Üç yaşından itibaren Royal Academy’ye hazırlık

Güncelleme Tarihi:

Üç yaşından itibaren Royal Academy’ye hazırlık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 00:00

İstanbul Çiftehavuzlar’da bir sanat merkezi açıldı. Müzik ve resim eğitimi veren Ersin Sanat Merkezi’nin en önemli özelliği, öğrencilerini Royal Academy sınavlarına hazırlaması.

Yurtdışında ve içinde pek çok öğrencinin burs kazanmasını ve üniversitelere girmesini sağlayan bu eğitim, her yaşa uygun. 25 yıllık piyano ve müzik öğretmeni Nazire Ersin’in kızlarıyla birlikte açtığı sanat merkezinde bu ay hızlandırılmış dersler de başlıyor.

Geçen ay İstanbul Çiftehavuzlar’da açılan Ersin Sanat Merkezi, piyano ve müzik öğretmeni Nazire Ersin (46) tarafından kuruldu. Kayserili olan Nazire Ersin, 70’li yıllarda Ankara Devlet Konservatuvarı’nı kazanınca buraya yerleşti. Okul bitip evlenince bu kez de İstanbul’a göç etti ve 1980’lerde Marmara Üniversitesi’nde pedagoji eğitimi aldı. Çeşitli okullarda ve evlerde özel piyano dersleri verdi. Yaklaşık 25 yıldır bunu sürdürüyor.

Nazire Ersin’in 3.5 yaşında öğrencisi de var, 70 yaşında da. Aldığı pedagoji eğitimi, ona özellikle çok küçük yaşlardaki öğrencileriyle ilişkilerinde yardımcı oluyor. Henüz okuma-yazmayı, sayıları bilmeyen öğrencilere piyano çalmayı öğretmek kolay değil: "Onların dikkatlerini uzun süre aynı yerde tutmak çok zor olabiliyor. Bunun için önce çocuğu en iyi şekilde tanımaya çalışıyorum. İlgi duyduğu konuları belirleyip bunlara dair masallar anlatıyorum. Örneğin erkekse maç yaparmış gibi nota öğretiyorum, kızsa notaları prenses masallarına yediriyorum."

Nazire Ersin, öğrencilerine özel dersler verip onları piyanoda geliştirmenin dışında isteyenleri Royal Academy sınavlarına hazırlıyor. İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu (ABRSM) Royal Academy sınavlarının kitaplarını getirtiyor. Öğrencilerine İngiltere’deki eğitimin aynısını uyguluyor. Daha sonra İngiltere’den eğitmenler gelip çocukları değerlendiriyorlar.

Nazire Ersin, Royal Academy hazırlıklarını 10 yıldır bireysel olarak verdiği özel derslerle devam ettirdi. Geçen ocak ayında buna bir son vererek Çiftehavuzlar’da Ersin Sanat Merkezi’ni açtı: "Aslında burayı daha önce de açabilirdim ama kızım Burcu ve Şebnem’in okullarını bitirmesini bekledim" diyor. İki kızı da sanat eğitimi aldı. Burcu, İstanbul Üniversitesi Piyano Bölümü’nden, Şebnem de resim bölümünden mezun oldu. "Böylece daha kapsamlı bir eğitim verme şansımız doğdu. Çocukları Güzel Sanatların resim bölümüne de hazırlıyoruz."

Merkezde verilen Royal Academy sertifika programlarında teori dersleri grup halinde yapılıyor. Piyano dersleri ise kişiye özel. Yeni başlayanlar hazırlık döneminden geçiyor. Sınava girecek olanların en azından beş yaşlarında olmasında fayda var. Sıfırdan başlayanlar bir yıllık hazırlık sürecinden sonra birinci dereceye geçiyor. Aralarındaki yetenekli öğrenciler doğrudan ikinci seviyeye de atlayabiliyor.

DERSLER SES YALITIMLI ODALARDA YAPILIYOR

Ersin Sanat Merkezi, verdiği eğitim dışında Royal Academy sınav merkezi olarak da yetki sahibi. Yani Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden sınava girecek herkes buraya geliyor. İngiltere’den öğrencileri dinlemek ve değerlendirmek için uzmanlar İstanbul’a geliyor. Hazırlanan raporlardan sonra İngiltere’deki kurul, sertifika alacakları belirliyor. Özellikle yurtdışında eğitimini sürdürmek isteyenlerin tercih ettiği Royal Academy sertifikası sayesinde hem yurtiçinde, hem de yurtdışında pek çok okulda burs kazanma ihtimali artıyor.

Ersin Sanat Merkezi’nde piyano derslerinin dışında gitar, şan, çello, yan flüt ve kanun dersleri de veriliyor. Sadece teori ve solfej dersleri ortak yapılıyor. Sıra enstrüman çalmaya gelince, herkes özel derslerle devam ediyor. Bu yüzden merkezin her odası, yan odalardan gelebilecek sesleri engellemek ve öğrencilerin konsantrasyonlarını bozmamak için özel ses yalıtımıyla kaplandı.

Sanat merkezine kayıt yaptırmak isteyenlerin belli bir tarihi beklemesi gerekmiyor. Çünkü Royal Academy için hem ocak, hem mayıs ayında sertifika sınavına girmek mümkün. Yazın hızlandırılmış bir program uygulanıyor. Adres: Cemil Topuzlu Cad. Mahur Sokak Site Apartmanı No: 1 D: 1, Çiftehavuzlar. Tel: 0216 385 98 83.

OĞLANLAR MOZART KIZLAR CHOPIN SEVİYOR

Küçük yaştaki çocuklara verdiğimiz eğitimlerdeki parçalar, çocuğun karakterine göre değişiyor. Evde dinlenen müzikler de onların seçiminde etkili oluyor. Ama tabii ki bazı parçaları sınav için mutlaka çalmak zorundalar. Örneğin Beethoven ve Mozart çocukların gözdesi. Erkek çocuklar Mozart’ın canlı ve neşeli parçalarını seviyor. Kızlarsa daha çok Chopin’in valslerini tercih ediyor.

MÜZİKTE İNGİLİZ KRALİYET SERTİFİKASI

Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu (ABRSM), İngiltere’de müzik alanında 100 yıldır eğitim veren bir kuruluş. Bu kraliyet akademisi 90’dan fazla ülkede 600 binden fazla öğrenciyi sınava alıyor. Her öğrenci sekizinci seviyeye kadar olan sınavlara katılıyor. Akademinin yayınladığı CD ve kitaplardan edinip sınava hazırlanmak mümkün. Türkiye’de ocak ve mayıs ayında olan sınavlar Ersin Sanat Merkezi’nde yapılıyor. İsteyenler burada sınava hazırlanmak için eğitim de alabiliyor. Akademiden sertifika almayı başaran öğrenciler özellikle yurtdışındaki okullara başvurduklarında burs kazanma şansları artıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!