Ulucanlar Ay yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Ulucanlar Ay yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2013 01:23

Ünlü kemancı Maxim Vengerov, 2001’de Almanya’daki ustalık sınıfına katılan Ulucan Kardeşler’e “Sizi Ay’a taşıyacak olağanüstü bir eserle tanışmak ister misiniz” diye sormuştu. Ve Prokofyev’in sonatını öğretmişti. Ulucanlar ilk ikili albümleri ‘Saga’da bu eseri yorumluyor.

Haberin Devamı

Rus besteci Sergey Prokofyef, en hüzünlü eserlerinden birini İkinci Dünya Savaşı’nın karanlık yıllarında yazmıştı. Meşhur Opus 90, 1’inci Keman Sonatı’nı tamamlamak tam altı yılını almıştı. Besteci, eserin ilk seslendirilişini üstlenen efsanevi kemancı David Oyştrah’a şu ön bilgiyi vermişti: “İlk ve son bölümde keman, mezarlıkların üstünden esen rüzgâr gibidir... Sonatın güçlü çalınması gereken bölümleriyse dinleyiciyi koltuğundan zıplatacak, ‘Bu kemancı çıldırmış’, dedirtecek kadar kışkırtıcı olmalıdır...”

USTASIYLA ÇALIŞTILAR

Dokuz yaşından bu yana birlikte çalan kemancı Özcan Ulucan (40) ve kardeşi piyanist Birsen Ulucan (43), yeni piyasaya çıkan albümleri ‘Saga’da, Prokofyef’in bu sıradışı eserini yorumluyor. Birsen Ulucan, eseri bir Rus kemancıdan öğrenmenin kendileri için büyük avantaj olduğunu söylüyor:
“2001’de Vengerov, Saarbrücken Müzik Okulu’nun keman ustalık sınıfı derslerine girmeye başladı. Özcan öğrencisi ve sonra asistanı, ben ise sınıfın piyanistiydim. Bir gün, ikimize, ‘Sizi Ay’a taşıyacak olağanüstü bir eserle tanışmak ister misiniz’, diye sordu. Ve bu eseri çalışmaya başladık. Hem Saarbrücken hem de İsrail Migdal’daki evinde günlerce, aylarca sonatın provasını yaptık. Unutulmaz anlar yaşadık. Rus geleneğinden gelen, olağanüstü bir kemancıyla çalışmak, esere bakışımızı belirledi. Bununla birlikte fabrikasyon bir yorumdan kaçındık.”

Haberin Devamı

ONLAR ÇALDI SAYGUN DİNLEDİ

Lila Müzik’in yayımladığı ‘Saga’ albümü, ismini seslendirilen üç eserin ortak özelliğinden alıyor: Destanlar, efsaneler... Diğer iki eser Leos Janacek’in keman piyano sonatı ve Adnan Saygun’un ‘Demet’i. Özellikle ikinci eserin, Ulucan Kardeşler’in müzik serüveninde önemli bir yeri var. Bulgaristan’da doğan, 1989’da aileleriyle İstanbul’a yerleşen Ulucanlar konservatuvar eğitimlerini Türkiye’de tamamlamıştı. Özcan Ulucan, Türkiye’ye geldikten iki ay sonra, ablasının eşliğinde Ulusal Keman Yarışması’na katıldı. 16 yaşında, en genç kemancı olarak girdiği yarışmada üçüncü oldu. Bu yarışmada çaldıkları eserler arasında Adnan Saygun’un keman ve piyano için yazdığı ‘Demet’ten bir bölüm bulunuyordu. Birsen Ulucan bu rastlantıyı da şans olarak değerlendiriyor: “Bu vesileyle Saygun’a çaldık ve eserle ilgili kendisinden bazı fikirler aldık. Yorumcunun besteciyle bir araya gelebilmesi, icrada bilgilendirilmesi önemli bir ayrıcalıktır. Saygun’u tanıdıktan sonra, Türk bestecilerimizi özellikle yurtdışında çalmak bizim için doğal bir sorumluluk oldu. Demet’i yurtiçi ve yurtdışında ne zaman çalsak hep heyecan uyandırdı. Yabancı müzisyen dostlar çalışmak üzere notalarını istedi.”

Haberin Devamı

Üçüncü kardeş de kemancı

Ulucan Kardeşler, müziksever bir doktor çiftin çocukları. Küçük kardeşleri Ayşen Ulucan (28) da kemancı. Üç kardeş ilk albümlerini 2009’da üçlü kaydetmişti. İsmini Nâzım Hikmet’in şiirinden alan ‘Bir Ağaç Gibi’ albümünü Birsen Ulucan’ın solo çalışması ‘Masallar, Rüyalar, Fısıltılar’ izlemişti.

Tatil bahane atölyeler şahane!

Deneyimli ya da amatör sinemacıları alanında uzman isimlerle buluşturan Akademİda’nın 2013 atölyeleri devam ediyor. Ağustos ve eylül aylarında yapılacak atölyelerde eğitim verecek isimler arasında, Reha Erdem, Meltem Cumbul, Ümit Ünal, Hüseyin Karabey ve Özcan Alper gibi isimler bulunuyor. Amatör veya profesyonel, sinemayla ilgilenen herkese açık Akademİda atölyeleri, Çanakkale Assos yakınlarındaki Kozlu Köyü’nün doğası eşliğinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla katılımcılar, atölyenin yanı sıra tatil yapma imkânı da yakalıyorlar. Ayrıca atölye ücretlerine konaklama ve sabah-akşam yemekleri de dahil! Sınırlı sayıda katılımcı kabul eden atölyelere kayıt yaptırmak için akademida.com/katilim/ sayfasındaki formu doldurabilir ya da info@akademida.com adresine e-posta gönderebilirsiniz... İşte atölyeler:
12-19 Ağustos: Altyazı dergisi ile ‘Sinema Okur–Yazarlığı Atölyesi’
19-26 Ağustos: Hüseyin Karabey ile ‘Yapımcı Yönetmenlik Atölyesi’
26 Ağustos-1 Eylül: Özcan Alper ile ‘Türkiye’de İlk Film Yapmak’
2–9 Eylül: Reha Erdem ile ‘Film Yapım Atölyesi’
11 – 16 Eylül: Ümit Ünal ile ‘Sinema Dili Atölyesi’
17-22 Eylül: Meltem Cumbul ile ‘Eric Morris Metodu Atölyesi’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!