Türkiye'nin küçük kaplıcaları

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin küçük kaplıcaları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2005 00:33

Kış mevsiminin tam ortasındayız. Yurdumuzun büyük bölümü soğuk, karlı ve yağmurlu havanın etkisinde. Kuşkusuz çoğumuz yaz günlerine özlem duyuyoruz. Ama daha yaza çok var. O zaman ne yapacaksınız; sıcacık havuzunda yüzebileceğiniz, dinlenebileceğiniz bir termal tesise gideceksiniz.

Soğuk havadan hoşlanmayanlar için iyi fikir; sağlık açısından da son derece yararlı. Kaplıcaların bazı hastalıkları iyileştirici etkilere sahip olduğunu bilim de kabul ediyor artık. Kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği, tümör, sarılık, nefrit, aktif ülser, kanamalı ateşli bir enfeksiyon hastalığınız yoksa ister tatil, ister tedavi amaçlı olarak buralara gidebilirsiniz.

Halk arasında kaplıca, termal merkezi, ılıca, içmece, çermik, girme gibi değişik isimlerle anılan şifalı sular, tıp dilinde ‘maden suları’ olarak tanımlanıyor. Bu suların hemen hepsinde sıcaklıklar 20 derecenin üzerinde. Bileşiminde değişik cins ve miktarda erimiş maden tuzları bulunuyor. Ayrıca karbondioksit ve kükürtlü hidrojen gibi gazları veya radyoaktif elemanları da içeriyorlar ve her biri başka bir rahatsızlığa iyi geliyor.

Ancak neye iyi gelirse gelsin şunu kesinlikle akıldan çıkartmamak gerekiyor: Doktorunuza danışmadan ve ondan talimat almadan, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin. Hangi kaplıcanın hastalığınıza iyi geleceğine, ne kadar müddetle ve kaç seans faydalanacağınıza ancak doktorunuz karar vermeli. Çünkü bilgisizce kaplıcaya giderseniz, fayda beklerken zarar görebilirsiniz. Ayrıca, ‘suyu en şifalı kaplıca’ diye bir şey yok! Belli bir hastalığa karşı etkili olan kaplıcalar var.

Bu hafta sizlere, Amasya, Aksaray, Bingöl, Eskişehir, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Rize, Osmaniye, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Hatay ve Tokat’ta bulunan ve küçük sayılabilecek mütevazı termal merkezleri ayrıca Ankara’nın kaplıcalarını tanıtıyoruz...

AKSARAY

Zıga Kaplıcası

Aksaray’ın Ihlara ilçesinde. Ulaşım Aksaray merkezden, Ihlara Beldesi ve Belisırma köy minibüsleriyle sağlanıyor. Sekiz ay faaliyet gösteren kaplıca, özellikle yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Kışın dört ay kapalı. Suyunun ısısı, 41-60 derece. Kükürtlü, sodyum bikarbonatlı. Romatizma, kireçlenme, cilt hastalıkları, bel ve buna bağlı siyatik ağrıları, kadın hastalıklarına iyi geldiğine, böbrek taşlarının düşmesinde, karaciğer iltihapları ve safra kesesi rahatsızlıklarında etkili olduğuna inanılıyor.

NEREDE KALINIR

Zıga Kaplıca Tesisi
(0382) 454 55 00

AMASYA

Gözlek Kaplıcası

Amasya merkezine 17 kilometre uzaklıkta, Samsun’a 157, Ankara’ya 300 kilometre. Amasya şehir merkezinden yarım saatte bir kalkan dolmuşlarla gidiliyor. Suyun ısısı, 39 derece. Romatizma, mide ve bağırsak, böbrek ve idrar yolları, beslenme bozukluğu gibi hastalıklarda olumlu etki yaptığı ileri sürülüyor.

