Ülkenizde genç kadınlar erkek genç erkekler kadın olmanın sorunlarını bilmiyor

Güncelleme Tarihi:

Ülkenizde genç kadınlar erkek genç erkekler kadın olmanın sorunlarını bilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2005 00:18

Amerikalı ünlü seksolog ve evlilik terapisti Marty Klein, ‘Cinsel Zeka’ üzerine bir konferans vermek üzere Focus Dergisi’nin konuğu olarak İstanbul’a geliyor. ‘Cinsel Zeka’ isimli aylık bir e-dergi yayımlayan Klein, aynı zamanda seks terapisi, medya, politika, sanat dünyası gibi alanlarda çalışan ve cinsellikle ilgi tabuların yıkılmasına katkıda bulunan isimlere de her yıl ‘Cinsel Zeka Ödülleri’ veriyor.

Bugüne kadar 25 değişik ülkede konferans veren ve 5 kitabı yayımlanan Klein, evlilik dışı cinselliğe karşı tavır alan Bush yönetimine öfkeli: ‘Kendi kızlarının evlenene kadar cinsellik yaşamayacağını sanıyorsa yanılıyor.’

Biyografinizde kendinizi ‘seks hakkındaki gerçeği’ anlatmaya adadığınız yazıyor. Nedir seks hakkındaki bu gerçek?

- Gerçek şu: Herkesin cinsel hisleri vardır, herkesin kafasında cinsellikle ilgili sorular vardır. Eğer insanlar kendileri için anlamı olan cinsel birliktelikler yaratmak istiyorlarsa öncelikle kendilerine izin vermeli. Geçmişin katı inançlarından, ayrıca cinselliği kısıtlayan, cinsellikten korkan otoritelerin görüşlerinden arınsınlar.

Cinsel zeka nedir, bu kavram nasıl ortaya çıktı?

- Bilgi, yetenek, kendinin farkında olmak, gerekli dili konuşabilmek ve karşıdakini anlayabilme yetisinin bileşimiyle istenen cinsel deneyimi yaşayabilme kabiliyetidir. Bu kavramı 6 yıl önce ortaya attım. Cinsellikle ilgili konuların anlaşılmasını kolaylaştırdığına inanıyorum.

Cinsel zekayı geliştirmek için neler yapılabilir?

- Cinsel zekayı geliştirmenin birkaç farklı boyutu var. Vücudun çalışma sistemiyle ilgili daha fazla bilgi edinmeyi, doğum kontrol yöntemlerinin esaslarını, yaşlılığa bağlı vücut değişimlerini öğrenmeyi gerektirir. Diğer bir boyutu da kelimelerdir, vücudumuzun değişik bölümleri için, aktivitelerimiz için nasıl evet veya hayır diyeceğimizi biliyor muyuz? Hissettiklerimizi dile getirmek için gerekli kelimeleri biliyor muyuz? İşte bunları bulmak cinsel zekamızı geliştirir. Bir başka yolu da cinsel isteklerimizden dolayı suçluluk duymamaktır. Herkes cinsel yönden ne istediğine karar vermeli, diğer insanlar sizin bu isteklerinizin normal olduğunu düşünsün veya düşünmesin, siz ne istediğinizi bilmelisiniz. Ayrıca, kişiler partnerlerine ‘Sana neden hoşlandığımı söylemek istiyorum, senin de bana neden hoşlandığını söylemeni istiyorum’ demeli.

Cinsel zeka ödüllerini neye göre veriyorsunuz?

- Ödülleri din, siyaset, sanat, eğlence dünyasından insanlara veririz. Bu kişiler toplumun gözünün önünde olan ve toplumun, siyasi kararlar, din gibi etkenler yüzünden yaşadığı zorlukları aşmalarına yardımcı olan kişilerdir. Bu yıl ABD Kongresi’nden Henry Waxman’a ödül verdik, çünkü hazırladığı bir raporla okullardaki cinsellik eğitimiyle ilgili yanlışları gösterdi. Bu yıl ödülü alanlardan biri de Kinsey filminin yönetmeni Bill Condon oldu.

Kinsey filmi, tıpkı Kinsey’in cinsellik araştırması gibi çok tartışılacağa benziyor. Araştırmayı yaptığı yıllarda deneklerini eşcinsellik, evlilik dışı ilişki gibi toplumca onaylanmayan ilişkilerin oranını yüksek çıkaracak şekilde seçtiği iddia edilmişti. Sizin yorumlarınız ne?

