Türkiye’ye ortaklığa gelen ilk Japonuz D-Max’i sizde üretir, Avrupa’ya satarız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye ortaklığa gelen ilk Japonuz D-Max’i sizde üretir, Avrupa’ya satarız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 00:00

Japon Isuzu’nun Başkan Yardımcısı Goro Shintani, Türkiye’de Anadolu Grubu ile çeyrek asırlık işbirliklerinde yeni bir aşamaya geldiklerini belirterek, "Bir Türk şirketle ilk ortaklık yapan Japon firmayız. Tarihe dayanan Türk-Japon dostluğunu endüstriyel alana taşıyoruz" dedi.

Bu kapsamda, Türkiye’yi Avrupa’nın üretim üssü yapmayı planladıklarını kaydeden Shintani, 4x4 Pick-Up modelleri D-Max’i Avrupa için 2009’dan itibaren Türkiye’de üretmek istediklerini söyledi. Shintani, "D-Max için önümüzdeki yıl Anadolu Grubu ile deneme üretimine başlayıp, kademe kademe Avrupa’nın ihtiyacı olan D-Max’i üretmek istiyoruz. Şu anda Avrupa’da 15 bin D-Max satışıyla pick-up sınıfında yüzde 10’luk pazar payına sahibiz. Bu rakamı 25 bin adede çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

D-MAX ÜRETİMİNE BAŞLIYORUZ: TÜYAP’ta düzenenlenen ’C.V. İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı için Türkiye’ye gelen Shintani, Türkiye’de otomotiv pazarının daralmasına rağmen Isuzu satışlarının ve pazar payının arttığını kaydetti. Shintani, "Anadolu Isuzu bugün bizim Avrupa’daki en iyi distribütörümüz durumunda" dedi. Türkiye’de Anadolu Grubu ile güçlünerek krizleri aştıklarını kaydeden Shintani, şöyle konuştu: "Anadolu Grubu 1990’lı yılların başında üretime başladı. Biz Anadolu Grubu ile işbirliğimzde yeni bir aşamaya geldik. Önümüzdeki yıl Türkiye’de N Serisi kamyon ve midibüslerin dışında başarılı pick-up modelimiz D-Max’i de üretmeye başlıyoruz."

2009’DA NETLEŞİR: Shintani, "Türkiye’de üretmeye başlayacağımız D-Max’leri Avrupa’ya satmak istiyoruz. Bu konuda görüşmeler yapıyoruz ve 2009 yılında net kararımızı vereceğiz. Ama Türkiye bu konuda en büyük aday. Zaten başka aday da yok. Ya Tayland’daki fabrikamızdan göndermeye devam edeceğiz ya da Türkiye’den. Lojistik yönden Türkiye’nin büyük avantajı var" diye konuştu.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ YAPTIK: 23 yıldır Türkiye’de Anadolu Grubu ile ortaklık yaptıklarını söyleyen Shintani, bu işbirliği sayesinde Türkiye’ye ciddi anlamda teknoloji transferi yaptıklarını kaydetti. Shintani, şunları söyledi: "Bugün baktığımızda Anadolu Isuzu’nin Şekerpınar fabrikasında ürettiği kamyonetlerin kalitesi ortada. Biz bu açıdan ortağımıza çok güveniyoruz. Aramızdaki dostluğu endüstriyel alana taşıyoruz. Türkiye, Avrupa’da fabrikamız olan tek ülke. Biz sadece D-Max üretimi değil N Serisi kamyon ve midibüsleri de Türkiye’den ihraç etmek istiyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor ama Kuzey Afrika, Ortadoğu’ya Türkiye’de ürettiğimiz araçları ihraç edebiliriz."

23 yılda 3.5 milyar dolar

ANADOLU Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Kamil Eser, Anadolu Isuzu’nun 23 yılda 3.5 milyar dolarlık bir iş hacmine ve 350 milyon dolarlık ihracata ulaştığını belirterek, "Bugüne kadar 100 bin araç ürettik, 25 bin araçta ithal ettik" dedi. 2007 yılının kendileri için bir dönüm noktasını olduğunu kaydeden Eser, şöyle konuştu: "Ortağımız Isuzu’yla 2 aşamalı bir projeden oluşan yeni bir anlaşma imzaladık. İlk aşama Isuzu’nun Anadolu Isuzu’daki hissesini yüzde 17’den yüzde 20’ye çıkarmasıydı. Projenin 2’inci aşaması ise Türkiye’de D-Max’in üretimi ve ihracatı ile N Serisi araçların ihracatını kapsıyordu. 2009’da son karar verilecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!