Türkiye’nin gerçek masalları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin gerçek masalları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2007 00:00

Son yıllarda pek çok firma, çocuklara yönelik farklı çalışmalara başladı. Bunların büyük çoğunluğunu da yarışmalar oluşturuyor.

Resim, hikaye yazma, hamurdan heykel yapma gibi beceri gerektiren bu tip yarışmalar sayesinde, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan çocukların dünyalarını, yetenekleriyle birlikte yoğrulmuş olarak görebiliyoruz. Ve ortaya gerçekten etkili işler çıkabiliyor...

TNT, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Zeytinburnu Şubesi ve Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı Şişli Belediyesi Bilim Merkezi işbirliği ile "İşte Benim Öyküm" adlı masal yarışması düzenledi.

TNT, 8 senedir Türkiye’nin çeşitli yerlerinden topladığı kitapları Doğu’ya, ihtiyacı olan köy ve okullara gönderiyor. Her yıl kütüphane haftasında başlayan bu kampanyada, siz bir telefon ediyorsunuz ve görevliler gelip ayırdığınız kitapları evinizden alıyor. Onlar daha sonra elden geçirilerek düzenleniyor ve doğru adreslere ulaştırılıyor.

Bu sene firma yetkilileri, kitapları okuyan çocuklardan bir hikaye yazmalarını istemiş. Onlara "En çok etkilendiğiniz kitaptan yola çıkarak kendi hikayenizi yaratın" demişler. Çocuklar da almış kalemleri ellerine...

Yarışma 7-10 ve 10-14 yaşları arasında yapılmıştı.

ETKİLENDİKLERİ YAZARLAR

Etkilendikleri kitaplar arasında çok farklı türler vardı: Jonathan Swift, Andersen, çok iyi bildiğimiz Polyanna’nın yazarı Eleanor Porter, La Fontaine, Kemalettin Tuğcu, Gülten Dayıoğlu gibi bu yaştaki çocukların okumasını beklediğimiz yazarların dışında, Puşkin, Jack London, Victor Hugo, Tağrık Buğra hatta Voltaire...

Doğu’dan gelen hikayelerde zenginlik ve fakirlik üzerinde çok yazı var. Ayrıca kızların okuyamaması, hatta 10-12 yaşlarında evlendirilmek zorunda bırakılmaları hikayelerinde rastladığımız detaylar arasında. Son zamanlarda artan dizilerin etkisi de gözümüze çarpıyor. Çeteler, kapkaçlar...

Daha önce düzenlenen bazı yarışmalarda, büyük şehirlerde yaşayan çocuklardan sevgi dolu, gökkuşağı renklerine bezenmiş, mutluluk dolu masallar gelmişti.

Burada çok daha ağır konular çıktı karşımıza:

"Bu köyde Süleyman adında bir adam vardı" diye anlatmaya başlıyor bir yarışmacı "Süleyman’ın iki karısı ile oniki çocuğu vardı" diye devam ediyor.

GİZEM’İN UZAY MACERASI

10-14 yaş kategorisinde ikinci olan Ayşe Gülen, çok az sayıdaki iyimser hikayelerden birinin yazarı. Üçüncü olan Çınar Aras ile hayata dört elle sarılan bir hastanın hikayesini yazmış.

Ve taa oralardan uzay macerasını anlatarak bizi şaşırtan bir masal vardı. Üstelik çok da doğru bir Türkçe ile yazılmıştı. Birinci olan Gizem Saydemir, bu farklı hikayesiyle herkesi şaşırttı. Masalında uzaya giden Gizem, yıldızların hepsiyle tanışıyordu. Yıldızlar birbirleriyle tartışıyorlardı:

G2: Ben senden daha faydalıyım. Küme halinde yaşıyorum, daha çok ışık ve ısı veriyorum. Kabil et artık.

F8: Güleyim bari. Sen mi faydalısın! Küme halinde yaşadığın için daha çok ısı ve ışık veriyorsun ama ben senden daha büyüğüm...

Güneş bu tartışma yüzünden rahatsız olup bağırdı:

Susun artık sizin yüzünüzden uyuyamıyorum. Güne erken başlamak zorunda kalıyorum. Uykumu alamayınca havalar bulutlu oluyor!

Gerçekten de bulutlu havaların bir çocuğun gözünden bu kadar güzel yorumlanması da ayrı tabii...

7-10 yaş arası çocukların hikayeleri daha naif. Köylü Çocuk adındaki hikayede 1996 doğumlu Agit Özer şöyle anlatıyor:

"İnsanların hepsi köyde yaşasa olmaz. Hepsi şehirde yaşasa da olmaz. Çünkü şehirler köyde ekilen tarlalardan, ekinlerden, süt ürünlerinden besleniyor. Biz köydeki çocuklar farklıyız. Çünkü bizim oyunlarımız başka, onların oyunları başkadır. Biz şehre gittiğimizde de bu çocuk köyden geldi diyorlar. Bizim konuşmamız, giyimimiz onlardan farklıdır. Ama biz köy çocukları daha safız, daha yardımseveriz. Bunu okuduğum kitaptan anladım!"

Bu yazdıkları sayesinde Agit, özel bir ödül de kazandı.

Ödüllerini Şişli Deneme Bilim Merkezi’nde yapılan bir törenle alan çocukların heyecanlarını saklama gibi bir dertleri de yoktu. Hatta Ayşe Gülen ilginç bir konuşma yaptı. "Biz sizin anlayacağınız gibi konuşamıyoruz. Sizin bize gönderdiğiniz kitaplar sayesinde böyle konuşmayı öğrendik" dedi.

26 Mart’ta başlayan kitap toplama kampanyası devam ediyor. 444 0 868’den bilgi alabilirsiniz. Lütfen işe yaramaz kitapları göndermeyin. Bu çocuklara katkısı olacak, eğitici, edebi kitaplar gerekiyor.

İŞTE BENİM ÖYKÜM YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

7-10 Yaş Grubu

1. Çiğdem Avcı / A.Kayalar Köyü İ.Ö.O / Şemdinli

2. Muhammet Hatem / Eskikarahisar İ.Ö.O / Eskikarahisar Köyü Ulaş / Sivas

3. Ebru Gülmüş / Gödekli İ.Ö.O / Aralık / Iğdır

Mansiyon: Agit Özer / A.Kayalar İ.Ö.O / Şemdinli

11-14 Yaş Grubu

1. Gizem Saydemir / Eti Maden İşletmeleri İ.Ö.O / Eskişehir

2. Ayşe Gülen / İMKB Arakonak İ.Ö.O / Solhan - Bingöl

3. Çınar Aras / Gödekli İ.Ö.O / Aralık - Iğdır

Mansiyon: Rıdvan Binici / Atatürk İ.Ö.O / Silopi - Şırnak
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!