- Kinsey, seks konusu ile ilgilenmeden önce de herkes onun iyi bir bilim adamı olduğunu biliyordu. Birçok nedenden dolayı bir sonraki çalışmasını seks üzerine yapmaya karar verdi. Seks hakkında dünyada hálá bugüne kadar yapılan en büyük araştırma. Çarpıcı verileri, Amerika’ya ve dünyaya ‘İşte insanlar cinsel hayatlarında bunu yapıyor’ diye gösterdi. Birçok kişi sonuçlardan üzüldü ama bu bilim... Bazen de bilim ‘Çok fazla hamburger yemeyin yoksa kalp krizi geçirirsiniz’ der, tabii ki ben hamburgeri seven biri olarak bunu duyduğuma üzülürüm. Kinsey’in dediklerinden dolayı birileri çok üzüldü ama bu bilimin yanlış söylediği anlamına gelmiyor. Film, Kinsey’in bundan 50 yıl önce böyle bir araştırmayı ilk kez yapıyor olmasının ne demek olduğunu çok güzel anlatıyor.

EMİNİM BUSH’UN KIZLARICİNSELLİĞİNİ YAŞIYOR

Ülkenizde Bush yönetiminin ergen cinselliğine yaklaşımını da eleştiriyorsunuz.

- Bush yönetimi, cinsellik konusunda korkunç derecede tehlikeli bir tutuma sahip. Cinsellikten korkuyorlar ve halkı da cinselliği düşünmekten uzak tutmaya çalışıyorlar. Bush yönetimi cinselliğin, sağlıklı bir insanın hayatında oynadığı rolü hiç anlayamıyor ve genç insanların cinselliğini değiştirmeye çalışıyor ama aslında onlara çok büyük bir zarar veriyor.

Bir makalenizde ‘Bush insanları evlilik öncesi cinsellikten uzaklaştırmaya çalışıyor ama kendisi evlenmeden önce bunu defalarca yaptı’ diyorsunuz.

- Evet, ayrıca eminim iki kızı da cinselliği yaşıyor. Eğer kendi çocukları evlenmeden seks yapmayacak sanıyorsa çıldırmış olmalı. Amerika’da ilk evliliğin ortalama yaşı 25. İnsanların 25 yaşına kadar seks yapmayacaklarına inanabiliyor musunuz, bu hiç gerçekçi değil.

Türk insanının cinselliği ile ilgili bilgi sahibi misiniz?

- Türkler hakkında uzman değilim ama Perulu, Türk, Avustralyalı tüm insanlar cinselliklerini kabul ettirmeye çalışır. Hepsi kendine ‘Ben cinsel yönden normal miyim’ sorusunu sorar. Herkes, kadınlar ve erkekler hakkında şablonlardan, dinden, kendi ülkelerinin yönetiminden gelen mesajlardan anlamlar çıkarmaya çalışır. Bunlara göre kendi cinsel fantezilerinin normal olup olmadığı konusunda endişe duyar.

Türkiye ile ilgili özel bir tespitiniz olmadı mı?

- Türkiye’de 3 hafta kadar bulundum. Ülkenin doğusu ile batısı birbirinden çok farklı. Doğuda kadınlarla erkekler birbirinden hayli izole yaşıyor. Genç kadınlar erkek, genç erkekler kadın olmanın sorunlarını bilmiyor. Sanırım tüm insanlık olarak daha fazla anlayışa ve daha az ayrılığa ihtiyacımız var. Elbetteki Batı ülkelerinde de genç erkek ve kadınların daha az birlikte olmasını isteyenler var, ama geriye gitmeyeceğiz.

Klein’in 14 Mart’ta Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda vereceği, Cinsel Zeka semineri ücretsiz izlenebilecek. Sonrasında seminer notları, www.focusdergisi.com.tr adresinden yayınlanacak.

Eğer birisi size seksten önce nelerden hoşlandığını söylerse bu bir aşağılama değil, iltifattır

Oral seksten konuşmak bile insanların yüzünde bir gülümsemeye yol açıyor çünkü haz verir. Bazıları için çok önemliyken bazıları bundan hoşlanmaz, teknik açıdan bakarsanız vajinanızı kontrol etmek zordur ama ağzınızı kontrol etmek çok daha kolaydır.

