Ucuz yemek listeleri

Güncelleme Tarihi:

Ucuz yemek listeleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2004 00:00

Günümüzde ‘Paranın değeri ne kadar düştü. En temel ihtiyacımız olan ete, süte, ekmeğe ödediğimiz paranın haddi hesabı yok" gibi konuşmaları sıkça yapıyoruz.Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nde her dönem bu tür şikayetler olmuş. 1930 yılında halkın bazı besin maddelerine olan aşırı talebini engellemek, doğru ve sağlıklı beslenmeye yönlendirmek amacıyla bazı gazetelerde "ucuz yemek listeleri" yayınlanmış. Sabah kahvaltısında; tarhana çorbası, öğle yemeğinde kapuska veya pırasa yanında tahin helvası. Akşam yemeğinde patates ezmesi, ıspanak yemeği ve helva gibi listeler yayınlayıp, okurlara çağrıda bulunulmuş. Her ne kadar, bulunması çok zor ve oldukça pahalı ürünlerle tarif vermekten hep kaçınsam da, yine de biz yemekçilere çok iş düşüyor diye düşünüyorum!!!Maydanozdan daha fazla yararlanmak için, saplarını atmayın. İyice yıkadıktan sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.PRATİK TARİFLERKıymalı enginar sapı6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi100 gr kıyma12 adet enginarın sapları1 adet limonun suyu1 adet kesme şeker1 adet orta boy kuru soğan (ince kıyılmış)1 adet yeşil biber (ince kıyılmış)1 adet orta boy domates (soyulup doğranmış)2 yemek kaşığı sıvıyağ1 çay kaşığı tuz, karabiber1 demet dereotuYapılışı:Enginarların saplarını, içlerinin yumuşak kısmını elde edinceye kadar, soyun. Hiç bekletmeden doğrayarak, içine limon suyunun yarısını eklediğiniz suya atın.Öte yandan, içine, kalan limon suyunu ilave edip, kesme şeker karıştırdığınız suyu kaynatın.Su kaynayınca, enginar saplarını ekleyerek 15 dakika haşlayın.Enginarları süzmeden önce sıcak suda bekletin. Diğer taraftan, soğanı sıvıyağda pembeleştirip üzerine; kıyma, karabiber ve tuzu ekleyin. Kıyma, suyunu bırakıp, çekinceye kadar kavurun.Kavrulan kıymanın üzerine yeşil biberi ve dereotunu ilave edip, süzdüğünüz enginar saplarını ekleyin. Doğranmış domatesi bir tavada 1 su bardağı sıcak suyla kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Kalan dereotunu üstüne serpiştirin. Domatesli sosu enginarın üzerine dökerek servis yapın.Çilek soslu ev dondurması8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı yoğurt1 su bardağı toz şeker1 adet limonun suyu2 adet limon kabuğu rendesiÜzeri için2 su bardağı çilek1 su bardağı pudra şekeriYapılışı:Çilekleri yıkayın, çilek ve pudra şekerini püre haline getirip buzdolabında bekletin.Üzeri için; yoğurtla toz şekeri mikserle, şeker eriyene kadar 2-3 dakika çırpın.Limon suyunu ve limon kabuğunu ilave edin. Karışımı birkaç dakika daha çırpın. Küçük cam kaselere paylaştırıp, buzlukta bir gece bekletin. Servis yaparken, kaseleri ters çevirerek servis tabaklarına aldığınız dondurmaların üzerlerine çilek sosu veya reçel gezdirin
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!