Türkiye’nin dekorasyonu en güzel 10 kafesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin dekorasyonu en güzel 10 kafesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2004 00:49

Kafeler sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası artık. Bir arkadaşla buluşulacaksa, bir iş randevusu verilecekse, alışveriş arasında soluklanılacaksa, bir şeyler atıştırılacaksa veya sadece zaman geçirmek isteniyorsa doğruca kafelere koşuyoruz.

Haberin Devamı

Ama her önümüze gelen yere de girmiyoruz. Bunca alternatifin arasından seçim yapıyoruz. Bu seçim sırasında öne çıkan unsurlardan biri de dekorasyon. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin dekorasyonu en güzel on kafesini sorduk, ortaya farklı üsluplarıyla birbirinden çekici on keyif adresi çıktı. Listeye İstanbul Teşvikiye, iki mekan ile birden girdi. İlk beş İstanbul’un ama listede Bodrum’dan mevsimlik bir mekan da var. Seçilen adreslerin çoğunda eskici ve antikacılardan toplanan eşyalar kullanılmış. Birinci olan The House Cafe’de beğendiğiniz bir mobilyayı satın alabiliyorsunuz. Birinin avizesi Milano’dan, bir başkasının tabloları Mısır’dan. Peki hangi kafe köy evinden bozma, hangisi açılır açılmaz listeye girdi? İşte Türkiye’nin dekorasyonu en güzel 10 kafesi.

EN İYİ 10

1. The House Cafe - İSTANBUL
2. Nişantaşı Brasserie - İSTANBUL
3. Mangerie - İSTANBUL
4. Leyla - İSTANBUL
5. Aşşk Cafe - İSTANBUL
6. Pepe Rosso - İZMİR
7. Kukies - ANKARA
8. Limon - BODRUM
9. Cefe de Paris - ANTALYA
10. Kıpkırmızı - ADANA

THE HOUSE CAFE

Bütün mobilyalar satılık

Sahipleri Ramazan Üren ve Canan Baltacıoğlu. Mimari tasarım Seyhan Özdemir ve Sefa Çağlar’a ait. Teşvikiye Atiye Sokak’taki mekanda 14 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahvenin fiyatı 4 milyon lira. Bir şeyler atıştırmak isterseniz ızgara levrek salata ve salsaverdi soslu somon ızgara şiddetle tavsiye ediliyor. 60 kişilik mekanın yazlık bahçesi de var, kapasitesi 80 kişi. Nur Çintay buradaki büyük masa esprisinin hoş bir sosyalleşme ortamı sunduğunu söylüyor. Bahçedeki mobilyalar buraya özel tasarlandı. İçerideki mobilyalar ise eskicilerden toplanıp elden geçirildi ve hepsi satılık. Akşamları rezervasyon gerekiyor. Her gün sabah saat 08.30’dan akşam 11.30’a kadar servis var. Tel: (212) 259 23 77

NİŞANTAŞI BRASSERIE

Cem Boyner’in mekanı

Abdi İpekçi Caddesi üzerinde bulunan kafenin sahibi Cem Boyner. İşletmesi Metin Fadıllıoğlu’na ve mimari tasarımı Zeynep Fadıllıoğlu’na ait. Nişantaşı Beymen’in giriş katında bulunuyor. 9 çeşit kahve var. Bir fincan filtre kahvenin fiyatı 5 milyon lira. Bir şeyler atıştırmak isterseniz, escargo (salyangoz) ve steak tartar mutlaka denenmeli. 100 kişilik mekan güzel havalarda kaldırımı da kullanıyor. Ayşe Tolga malzeme ve işçiliği çok kaliteli, renkleri ahengli bulduğunu söylüyor. Ardeko tarzı hakim. Murana bir avize dikkat çekiyor. Tel: (212) 343 04 43.

