"Tütün ürünlerinin hepsi öldürücü"

Güncelleme Tarihi:

Tütün ürünlerinin hepsi öldürücü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 10:26

Son yıllarda özellikle gençler tarafından tercih edilen ve sigaradan 100-200 kat daha fazla duman içerdiği belirtilen nargilenin akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıklarına, puronun ağız, yemek borusu, boğaz ve gırtlak, piponun ise akciğer, dil ve ağız kanserlerine neden olduğu bildirildi.

Türk Toraks Derneği Marmara Şube Başkanı ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tütün endüstrisinin, ürünlerini özellikle gelişmekte olan ülkelere pazarladıklarını vurguladı.

Tütün şirketlerinin, “yeni”, “daha az zararlı” gibi gösterilen ve daha çekici kılınan ürünlerini pazarlayarak sigara tüketicilerinin aklını çelmeye çalıştıklarını, “Light”, “Mild”, “Ultraligt” etiketleri ile yapılan tanıtımların sigara tüketiminde artışa neden olduğunu ifade eden Karadağ, bu ürünlerin sağlık riskleri açısından ”Daha güvenli” olduğu açıklanarak göz boyamaya çalışıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Karadağ, sigara, pipo, puro, nargile gibi tüm tütün ürünlerinin sağlığa zararlı olduğunu belirterek, bu ürünlerin tamamının ölümcül birçok hastalığa neden olduğunu bildirdi.

Nargile dumanının da bağımlılık yapan nikotin maddesi içerdiğini ve nargilenin sigaradan 100-200 kat daha fazla duman içerdiğini anlatan Karadağ, şöyle konuştu:

“Bunun başlıca nedeni, su bir miktar nikotini tuttuğundan kişinin yeterli nikotini almak için daha uzun süre ve daha fazla duman çekmek durumunda olmasıdır. Sonuçta nargile içen kişi karbonmonoksit gazı ve kanser yapıcı kimyasalları daha fazla miktarda almaktadır. Nargile, akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıklarına yol açmaktadır. Puro içenlerde ise akciğer hastalıkları 2 kat, kalp-damar hastalıkları 1.5 kat, akciğer kanseri 2.1 kat, boğaz kanseri riski ise 4 kat fazladır. Pipo içmek de akciğer kanseri, ağız ve dil kanseri yapar.”

“ÖLENLER RAKAMLAR DEĞİL İNSANLAR”

Prof. Dr. Karadağ, Türkiye'de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin, dünyada da 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğüne işaret ederek, “Ölenler rakamlar değil, insanlardır. Sigara, tüm kanser ölümlerinin 3'te 1'inden sorumludur. Akciğer kanserinden hayatını kaybeden 10 kişiden 9'unun ölüm nedeni sigaradır. Şimdiki eğilimler sürdüğü takdirde 2025 yılında Türkiye'de her yıl 250 bin insanın tütüne bağlı hastalıklardan öleceği hesaplanmaktadır” dedi.

“HAVALANDIRMA VE MASA AYIRMA İŞE YARAMIYOR”

Bilimsel araştırmaların havalandırmanın veya sigara içilebilen bölüm ayırma uygulamasının etkisiz yöntemler olduğunu gösterdiğini savunan Karadağ, şunları kaydetti: “Bölümlere ayırmak veya klima sistemi kurmak gibi yöntemler tam anlamıyla yasaklamaların yerini tutmaz ve başta bebekler, çocuklar, hamile bayanlar ve hastalığı olanlar olmak üzere insanları etkiler ve öldürebilir.

O halde Avrupa ve ABD'de olduğu gibi sigara halka açık yerlerde tamamen yasaklanmalıdır. Sigara yasağı hizmet sektörüne zarar vermez. Araştırmalar lokanta ve eğlence yerlerinde sigaranın yasaklanmasının ekonomik yarar sağladığını ortaya koymuştur. Sonuçta toplumda sigara içmeyenler çoğunluktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!