Türkiye'nin en güzel bahçe ve balkonları

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin en güzel bahçe ve balkonları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2008 10:38

EvBahçe ile Praktiker'in birlikte düzenlediği en güzel bahçe ve balkon yarışması sonuçlandı.

Haberin Devamı

Birinciliği Ali Ruhi Türkürer'in İstanbul Tuzla'daki çiçek bahçesine verdik. Trabzon'un çay kokusunu burnumuza getiren Kadriye Yıldız'ın balkonuysa jüriyi kendine hayran bırakmayı başardı ve Türkiye'nin en güzel balkonu seçildi.

Her iki kategoride de ikincilik ve üçüncülük İstanbul ve Ankara arasında paylaşıldı. Afyonkarahisar'dan Hakkı Beşkardeşler'in bir sağlık ocağını cennette dönüştürmesi büyük takdir topladı. Muazzez Fidan ise emekli olduktan sonra tüm zamanını bahçesi için harcayarak zoru başardığını ispatladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

En güzel bahçe birincisi
Ali Ruhi Türkürer
Tuzla, İstanbul
2001 yılında şehir merkezindeki evini bırakıp çok uzaklara; Tuzla'ya gitmesinin tek bir nedeni vardı: Bahçeli bir eve sahip olma isteği. Hangi çiçek ne ister, hangi bitki nerede mutlu olur? Sadece bunu düşünerek yarattı bahçesini. Kendi isteklerini değil onlarınkini dinledi hep. Kocaman bir bahçenin, her yanı çiçek çiçek oldu karşılığında. Eşi ve çocuklarıyla trafikten, keşmekeşten, sıkıntıdan uzak bir cennette yaşıyorlar şimdi. Herkesin hayali de bu değil mi? Tohumdan yetiştirdiği bitkilerin büyüdüğünü görmek en büyük mutluluğu... Bahçesiyle gurur duymaksa en tabii hakkı.

Haberin Devamı


En güzel bahçe ikincisi

Vahit Uğur
İncek, Ankara
1993 yılında bu eve taşındığında gelecekte bir rüyayı yaşayacağını Vahit Bey bile bilmiyordu belki de. Ankara'nın kurak ikliminde ne kadar sevindirebilirdi ki onu bitkiler? Ne kadar sevgi verirse o kadar tabii ki… Vahit Uğur'u yarışmamızın ikincisi olduğunu haber vermek için aradığımda: "Şu an bahçedeyim, bitkilerimin bakımını yapıyorum" dedi bana. Ankara'nın insanın yüzünü kırbaçlayan soğuğunda bunu yaptığına göre; o gerçek bir bahçe severdi belli ki… Bulunduğu bölgenin iklimini inceleyip öyle seçmiş çiçeklerini. Onlar da gülücüklerle karşılık vermişler. Mevsimlik çiçekleri kullanmayı tercih etmiyor; çünkü "beni, mevsim sonunda terk ettiklerinde çok üzülüyorum" diyor. Vahit Uğur, bahçesiyle ve kendiyle ne kadar gurur duysa az.

"Doğru bitkileri seçebilmek için 1.5 sene boyunca, fidanlık fidanlık dolaştım. Ankara, her bitkiyi yetiştirmeme izin vermiyor" diyor Vahit bey. Bahçesi onun bu ilgi ve çabasına karşılığı gösterişiyle veriyor.

Haberin Devamı

En güzel bahçe üçüncüsü

Işın Sağlat
Bahçelievler, İstanbul
O bir veteriner hekim. Tüm canlılarla dost olmayı başarmış. Sekiz yıldır bahçesinin üzerinden elini hiç eksik etmemiş. Kahvaltıdan akşam yatana kadar ne kadar zamanını bahçede geçirirse onu kar sayıyor kendine. Ama bahçede en çok bitkileriyle ilgilenirken mutlu. "Çiçeklerimin açtıklarını, yavru verdiklerini görmek bambaşka bir mutluluk. Çimleri biçtikten sonra ortaya çıkan kokunun verdiği huzuru başka ne verebilir ki?" diyor. Işın Hanım, mesleğinin de verdiği bilgiyle doğaya ve doğala çok saygılı. Kimyasallardan uzak, ekolojik dengeyi destekleyen bir bahçeye sahip olmak onun en büyük başarısı.