NEREDE KALINIR

Kaplıca Tesisi
(0358) 256 22 22 /4 hat The Apple Palace *** (0358) 219 00 19

Kaplıca bölgesinde ayrıca beş bungalov ve 15 pansiyon var. www.theapplepalace.com.tr

Terziköy Kaplıcası

Amasya’ya 38 kilometre uzaklıkta, Göynücek ilçesi yolu üzerindeki Çivi köyünde. İki havuzu var. Suyun ısısı, 37 derece. Bikarbonatlı, kalsiyumlu, kısmen karbondioksitli bir bileşime sahip. Romatizma, mide ve bağırsak, böbrek ve idrar yolları, beslenme bozukluğu gibi hastalıklarda olumlu etki yaptığı söyleniyor.

NEREDE KALINIR

Kaplıca bünyesinde bir otel var. (0358) 225 02 19

BİNGÖL

Kös Kaplıcası

Bingöl- Erzurum karayolunun 20’nci kilometresinde, Ilıcalar beldesinde. Bin-Kap Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olarak da biliniyor. Üç yüzme havuzu var. Suyunun sıcaklığı, 47 derece. Sodyumlu, bikarbonatlı, sülfatlı, kısmen klorürlü ve radyoaktif bir birleşime sahip. Banyo ve içme kürleri için elverişli. Hazmı kolaylaştırıcı maden suyu olarak da içilebiliyor. Tortu bıraktığı için ancak olduğu yerde içilmesi gerekiyor, şişelenip nakledilemiyor. Romatizma, kadın hastalıkları, kalp ve kan dolaşımı, mide ve bağırsak, karaciğer ve safrakesesi, sinir ve kas yorgunluğu ile deri ve sinirsel hastalıklara olumlu etki yaptığı düşünülüyor.

NEREDE KALINIR

Kaplıcalar tesisinde motel ve pansiyon var. (0426) 252 53 03- 252 50 03 www.binkap.com

ESKİŞEHİR

Sakarılıca

Eskişehir’e 33 kilometre uzaklıktaki Mihalgazi ilçesinde. Belde belediyesinin işletmeciliği üstlendiği kaplıcada iki hamam, bir kaplıca oteli, 12 özel banyo ve özel havuzlar var. 12 ay açık olan termal merkez, çam ormanlarıyla kaplı iki dağ arasındaki vadide. Bölge ılıman iklimi nedeniyle İç Anadolu’nun Akdeniz’i olarak nitelendiriliyor. Merkeze Eskişehir otogardan kalkan Sakarılıca ve Mihalgazi belediye otobüsleriyle de gidiliyor. Suyun ısısı, 56 derece. Hipertermal, hipotonik bir maden suyu. Sodyum, bikarbonat, magnezyum, kalsiyum, sülfat, nitrat içeriyor. Mide, çeşitli tip romatizma ve kireçlenme, kaza ve ameliyatlardan sonra görülen eklem sertlikleri, kemik hastalıkları, sindirim sistemi ve beslenme bozukluğu, kadın hastalıkları, ruhsal bunalımlar, siyatiklerin iyileşmesine, böbrek taşları ve kumların dökülmesine yardımcı olduğu söyleniyor. Merkezin bulunduğu bölgedeki dağ havası zihinsel yorgunluklar, nefes darlığı ve tansiyon için yararlı.

NEREDE KALINIR

Sakarılıca Termal Otel
(0222) 621 22 51 (0222) 621 22 53 Aytaç Turistik Tesisleri (0222) 621 22 51 Termal otel için Sakarılıca Belde Belediyesi’nden de kayıt yapılıyor. Santral (0222) 621 24 20 - (0222) 621 28 74

HATAY

Reyhanlı

Hatay ilinin Reyhanlı İlçesi’nde bulunan ve bir benzerinin Hindistan’da olduğu ileri sürülen Hamamat Kaplıcaları, Reyhanlı- Kırıkhan karayolunun 10’uncu kilometresinde. Antakya’ya 55, Adana ve Gaziantep’e ise 190 kilometre uzaklıkta. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelen Arapların uğrak yeri. Hatay İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından işletilen termal tesislerinin kükürtlü suyunun birçok hastalığa şifa olduğu söyleniyor. Tesislere, şifalı su yaklaşık beş kilometre uzaklıktaki Keli Köyü’ndeki ana kaynağından yalıtımlı özel borularında getiriliyor. Su, otel odaları ile iki ayrı havuza veriliyor.