MANGERIE

Güney Fransa tarzı

Bebek’teki kafenin sahibi Elif Yalın Topkaya ve Barış Topkaya. Elif Topkaya dekorasyonla bizzat ilgilendi. 10 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahve 4 milyon lira. Özel mısır unuyla yapılan balık ekmek ve balkabağı tatin mutlaka denenmeli. Ayşe Arman sucuklu yumurtasına bayıldığını söylüyor. İçeride farklı şekillerde tonetler (sandalye) bulunuyor. Dekorasyonu ahşap ağırlıklı. Daha çok Güney Fransa tarzı hakim. Ağırlıklı kullanılan renk beyaz. Teras dekorasyonunda kanepelerin yanı sıra plastik malzeme de kullanılmış. En önemli özelliği mutfağın açık olması ve müşteriler tarafından görülebilmesi. Yaz-kış 50-60 kişilik kapasitesi var. Pazartesi günleri saat 12.00’de açılıyor. Diğer günler 08.00’de açılıyor. Tel: (212) 263 51 99.

LEYLA

Sabahın dördüne kadar

Cihangir’deki mekanın sahipleri Tangül Özer, İbrahim Soğukdal ve Deniz Türkali. Mimari tasarım Ofis Mimarlık ile Emel Güntaş’ın ortak çalışması. 10 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahve 4 milyon lira. Kendi yapımları simit ve ekmekler ve peşmerba tatlısı mutlaka denenmeli. 100 kişilik kapasitesi var, güzel havalarda kaldırımdan da faydalanılıyor. Ayşe Tolga sokak arası mahalle kahvesi tarzını beğendiği söylüyor. Yüksek tavanlı ferah bir mekan. Orta bar konsepti müdavimlerin ilk doldurduğu yer. Duyuruların yapıldığı bir kara tahtaları var. Buradan mönüyü de takip edebilirsiniz. Tel: (212) 244 53 50.

AŞŞK CAFE

Kendi kafesini kendi yaptı

Kuruçeşme’de Boğaz’a nazır Aşşk Cafe’nin sahibi Petek Mermerci, dekorasyon tasarımını da kendi yapmış. 15 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahvenin fiyatı 5 milyon 500 bin lira. Tofu adını verdikleri Uzakdoğu kökenli baharatlı diyet yemeği mutlaka denenmeli. Kışın 60, yazın bahçeyle birlikte 200 kişilik kapasitesi var. Demet Akbağ buranın, dekorunu en beğendiği yerlerin başında geldiğini söylüyor. Hemen her şey kendi tasarımları ve toplama. Antikacıdan bulunup yenilenen mobilyalar da var, Hindistan’dan gelen parçalar da. Tel: (212) 265 47 34

PEPE ROSSO

Tablolar seyre değer

Alsancak’ta bulunuyor. Sahibi Barbaros Günday, mimari tasarım Aras Kaynarca’ya ait. Gloria Jeans’in kahvelerini satıyorlar, 40 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahve 4 buçuk milyon lira. Cheesecake ve haftasonu brunchları şiddetle tavsiye ediliyor. Kışın 60, yazın 120 kişilik kapasitesi var. Pervin Mısırlıoğlu buranın tek başına da gidilip, keyfi sürülecek bir yer olduğunu söylüyor. Duvarlarda İtalyanca yazılı tablolar var. Dekorasyonda ahşap ve deri malzemeler ağırlıklı kullanılmış. Tel: (232) 464 96 63.

KUKİES

Avizesi Milano’dan

Ankara Arjantin Caddesi üzerinde. İşletme sahibi Gamze Üner. Dekorasyon mimar Sinem Dural’a ait. 35 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahve 5 buçuk milyon lira. Şemsettin Usta’nın sıcak çikolata tatlısı mutlaka denenmeli. Kışın 80, yazın 150 kişi kapasitesi var. Oğul Türkkan trendy ve hoş bir ambiyansı olduğunu söylüyor. Mekanın dekorasyonunda dört unsur göze çarpıyor. Kapıdan girdiğinizde karşınıza çıkan büyük avize, elinde tepsisiyle Kuki adam, açık mutfağı ve gül motifli tablosu. Kristal taşlarla kaplı kırmızı avize özel olarak tasarlanmış ve Milano’da yaptırılmış. Tel: (312) 427 14 00