Haberin Devamı

En güzel balkon birincisi

Kadriye Yıldız
Üniversite Mahallesi, Trabzon
"15 yıldan da fazla oldu belki… Zemin katta bir ev aldığımda komşumun hediye ettiği bir çapayla başladı benim bitkilerle olan serüvenim" diye başladı söze Kadriye Hanım. Bu bile yetti heyecanını anlatmaya. Yoğun işlerinin arasında bir kaçamak onun için balkonu… Hatta bazen ona işlerini ihmal ettirecek kadar önemli ve değerli. Tıp Fakültesinde profesör; "Öyle dalıyorum ki çiçeklerime, bazen işlerimi gece yarısından sonra yapmak zorunda kaldığım oluyor" diyor. Keşke herkes böyle nedenlerden geciktirse işlerini diye düşünmeden edemiyorum. En sevdiği çiçeği sorduğumda, "Kokulu olanların hepsi" diyor. İleride hayal ettiği gibi kocaman bir bahçede, nergis, sümbül, gül kokuları içerisinde yaşaması dileğiyle…

Haberin Devamı

Yoğun işlerinden kalan vakitte, başını yasladığı bir omuz gibi Kadriye Hanım için bahçesi. Toprağa dokundukça mutlu olanlardan o.

En güzel balkon ikincisi
Şeyla Berk
Ortaköy, İstanbul
Yoğun bir günün ardından, balkonda çay içmenin keyfini yaşamayı kim istemez ki? Hele balkonunuz Şeyla Hanım'ınki gibiyse o çayın tadına doyum olmaz. 1.5 sene önce kavuşmuş buraya Şeyla Berk. "Daha önce de çok sayıda iç mekan bitkim vardı" diyor. Doğaya tutkun olan, kapalı duvarlar arasında da yaşayabiliyor aşkını. Bu balkonun en önemli özelliği çiçek kadar yaşam da kokması bize göre. 9 ve 15 yaşında iki çocuğu var. Zaman zaman onlara bir bitki alıp emanet ediyor. Bakımlarını öğretiyor.  Ne de olsa ağaç yaşken eğilir. Yeni nesiller geliyor, yeşile tutkun... İçimiz şimdi daha da rahat.

Haberin Devamı

En güzel balkon üçüncüsü
Gamze Önsoy
Or-An, Ankara
O da tam bir bitki dostu. Beş yıl önce tanıştığı evinin balkonu insana coşku hissi veriyor... Kendi elleriyle seçtiği çiçekleri, tek tek ilgilendiği için olsa gerek, çok mutlu görünüyorlar. Kırmızı sakız sardunyalarsa onun olmazsa olmazı. Balkonda onların hakimiyeti hemen göze çarpıyor zaten. Turizmle uğraşan Gamze Hanım, burada bütün günün stresini unuttuğunu söylüyor. Unutulmayacak gibi değil ki... Ankaralılar için geçtiğimiz yaz susuzlukla boğuşmakla geçti. "Bitkilerime kıyamazdım, komşularıma bile göstermemeye çalışarak sulamaya devam ettim onları, bilmem hata mı ettim?" diyor. Doğanın dengesinin bozulmaması için bitkiler de yaşamalı Gamze Hanım, en doğrusunu yapmışsınız. Çiçekli ve bol yağışlı günler dileriz.

En özverili bahçe
Hakkı Beşkardeşler
Afyonkarahisar
31 sene önce geldiğinde unutulmuş ve sıkıcı bir yer olan sağlık ocağını bir rüyaya çevirmek için uğraşıyor yıllardır. Geçen sene yarışmamızın en çiçekli bahçesi seçilmişti... Üzerinden bir sene geçti ve her şey şimdi daha da güzel. Saat beşte hasta kabulü biter bitmez, her gün bıkmadan usanmadan bahçeye çıkıyor. Kendi elleriyle suluyor, temizliyor çiçeklerini. Tüm bu yorgunluğunsa tek bir karşılığı var: Huzur.

En emekli bahçe
Muazzez Fidan
Yalova
O'nun başvurusunda farklı olan bir şey vardı. Bahçenin bir yıl önceki hali (yukarıda) ve şimdiki hali yan yanaydı. Aradaki fark görülmeye değerdi. Bu bir senede, onun hayatında değişen tek şeyse artık emekli olmasıydı. Son zamanlarda herkesin dilinde "Emekli olunca, sadece bahçeyle uğraşmak istiyorum" cümlesi var. O, bu hayalini gerçekleştirmeyi başaran şanslı biri. Bahçede her taşta, her çiçekte, damlayan her suda emeği var. Ve yorgun değil, sadece mutlu.

Siz de katılın, sizin de bahçeniz ücretsiz güzelleşsin.. Ayrıntılı bilgi EvBahçe Dergisi'nde...2

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!