Suyun ısısı, 37.5 derece. İçerdiği kükürt nedeniyle hücreleri uyandırıp, zindelik verdiği, sinir ve dolaşım sistemine etki ettiği, kan dolaşımını düzelttiği ileri sürülüyor.

NEREDE KALINIR

Termal Otel
(0326) 464 10 50

ERZURUM

Pasinler Kaplıcası

Erzurum Kars karayolunun 30’uncu kilometresindeki Pasinler ilçesinde. Suyun ısısı, 39 derece. Sülfat iyonu, amonyak, kalsiyum, magnezyum ve natrion içeriyor. Yaklaşık 205 metre derinlikten saniyede 15 litre çıkan kükürtlü sıcak suyun romatizma, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi, idrar yolları, siyatik, lumbago, nevralji ve çeşitli kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Büyük Çermik, Küçük Çermik ve Turistik Kale Otel havuzunda erkekler ve kadınlar için havuzlar ayrı. Turistik Kale Otel’in kabinli havuzlarından ise ailece yararlanmak mümkün.

Büyük Kaplıca (0442) 661 52 27 Küçük Kaplıca (0442) 661 52 28

NEREDE KALINIR

Turistik Kale Otel
* (0442) 661 49 92

Ilıca Kaplıcası

Erzurum- Erzincan karayolunun 18’inci kilometresindeki Ilıca ilçesinin Yeni Mahalle semtinde. Suyun ısısı, 39.5 derece. Karbon, hidrojen, sodyum, magnezyum, demir, alüminyum, klor içeriyor. Kas, ortopedik, nörolojik, mide, bağırsak, karaciğer, safrakesesi, beslenme bozuklukları ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yararlı olduğu düşünülüyor. Kadınlar, erkekler, özel havuz ve banyolar olmak üzere dört farklı havuz yapısı var. (0442) 631 42 12

Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıcası

Erzurum- Kars karayolunun 56’ncı kilometresindeki Köprüköy ilçesi yakınında. Sadece yazın kullanılıyor. Çamur banyosu için ideal. Konaklama yeri yok. Suyun ısısı, 26 derece. Bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahip. Romatizma, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı, kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yararlı olduğu söyleniyor.

KAYSERİ

Bayramhacı Kaplıcaları

Kayseri -Ankara karayolu üzerinde. Kayseri’ye 55 kilometre uzaklıktaki Himmetdede beldesi Bayramhacılı köyünde. Nevşehir’e 20-25 kilometre uzaklıkta. Kaplıcaya, kendi imkanlarıyla gelemeyenler için Kayseri, Kırşehir garajından her gün saat 14.30’da minibüs kalkıyor. Tesiste dört hamam, üç yüzme havuzu var. Suyunun ısısı, 47 derece. Banyo yöntemiyle kalp ve kan dolaşımı, solunum yolları, bronşit, romatizma, cilt, hemoroid ve kadın hastalıklarına iyi geliyor. İçince ise mide, karaciğer, bağırsak ve idrar yolları hastalıklarında etkili olduğu söyleniyor.

NEREDE KALINIR

Bayramhacı Bulut Termal Tesisleri
(0352) 394 71 14 ile (0352) 394 71 24

KIRŞEHİR

Terme Termal

Kırşehir merkezde Kapadokya’ya bir saat uzaklıkta. Suyun ısısı, 42 derece. Bikarbonatlı, klorürlü, kalsiyumlu, sodyumlu, florürlü bir bileşime sahip. İçme ve banyo kürleri şeklinde yararlanılıyor. Romatizma, kalp ve kan dolaşımı, kadın hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası rahatsızlıklar, eklem ve kireçlenme gibi hastalıklara olumlu etki yaptığı ileri sürülüyor.