LİMON

Kabak lamba, boncuk kapı

Bodrum Gümüşlük’teki mekanın işletme sahibi Candan Aslanbay, 20 bin dolar harcayarak restore ettirdiği köy evinin dekorasyonuyla da bizzat ilgilenmiş. 5 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahve 4 milyon lira. Mutfağı bir restoran kadar güçlü olan mekanda acıkırsanız çökertme kebabı ve felafel mutlaka tavsiye ediliyor. 70 kişi kapasitesi var. Ayşe Tolga ikinci el kanepelerde açıkhava keyfi için ideal bir ortam olduğunu söylüyor. Kafe, kabaklardan yapılmış gece lambaları, boncuklarla işlenmiş eski kapılar, yörede yüzyıllarca kullanılmış eski eşyalar, koltuklar, kanepeler, sedirler, kapı ve pencerelerle döşenmiş. Tel: (252) 394 40 44.

CAFE DE PARIS

İki yılda bir yenileniyor

Listeye Antalya’dan giren kafenin sahipleri Fuat-Gülşen Pota çifti. Mekanın dekorasyonu ile bizzat ilgileniyorlar ve bu dekorasyonu iki yılda bir yeniliyorlar. 10 çeşit kahve bulunuyor. Bir fincan filtre kahve 4 buçuk milyon lira. İtalyan usulü kılıç carpaccio tavsiye edilenler arasında. Kışın 95, yazın bahçesiyle birlikte 210 kişi alabiliyor. Servet Sönmez atıştırmalık bir şeyler yemek için mekanın ideal olduğunu söylüyor. Duvarlarını süsleyen çok özel iki tablo Mısır’dan, sade ve göze hoş gelen süs eşyaları ise İstanbul’dan getirilmiş. Mini şöminesi ise hem çevreye hem de mekana renk katıyor. Tel: (242) 312 07 73

KIPKIRMIZI

Bu kafenin adı üzerinde

Adana’da farklı iç mimarisi ile dikkat çekiyor. Kırmızı ve beyazın hakim olduğu Kıpkırmızı Cafe’nin, girişten restorana geçişi sağlayan elips kirişlerin bulunduğu holdeki kırmızı ağırlıklı ışık oyunu, müşterilerin rahatlamasını sağlıyor. Tasarımı iç mimar Mübeccel Kayalıoğlu ve grafiker Işınsu Alpay’a ait. 300 metrekare açık ve kapalı alana sahip. Serası kış aylarında da kullanılıyor. Mekan üç ayrı locanın yanında büyük bir restorandan oluşuyor. Yerlerde İtalyan beyaz seramik, loca duvarlarında sedef çalışmaları var. Kırmızı kadife kaplamalı sandalye ve sedirlerin üzeri kırmızı, turuncu, yeşil ve beyaz kadife kırlentler ile süslenmiş. Mutfağı görebiliyorsunuz. Filetto Porto Bello yemeniz tavsiye edilir. Tel: (322) 453 35 50

Haberin Devamı

Gurmelerden, gazetecilerden ve müdavimlerinden oluşan büyük jüri seçti

Haberin Devamı

Ayşe Arman - Gazeteci, yazar
Ayşe Tolga - TV’de lifestyle programı sunucusu, oyuncu
Ali Esad Göksel - Mimar, gurme
Nur Çintay - İstanbul Life Yayın Yönetmeni
Donatella Piatti - Neolevanten yazar
Oğul Türkkan - Ankaralı gurme
Servet Sönmez - Antalyalı gurme
Tayyar Zaimoğlu - Adanalı gurme
Demet Akbağ - Eski dekorasyon programı sunucusu, sanatçı
Pervin Mısırlıoğlu - İzmir Life Yayın Yönetmeni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!