyla ilgisi bulunmadığını kanıtlamak için en iyi yolun test olduğuna karar verdi. Sevgilisinin elinden tutup hastaneye geldi. Test sonucu negatifti.

GÖZ ALTI MORARINCA HASTANEYE KOŞTU

Uykusunu ne kadar iyi alırsa alsın, istediği kadar kapatıcı sürsün, göz çevresindeki morluklarla baş edemiyordu bir türlü. Morluklar ailesi ve arkadaşlarına da dert olmuştu. Arkadaşları "Sen uyuşturucu mu kullanıyorsun nedir" diye espriyle karışık olsa da takılmaya başlayınca kantarın topu kaçtı. Hem kırıldı, hem kızdı ve uyuşturucu testi yaptırmaya karar verdi. Birkaç arkadaşını yanına aldı, hastaneye geldi. Test sonucu arkadaşlarını rahatlattı.

PROF. DR. FATİH YAVUZ

Aile istese de 15 yaşın üstündekilere kendi rızasını almadan test yapmıyoruz

Öğrencinin okul başarısında belirgin bir düşüş, yeme alışkanlıklarında bozulma ve kilo kaybı, sürekli yorgunluk, arkadaş çevresinde değişiklik, riskli davranışlar, ailede uyuşturucu kullanıyor mu şüphesi uyandırıyor. Teste gelenler lise ve üniversite öğrencileri, çoğu da erkek. Ancak ailelerin şüphe duyduğu bu davranışlar doğrudan madde kullanımını göstermiyor. Bu belirtileri gösteren gençten hemen idrar ya da tükürük örneği istemek doğru yaklaşım olmayabilir. Sadece ailelerden değil, 15 yaşın üstündeki herkesten testi gönül rızasıyla yaptırdığına dair imzalı belge alıyoruz. Ya da eşim madde kullanıyor mu diye eşinin örneğini getirenlere bakmıyoruz. Eşinizle birlikte gelin diyoruz. Testlerin pozitif çıkması halinde aile ve çocuklar mutlaka tedaviye ve psikolojik destek almaya yönlendiriliyor.

VERDİKLERİ BELGE MAHKEMEDE GEÇERLİ

İdrar testini aslında herkes eczanelerden alıp evde yapabilir. Ama delil niteliği taşıması gerekiyorsa, doğru kişiden örnek alınması, doğru yöntemle, sonucuna güvenilir testin yapılması ve belgeli olması şart. Alman Hastanesi Adli Tıp Merkezi’nin düzenlediği raporlar, mahkemelerde de geçerli kabul ediliyor. Merkezde, adli travmatoloji (yaralanmalar), adli belge incelemeleri (el yazısı ve imzalar), DNA testleri (babalık testi, DNA profili), adli toksikoloji, alkol testi, leke analizleri, çocuk istismarı, aile içi şiddet, cinsel saldırı gibi vakalarda hasarların belirlenmesi, yaş tespiti, hukuki ehliyet, yanlış tıbbi uygulama gibi konularda mahkemelere, avukatlara, kuruluş ve kişilere, bilirkişilik, inceleme, danışmanlık, muayene, uzman görüşü sunma ve raporlama hizmeti veriliyor.

Rapor bir saatte veriliyor

Alman Hastanesi Adli Tıp Merkezi’nde madde, idrar ve tükürük örnekleri üzerinde analiz yapılıyor.

Uyuşturucu maddeler kanda en fazla 12 saat kalıyor. İdrar, tükürük, saç ve tırnaktan atılması ise daha uzun sürüyor. İdrar ve tükürük testleri uyuşturucu maddeyi alındıktan üç gün sonrasına kadar saptıyor.

Örnek incelendikten yaklaşık bir saat içinde rapor düzenleniyor.

Tükürük testinde esrar, kokain, amfetamin-metamfetamin (ecstasy), opioid (eroin, morfin vb), benzodiarepin saptanabiliyor.

İdrar testinde kokain, amfetamin (ecstasy, LDS), morfin, eroin, esrar, frensiklidin (melek tozu) görülebiliyor.

Merkezde, madde analizinin bedeli 100 YTL, idrardan ve tükürükten uyuşturucu analizi bedeli 130 YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!