NEREDE KALINIR

Terme Kür Oteli
*** (0386) 21213 13 Grand Otel Termal *** (0386) 214 47 97

NEVŞEHİR

Kozaklı Termal

Nevşehir’in Kozaklı belediyesi sınırları içerisinde. Kayseri-Ankara anayoluna 24 kilometre; Kapadokya’ya 96, Kayseri’ye 96, Tuzköy havalanına 90, Kayseri havaalanına 90 kilometre uzaklıkta. Suyun ısısı, 27- 93 derece. Klorürlü, sülfatlı, bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu radyoaktif bir bileşime sahip. İçme ve banyo kürleri ile faydalanılıyor. Romatizma, solunum yolları, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme, akne, sedef, sivilce, mide, bağırsak ve safrakesesi hastalıklarında, böbrek, idrar yolları ve bazı kadın hastalıklarında, bünyesel zayıflıkların giderilmesi, demir oranının düzenlenerek organizmanın güçlendirilmesinde, hormon sisteminin uyarılması, uykusuzluk, fiziksel ve ruhsal yorgunluk gibi sorunlarla vücutta biriken asitlerin atılmasında olumlu etki yaptığı ileri sürülüyor.

NEREDE KALINIR

Termalya Termal Otel ***
(0 384) 471 38 56 / 57 veya (0533) 657 82 59

KONYA

Ilgın Termal

Konya şehir merkezine 88 kilometre uzaklıkta, Ilgın-Akşehir yolunun 2’nci kilometresinde. Kaplıca kompleksi radyoaktiviteli kükürt ve çelik mineralleriyle özellikle kısırlık tedavisinde Türkiye’nin sayılı kaplıcaları arasında sayılıyor. Ilgın Belediyesi tarafından işletilen kaplıcada emekli ve dar gelirlilere yüzde 50 indirim yapılıyor. Suyun ısısı, 42 derece. Hipertermal, hipotonik ve radyoaktif bir maden suyu. Bikarbonat, kalsiyum, sodyum, karbondioksit içeriyor. İçme ve banyo olarak faydalanılıyor. Romatizma, karaciğer, safra yolları ve metabolizma hastalıklarında etkili olduğu söyleniyor, cilt hastalıklarının tedavisine de iyi geliyor.

NEREDE KALINIR

Tesislerde yedi otel ve içinde yatak odası, oturma odası, mutfak, küçük havuzlu banyosu olan apart daireler var. A Blok Oteli, B Blok Oteli, Santral Oteli, Dağ Oteli, Küçük Otel, Uzun Otel ve Dağ Sosyal Tesisi adı verilen otellerin santralı ortak. (0332) 882 71 52 / 7 hat

RİZE

Ayder Kaplıcaları

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi yakınındaki Ayder Yaylası’nda. Milli Park statüsünde olan ve dünyanın korunma öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biri ilan edilen Fırtına Vadisi’nden ve Hala Vadisi üzerinden yarım saatlik bir yolculukla ulaşılıyor. 1350 metre yüksekte ve her mevsim açık. Bu nedenle de havasının astım hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Suyunun ısısı, 50 derece. İçmek veya banyo yapmak suretiyle başta romatizma, kireçlenme, kronik bel ağrıları, eklem hastalıkları, travmalar, yumuşak doku hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar, strese ve spor yaralanmalarına iyi geldiği düşünülüyor. Kadın ve erkeklerin ayrı, ayrı kullandığı iki büyük havuzun yanı sıra özel havuzlar da var. Konaklama imkanı yok; sadece kaplıca sonrası dinlenme bölümü bulunuyor.

BAŞKENTİN KAPLICALARI

Beypazarı Termal Tesisleri

Ankara’dan 85 km. uzaklıkta, Ayaş-Beypazarı yolunun 34’üncü kilometresinde. Suyun kaynağından kaplıca ve içme olarak yararlanılıyor.

Suyun ısısı: 45-50 derece.

