Türkiye'de Mimarlık Değerlerinin Korunmasında İlk Adımlar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede Mimarlık Değerlerinin Korunmasında İlk Adımlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2004 12:00

Aytekin Kuş

Haberin Devamı

1975’e kadar içinde yaşayanlar, ya da dışarıdan gelenler tarafından değeri bilinmeyen bir kasaba olan Safranbolu, bu tarihten itibaren kabuğundan sıyrılarak tarihini ve görkemini göstermek için büyük bir direnişe geçti. Ve sonunda 1994’te Safranbolu UNESCO'nun  "Dünya Mimari Mirası Listesi içine alındı.

Aytekin Kuş’un derlediği "Türkiye'de Mimarlık Değerlerinin Korunmasında İlk Adımlar" adlı kitap, Safranbolu’nun, varlığını koruma mücadelesinin ilk yıllarından günümüze uzanan serüvenini anlatıyor.

Safranbolu Kaymakamlığı Hizmet Birliği'nin yayını olarak basılan kitapta korumanın başlatıldığı 1975-1980 yıllarına ait tüm belgeler, fotoğraflar, kararnameler ve gazete haberleri yer alıyor.

Kitapta koruma çalışmalarına başlanılan ve belki de kasaba halkınca umutsuzca karşılanan ilk günlerde  Safranbolu’ya inananların hırsı ve inatçı mücadelesinden örnekler veriliyor.
Bu mücadeleyi 370 sayfada toplayan kitap, Milas, Muğla, Kütahya, Kula, Amasya, Bursa, Kastamonu ve Beypazarı gibi pekçok kentin tarihi dokusunun korunmasında öncülük yapan Safranbolu’nun ilk adımları anlatıyor.

Haberin Devamı

Kitaptaki belgeler içerisinde Safranbolu’nun direnişine daha baştan destek verenler arasında bulunan Ahmet Taner Kışlalı, Zeynep Oral, Metin Sözen, Gürol Sözen, Mehmet Güleryüz, Jale Baysal, Cengiz Bektaş, Selçuk Erez, Kemal Özer, Cihat Burak, Haydar Kazgan, Müşerref Hekimoğlu, Atilla Dorsay, Bedrettin Cömert, Doğan Kuban, Çelik Gülersoy, Hıncal Uluç, Haluk Şahin gibi pek çok isimin çabaları da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!