Sekste herkes için doğru olan tek bir pozisyon yok, bunu söylemek herkes için doğru olan yiyecek nedir demeye benzer. Tek kişi için bile bir ‘doğru’ posizyon yoktur. İnsanlar değişir ve hoşlandığımız şeyler de zamanla değişir, kiminle birlikte olduğunuza ve nasıl bir duyguda olduğunuza bağlı olarak da bu değişecektir. Örneğin çok yemek yedikten hemen sonra kimsenin üzerinizde yatmasını istemezsiniz herhalde. Ya da çok uykuluysanız ‘Bana nazik davran ve beni uyandırma’ diye de düşünebilirsiniz .

Cinsel zeka şunu söyler: Normal zamanda uyarılma, normal öpüşme süresi yoktur, bu tamamen insanlara göre değişir.

Birçok kadın için cinsel organ öncelikle vajina değil, klitoristir. Cinsellik her zaman birleşme demek değildir.

İnsanların ilk kez seks yapmadan önce konuşmaları çok önemlidir. Neden hoşlandıkları ve neden hoşlanmadıkları konusunda konuşmalılar. Eğer birisi size seksten önce nelerden hoşlandığını söylerse, bunun bir aşağılama değil, bir iltifat olduğunu bilin.

Mastürbasyon sağlıksız bir şey değildir, ama insanlar genelde bundan suçluluk duyarlar. Mastürbasyon çocuklar için çok önemlidir, onlara bunu yasaklamak büyük bir hatadır. Yasaklarsanız sadece onlara kendilerini suçlu hissettirirsiniz.

CİNSEL ZEKANIN BOYUTLARI

Bilgi: Bedenimiz, cinsel işlevsellik, sağlıklı cinsel yaşam, sağlığımız, hamilelik ve doğum kontrolü hakkındaki her şey.

Rahatlık: Cinselliği yaşarken, başlatmak ve karşılık vermek, tercihler ve fanteziler, partnerle cinselliği tartışmak, deneme cesaretine sahip olmak.

Kendini tanıma: Cinsel olarak ne hoşuma gidiyor? Seksten ne bekliyorum? Ne tür eşler ve ilişkiler tatmin edici? Gizli arzularını bilmek, uygun seçimler yapmak.

Erotik görüş: Yakın ilişkilerde ve hayatın geri kalanında cinselliğin rolünü anlamak, tutku kavramını anlamak, düşüncelerini cinsellikten uzak tutmamak, gelişmiş bir düş gücüne (fantezi) sahip olmak.

İletişim becerileri: Kur yapmayı öğrenmek, başlatmak, cinsel ilişkiyi kabul ya da reddetmek, belirli dokunuşları ve aktiviteleri talep etmek, cinsel eşinin tepkilerini ölçerek ortak duygular yaratmak, fiziksel sevişme dışında duygusal öğeleri kullanmak, eşlerin tercihlerini tartışmak, yatak dışında cinselliği tartışmak.

CİNSEL ZEKA TESTİ

Bu bir puanlama testi değil, ama cinsellik ile ilgili temel bazı doğru ve yanlışları anlamanız açısından küçük bir sınav. Aşağıdaki sorulara doğru ya da yanlış yanıtını verin. Hepsini doğru yanıtlarsanız, yüksek bir cinsel zekaya sahipsiniz demektir.

1Bir erkek ne kadar büyük penisli olursa, bir kadını o kadar çok tatmin eder.

2
Bir kadının regl döneminde girilen cinsel ilişki, erkek ya da kadın açısından sağlık riski teşkil etmez.

3 Yaşı 40’ı geçen bir erkeğin boşalması genellikle uzun sürer.

4
Cinsel işlev bozukluğu yaşayan bir erkek, yeni geliştirilen ilaçlarla çok kısa sürede cinsel ilişkiye hazır hale gelebilir.

5 Pornografiye eğilimi olan erkekler, kız arkadaşlarına ve eşlerine saygı göstermez.

6
Evli bir kişinin mastürbasyon yapması, bu çiftin cinsel hayatının tehlikede olduğunu gösterir.

7 Çoğu kadın menopoza girdikten sonra cinsel ilişki becerisini yitirir.

8
Cinsel ilişki sorasında doruğa ulaşamayan bir kadın ya frijittir (cinsel yönden soğuk ve isteksiz) ya da tıbbi bir rahatsızlığı vardır.

9 Cinsel ilişkiye hazır bir kadın, uzun bir süre partnerinin hazır hale gelmesini bekler.

10
Alkol, penisin sertleşmesini zorlaştırır.

Yanıtlar: 1. Y, 2. D, 3. D, 4. D, 5. Y, 6. Y, 7. Y, 8. Y, 9. Y, 10. D
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!