Özellikleri: Klorürlü, sulfatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli bir bileşime sahip. Banyo tedavisinin yanısıra çamur tedavisi de yapılıyor. İçme kürlerine de elverişli olan bu suların; romatizma, deri hastalıkları, kadın hastalıkları, sinir ve sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları ve metabolizma bozukluklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu söyleniyor. (0312) 763 14 21 www.beyter.com.tr

Çubuk Melikşah Kaplıcası

Ankara’ya 30 kilometre uzaklıkta. İki termal kaynaktan akan suyun havuzlarda toplanmasıyla faydalanılıyor. Suyun sıcaklığı 31 derece. Kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içeriyor. Romatizmal ağrılara ve bazı cilt sorunlarına olumlu etki yaptığı söyleniyor. Konaklama tesisi yok. Sadece günübirlik kullanılıyor. (0312) 822 42 11

Haymana Merkez Kaplıcası Ankara’ya 73 kilometre uzaklıkta, Haymana ilçesinde, üç ayrı kaplıca var: Merkez, Medrese ve Seyran Kaplıcaları. Suları aynı kaynaktan geliyor.

Suyun ısısı: Kaynakta 45 derece, havuzda 44 derece.

Özellikleri: Bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum, karbondioksit ve kükürt içeriyor. Banyo kürleriyle yararlanılıyor. Romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, mafsal hastalıkları, siyatik bel ve boyun fıtığı, bronşit, astım, sinüzit, solunum yolu hastalıkları, deri ve cilt hastalıkları, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, kadın hastalıkları, sinüzit, kas yorgunluğuna iyi geldiğine inanılıyor.

Merkez Kaplıca (0312) 658 10 19 Medrese Kaplıca (0312)658 29 02 Seyran Kaplıca (0312) 658 29 07

NEREDE KALINIR

Edesa Otel
*** (0312) 658 33 33 Termal Oteli *** (0312) 658 29 00

Kızılcahamam Termal Turizm Merkezi

Ankara’ya 75 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam ilçesinde. Başta başkentliler olmak üzere çevre illerden gelenler ilgi gösteriyor. Büyük Kaplıca, Küçük Kaplıca, Acısu Kaplıcası ve Kızılcahamam Maden Suyu Kaplıcası olarak dört ayrı kaynaktan çıkan ve içerikleriyle dereceleri birbirinden farklı olan bu sular, Orta Anadolu bölgesinde termal sulardan şifa arayanların gözdesi.

Suların ısısı: Büyük Kaplıca 47, Küçük Kaplıca 44, Kızılcahamam 19,5, Acısu 34 derece.

Özellikleri: Hipotermal, hipotonik sulardan içme ve banyo kürleriyle yararlanılıyor. Karaciğer, safrakesesi, mide ve bağırsak, metabolizma hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor.

NEREDE KALINIR

Termal Tesisleri
(0312) 736 00 52 Kaplıca Oteli * (0312) 736 16 44 Soğuksu Oteli * (0312) 736 60 13 Ab-ı Hayat Oteli *** (0312) 736 55 31/32 www.ab-ihayat.com Patalya Termal Resort **** (0312) 736 02 00 www.patüalyahotel.com.tr Asya Termal Tatil Köyü **** (0312) 736 40 00 www.asyatermal.com.tr

SAMSUN

Ladik Hamamağa Kaplıcası

Samsun’a uzaklığı 75 kilometre olan Ladik ilçesinde. Belediye otobüsleri ve saat başı hareket eden dolmuşlarla kolaylıkla gidiliyor. Suyunun ısısı, 38 derece. Romatizma, sinir ve kas yorgunlukları, eklem hastalıkları, kireçlenme, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası yorgunluklara iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca içerdiği radyoaktif elemanlar nedeniyle organizma üzerinde uyarıcı etki yaptığı ileri sürülüyor.

NEREDE KALINIR

Kaplıcada içinde iki hamam da olan ve Ladik Belediyesi tarafından işletilen bir otel var. İlçede bunun dışında konaklama imkanı yok. (0362) 782 00 01 (0362) 782 00 02

Havza Ancere Termal

Samsun’a 60 kilometre uzaklıkta bulunan Havza ilçesinde. Samsun’dan saat başı kalkan dolmuşlarla ve belediye otobüsleriyle ulaşılıyor. Suyunun ısısı, 49.8 derece. Romatizma, boyun, bel fıtığı ve kireçlenmelere, siyatik ağrılarına, çocuk felcine, cilt hastalıklarına, böbrek ve idrar yolları sorunlarına, bel ve boyun ağrılarına, damar sertliğine, hipertansiyona, kan dolaşımına, karaciğer rahatsızlığına, ruhsal yorgunluk ve sinirsel gerginliklere, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına, kansızlığa iyi geldiği düşünülüyor.

