Türkiye’de moda fotoğrafçılığı var diyorlar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de moda fotoğrafçılığı var diyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

Ara Güler "Türkiye’de fotoğraf sanatı yoktur" dedi buna en çok moda fotoğrafçıları bozuldu. Zaten yıllardır camiada moda fotoğrafına fotoğraf gözüyle bakılmıyordu. Şimdi de bir duayen ülkedeki fotoğraf sanatını toptan çöpe atıyordu. Farkında mısınız Türkiye’de fotoğraf sergilerinin neredeyse hepsi sosyal içerikli. Bir moda fotoğrafı kitabımız bile yok. Nihat Odabaşı bunun çok üzücü bir durum olduğunu söylüyor. "Çok ciddi bir endüstriden bahsediyoruz. Türkiye’de adı bile anılmıyor" diyor.

Durum böyle olunca 11 moda fotoğrafçımız güç birliği yaptı. 22 Mayıs’ta Anjelique’de bir sergi açacaklar. Türkiye’de moda fotoğrafçılığının olduğunu, şahane moda fotoğraflarının çekilebildiğini kanıtlayacaklar. Tamer Yılmaz şöyle diyor: "Hepimiz bu işe çok emek veriyoruz. Yıllardır sırf moda fotoğrafçılığı gelişsin diye moda dergilerine üç kuruşa foto çekiyoruz. Hazır giyim markalarına moda fotoğrafının ne kadar önemli bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyoruz."

Nisan ayında Dilek Hanif defilesi ile başlayan A la mode’07 davetlerinin ikincisi olacak serginin ismi "Focussed On Fashion". Her fotoğrafçının iki fotoğrafı ile yer alacağı gecede fotoğraflar birbirinden farklı sergileme teknikleriyle mekanın farklı alanlarına yerleştirilecek. Dev boyutlarda hazırlanacak görseller çeşitli ışık oyunları ile aydınlatılacak. Sergiden önce 10 moda fotoğrafçısı Hürriyet için bir araya geldi: Ayten Alpün, Hasan Hüseyin, Koray Birand, Koray Erkaya, Murat Sargın, Nihat Odabaşı, Sedef Delen, Şenol Altun, Nurhan Artar ve Tamer Yılmaz. Serdar Önal yurtdışında olduğu için bize katılamadı.

1Sedef Delen: 92’de asistanlığa başladı. 94’ten beri moda fotoğrafı çekiyor. Hugo Boss ve Burberry’nin kampanya yüzleri ile çalıştı. Kadın olmanın en önemli dezavantajını şöyle anlatıyor: "Kadın fotomodeller çekimler esnasında erkeklerle ve dolayısıyla kamerayla flört ediyor. Ortaya daha iyi bir sonuç çıkıyor. Benim çekimlerimde bu olamıyor."

2Koray Birand: 3 yıldır moda fotoğrafı çekiyor. Gilette için David Beckham’ı, Nike için ünlü dansçı Sofia Boutella’yı, Network için Chris Noth’u görüntüledi. Aynı zamanda İtalya’daki 3 günlük Orvieto Photography seminerine katılıp, Tamer Yılmaz ve Ahmet Polat ile birlikte Türkiye’yi temsil etti.

3Ayten Alpün: Tamer Yılmaz’ın eşi. 20 yıla yakın bir süredir fotoğraf çekiyor. Bir çok ünlü isimle çalıştı.

4Nihat Odabaşı: Aslında reklamcı. Kendi ajansı Sanart’ı reklamcılık yapmak ve klip çekmek için kurdu. Birçok dergi için tasarımlar yaptı. Bunlardan birinde fotoğrafçı bulamadığı için çekimleri kendisi yapınca, kendini fotoğrafçı olarak buluverdi. 1999’dan beri fotoğraf çekiyor.

5Şenol Altun: Marmara Üniversitesi Fotoğraf Bölümü mezunu. "Ben hep sıradışı fotoğraflar çekerim. Yamuk kadrajlar, garip ışıklar benim işimdir" diyor.

6Hasan Hüseyin: Duygu dolu fotoğraflar çekiyor. "Benim fotoğraflarım bir bakışta insanı başka yerlere götürür" diyor. Aslen Kıbrıslı. 10 yaşında Londra’ya yerleşti. Fotoğraf eğitimini orada aldı. 90’lı yıllarda Türkiye’ye geldi. 19 yıldır profesyonel.

7Nurhan Artar: 10 yaşından beri fotoğraf çekiyor. Amerika’nın en önemli fotoğraf okullarından Art Center College of Design’ı bitirdi. 80’li yıllarda Türkiye’ye döndü. 1997’de anlaşılmadığı gerekçesiyle fotoğrafa ara verdi. 6 aydır yeniden fotoğraf çekiyor.

8 Koray Erkaya: 17 yıldır fotoğraf çekiyor. 2004 yılında Archive Mag dergisi tarafından dünyanın en iyi 200 moda fotoğrafçısı arasında gösterildi.


9Murat Sargın: Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. Profesyonel olarak moda ve reklam fotoğrafı çekmeye 2000 yılında başladı. Türkiye’nin önde gelen birçok moda tasarımcısının koleksiyonlarını fotoğrafladı.

10 Tamer Yılmaz: 33 yıldır fotoğraf çekiyor, bunun 19 yılı moda fotoğrafları üzerine... 1999’da Vizon Show’un en iyi moda fotoğrafçısı ödülünü aldı. Dünya çapında pek çok top modelle çalıştı: Diana Dondoe, Elene Baduccı ve Linda Evengelista.

Mankenler bakımlı olsa photoshop’a gerek kalmaz

10 moda fotoğrafçısını bir arada bulunca photoshop da konuştuk. Hepsi mecbur oldukları için kullandıklarını söylüyorlar. "Mankenler çekime bakımlı gelse, manikürü, pedikürü tam olsa, cildi pürüzsüz olsa, uykusunu almış olsa, göz altları mor olmasa biz de photoshop kullanmayız" diyorlar. Tamer Yılmaz, Türk mankenlerin kötü beslendiklerini düşünüyor: "Yurtdışından gelen kızların cildi kağıt gibi hiç photoshop’a gerek olmuyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!