Türkuaz yazı

Güncelleme Tarihi:

Türkuaz yazı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2002 21:59

Türkuaz bu yaz bütün dünyada şimdiye dek hiç olmadığı kadar moda. Sadece taş ve takı olarak değil, gözalıcı rengi de çok gözde. Yves Saint Laurent'ın türkuaz boncuklu çantası, Valentino Garavani'nin türkuaz tokalı kemeri, Manolo Blahnik'in türkuaz boncuklu stilettoları, Bulgari'nin kocaman taşlı kolyeleri bu yıl parlak dergilerde en sık göreceğimiz arzu nesneleri.

Tabii Türk markalarının bu sezon koleksiyonlarında da bol bol türkuaz var. İşin güzel tarafı, bu modayı izlemek için servet ödemeniz gerekmiyor. Kapalıçarşı'dan 15 milyon liraya alacağınız bir firuze yüzükle de göz kamaştırabilirsiniz.

Modacılar ve moda dergileri türkuaz bir aksesuvarın ya da sıcak turküaz renginin üzerinizde minik bir mucize yaratacağı konusunda ağızbirliği etmişler. Kendinizi fazla yormadan giysilerinizde küçük ama çarpıcı değişiklikler yapmak için türkuaz bir takı ya da aksesuvar edinmeniz yeterli. Gözalıcı bir şıklık yaratmak isterseniz de giysilerinizde bol bol türkuaz rengi kullanabilirsiniz.

Bu yaz Topshop, Homestore, Vakko, Vakkorama, İpekyol, Arzu Kaprol ve Roman gibi Türk markaları da koleksiyonlarında türkuaza ve türkuaz rengine bol bol yer verdiler. Üstelik Kapalıçarşı'dan on beş milyon liraya alacağınız bir yüzükle de YSL'nin 1895 dolarlık Rive Gauche türkuaz çantasıyla da bu modayı izleyebilirsiniz.

FRANSIZCA TÜRK DEMEK

Dünyanın en eski taşlarından biri olan türkuaz mercan, opal, gümüş, altın ve lapisle kombin yapılarak kullanılabiliyor. Türkiye'de firuze adıyla da tanınan türkuaz hem Doğulu hem de Batılı bir taş. İranlılar, Uzakdoğulular, Kızılderililer, Aztekler, İnkalar, Avusturalyalılar, Türkler ve Araplar yüzyıllardır turkuaz kullanıyor. Dünyanın en değerli türkuazları İran'ın Alimersai ve Nişabur bölgesi ve Mısır'ın Sina Yarımadası'ndan geliyor.

Amerika yerlileri de ABD'nin Güneybatı kesiminden turkuaz çıkarmışlar, bu gün bu bölgelerde hala türkuaz bulunuyor. Dünyanın diğer önemli türkuaz yatakları Afrika'nın kuzeyi ve Sibirya. Türkuaz Anadolu üzerinden Avrupa'ya gittiği için isminin Fransızca ‘‘Türk’’ anlamına gelen sözcükten kaynaklandığı sanılıyor.

Gök mavisi renkli türkuaz en değerli tür. İnce damarlı, ipeksi görünümü kuyumcular tarafından ölçüt olarak kullanılıyor. Türkuaz parlatılabiliyor ama görünümünün güzelliği zamanla bozulabiliyor. Karakteristik, çarpıcı bir rengi var, ama renk skalası parlak maviden donuk yeşile, hatta sarıya kadar uzanabiliyor.

YAĞMUR YAĞDIRIYOR

Amerika yerlileri Navoholar'ın inancına göre türkuaz dünyaya düşmüş bir gökyüzü parçası. Bu yüzden nehre atılan bir türkuazın yağmur yağdırdığına ve mekanları kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyor. Takan insan bir hastalık, kaza ya da belayla karşılaştığında rengi değişiyor. Aslında bu çok da yanlış bir inanç değil, çünkü türkuazın rengi gerçekten de hava koşulları, ısı ve neme göre değişiyor.

Hint ve Pers inanışına göre özellikle gökyüzünde hilal varken türkuaza bakmak bir uğur, hele ki türkuazın üzerinden hilalin yansımasını seyretmek insana büyük bir şans getiriyor. türkuazın mistik güçleri arasında zihin gücünü artırmak, yeni projeler başlatmaya yardımcı olmak, denge, şifa ve enerji vermek gibi özellikleri de var. İnsanı şiddetten, kazadan, beladan, yılan sokmasından ve başağrısından koruyor. En önemlisi türkuaz takan birinin herkesi cezbedeceği söyleniyor. Ne dersiniz, denemeye değmez mi?

VAKKO VE VAKKORAMA

Yanık tende harika duruyor

Bu yılki koleksiyonumuzda folklorik bir espri kullandığımız için globalleşmeyle birlikte dünyanın bütün ülkelerinin ve değişik kültürlerinin etkisinde kaldık. Bu yılki koleksiyonumuz Latin, western, Hint, Meksika ve Kızılderili etkileri taşıyor. Bütün bu etnik gruplar bol bol türkuaz kullandığı için türkuaz bizim koleksiyonlarımıza da girdi. Ayrıca türkuaz biz Türkler için çok hassas bir renk, bizim için ayrı bir rengi var, çünkü, mavi boncuk renginin uğur ve şans getirdiğine inanıyoruz.

Türkuaz girdiği her yeri ısıtıp renk katıyor, hatta giysilere duygusal bir boyut katıyor. Bu renk denizi, güneyi, kumu ve gökyüzünü hatırlattığı için aynı zamanda yazı en çok çağrıştıran ve en güzel tanımlayan renk.

Türkuazı koleksiyonumuzda tek renk olarak kullanmak yerine beyaz, bej, toprak tonları ve siyahla birlikte kullandık. Aslında başta bu renkler olmak üzere hemen hemen her renkle kullanılıyor, koyduğunuz her yere ışık veriyor. Özellikle yanık tende harika duruyor. Hemen hemen her saç ve ten renginde insana yakışıyor. Esmerlerde patlıyor, sarışınlarda ve kızıllarda da kontrast bir güzellik yaratıyor,

Türkuazı taş olarak aksesuvarlarda kullandık. Ayakkabılarda, kemerlerde, takı olarak, saç aksesuvarları olarak değerlendirdik. Tişört trikolarda ufak detaylarda kullanıp, boncuk olarak taşıdık. Mesela beyaz bir gömleği türkuaz kol düğmeleri kullanarak bambaşka bir hale getirdik. Rengi, bütün koleksiyonun konseptini lehimleyen bir unsur oldu.

Türkuaz kullananların detaylara dikkat etmeli, kendi kişisel tarzlarını ve türkuazı ne zaman kullanacaklarını da hesaba katmalılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!