NEREDE KALINIR

Ancere Termal Tesisleri
, *** (0362) 714 77 00 (5 hat) Ayrıca 175 ev de pansiyon olarak hizmet veriyor.

ŞANLIURFA

Karaali Kaplıcaları

Şanlıurfa’ya 45 kilometre uzaklıktaki Harran Ovası’nda. Yaz sezonunda Şanlıurfa ve Gaziantep’ten servisler kaldırılıyor. Suyunun ısısı, 47 derece. İçerdiği minerallerin romatizma, omurga ve eklem sorunları, ameliyat sonrası tedaviler, sinir hastalıkları, damar, deri ve şeker hastalıklarıyla egzamaya iyi geldiği söyleniyor.

NEREDE KALINIR

Karaali Oteli
(0414) 256 70 03 Karaali Apart Otel (0414) 256 70 08 (0414) 315 81 31 Tüm odalara termal su veriliyor.

OSMANİYE

Haruniye Kaplıcası

Osmaniye’nin Düziçi İlçesi’ne 22 kilometre uzaklıktaki Ceyhan Nehri kenarında iki vadi ortasında. Mülkiyeti İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait. Bölgedeki bir mağaradan çıkan termal su, kaplıcadaki havuza dolduruluyor. Havuzu kadınlar ve erkekler birer saatlik süreyle değişerek kullanıyor. Suyunun ısısı, 33 derece. Cilt hastalıkları başta olmak üzere romatizma, kadın hastalıkları, felç, migren, safrakesesi, böbrek, bel ağrısı, bağırsak ve karaciğer rahatsızları gibi birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

NEREDE KALINIR

Tesiste toplam 115 yatak kapasiteli 80 odanın yanısıra 80 ahşap ev bulunuyor. (0328) 884 43 33

SİİRT

Billoris (Sağlarca) Kaplıcası

Siirt-Eruh yolu üzerinde, kente 15 kilometre uzaklıkta. Kaplıca suyu tabandan kaynayarak 140 metrekarelik ve 1.5 metre derinlikteki havuzda toplanıyor, daha sonra Botan Nehri’ne akıyor. Bikarbonatlı sular grubunda. Tortulu olduğu için içilemiyor. Sıcaklığı ortalama 35 derece. Cilde, kırıklara, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi gelebileceği söyleniyor. Ancak çevresinde piknik de yapılan kaplıca, pek sağlıklı görünmüyor.

NİĞDE

Çiftehan Kaplıcası

Adını Niğde’nin Ulukışla İlçesi’ne bağlı Çiftehan Beldesi’nden alan kaplıca, yörenin en önemli termal kaplıcası niteliğinde. Mülkiyeti Niğde İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait. Adana’ya 120, Mersin’e 115, Niğde’ye 80, Kapadokya’ya 150 kilometre uzaklıkta. Adana Ankara otoyolu üzerinde. Suyun ısısı, 53 derece. Sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, alüminyum, bakır, çinko, nikel, kurşun, sülfat, klorür, hidrokarbonat içeriyor. Romatizma, kireçleme, bel, boyun fıtığı, böbrek taşı, siyatik, cilt, deri, kas, kadın hastalıkları, spor yaraları ve nörolojik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. 12 ay açık.

NEREDE KALINIR

Termal Çelikhan Otel
*** (0-388) 531 22 42.

YOZGAT

Sorgun Osmanlı Kaplıcası

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Yozgat- Sivas karayolu üzerinde. Suyu 42-82 derece. Romatizmaya, deri hastalıklarına, astıma, solunum yolu hastalıklarına, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor.

NEREDE KALINIR

Kaplıca Oteli
(0354)368 64 42 Lokman Hekim Kaplıcası (0354) 415 44 43 Bedirbaba Kaplıcası (0354) 415 12 17 Saray Kaplıca Motel (0354) 415 92 98

Boğazlayan Çavlak Kaplıcası

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine 4,5 kilometre uzaklıktaki Bahariye köyü yakınlarında. Ankara’dan ve Yozgat’tan otobüsle ulaşılıyor. Suyu bikarbonatlı, klorürlü, sülfatlı. Isısı 32-44 derece. Romatizma ve kadın hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülüyor. Kaplıca yanında henüz bir tesis yok.

Yerköy Güven Kaplıcası

Yozgat’ın 34 kilometre batısında, Yerköy ilçesinde. E 88 karayolu üzerinde olması nedeniyle ulaşımı oldukça kolay. Ankara ve Yozgat’tan otobüs var. Su klorlu, sülfatlı sular grubundan. Sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir içeriyor. Nefrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları, romatizma, çeşitli ağrılar, cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Kaplıcada ayrıca çamur banyosu yapma imkanı da var. Halk arasında Uyuz Hamamı olarak bilinen yörede, kaplıca sularının oluşturduğu birikintide çamur banyosu yapılıyor.

NEREDE KALINIR

Yerköy Hamamı
(0354) 516 85 71

Sarıkaya Termal

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde. Bu ay içinde 1/100 sıcak su özelliğinde yeni bir kaynak bulundu. Suyun ısısı 44-47 derece. Klorürlü, bikarbonatlı, sodyumlu, demirli, kalsiyumlu radyoaktif bir bileşime sahip. Romatizma, deri, kadın hastalıkları, solunum yolları, sinir ve kas yorgunluğuna, sinirlere iyi geldiği söyleniyor.

NEREDE KALINIR

Sarıkaya Kaplıcaları Oteli
(0354) 772 10 12 Otel Mehmetoğulları (0354) (772 31 72)

TOKAT

Sulusaray Kaplıcası

Tokat’a 68 kilometre uzaklıkta, Sulusaray ilçesinde. Tarihi Nicepolis harabeleri arasında. 1962 yılından sonra modern tesislere kavuşan ve bugün iki otele sahip olan kaplıca; özel banyoları, havuzları, lokanta ve gazinosuyla yıl boyunca hizmet veriyor. 55 derece su sıcaklığına sahip kaplıcanın romatizma, bağırsak, mide, böbrek, safra kesesi, karaciğer ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Kaplıcanın bulunduğu bölgede pansiyonlar, kamp alanları var. Kaplıcada biri erkeklere, diğeri kadınlara ayrılmış iki büyük havuz ve sekiz özel termal banyo bulunuyor. Su sodyum klorürlü, sülfatlı.

NEREDE KALINIR

Kaplıca Oteli
(0356) 651 68 18

Reşadiye Kaplıcası

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde. Erzurum - Erzincan yolu üzerinde. İlçenin bitişiğindeki kaplıca, belediye tarafından yaptırılan motelle hizmet veriyor. Suyun çıktığı noktadaki sıcaklığı 40-41 derece. Yıkanma havuzlarında ise 35-38 derece oluyor. Romatizma, felç ve kireçlenmelere karşı tedavi edici bir özelliğe sahip olduğu söyleniyor.

NEREDE KALINIR

Termal Otel *** (356) 461 55 56 Kaplıca Oteli (0356) 461 30 91 bu otel kışın kapalı.

Saraykent Kaplıcaları

Tokat’ın 71 kilometre doğusundaki Saraykent İlçesinde. Yozgat’tan dolmuşla ulaşılıyor. Ankara’dan, Sivas’tan otobüsle ulaşmak da mümkün. Kaplıcanın sodyumlu ve kalsiyumlu sular grubundan olan suyunun ısısı 70-74 derece. Romatizma, kırık -çıkık, kadın hastalıkları, nefrit gibi hastalıklarla iyi geldiğini söyleniyor.

NEREDE KALINIR

Saraykent Motel (
0354) 368 66 02 (0354) 368 64 02
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!