Türk kası ereksiyona karşı

Güncelleme Tarihi:

Türk kası ereksiyona karşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 00:00

İngilizce wellness, yani iyi olma halinden sonra şimdi de sexual wellness yani cinsel yönden iyi olma hali kavramı hayatımıza girdi. Nedeni basit: Cinsel sağlık, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası. Birbirine etkisi de malum. Genel sağlığı bozan hemen tüm olumsuzluklar, cinsel sağlığı da bozuyor. Sexual wellness yani cinsel afiyet de bir önleme, tedavi ve koruma programı.

Amacı sağlık ve cinsellik için risk oluşturan faktörleri önceden saptamak, sorun varsa erken ve etkili yolla tedavi ederek, hayat ve seks kalitesini artırmak. Hattat Hastanesi’nde Sexual Wellness Kliniği kuran 28 yaşındaki Dr. Ece Hattat’la cinsel afiyet kavramını ve neler gerektirdiğini konuştuk.

Artık tüm dünyada cinsellik biyo-psiko-sosyal perspektiften inceleniyor. Seksüel wellness’la yani cinsel afiyet programıyla yapılan da cinselliğe bu bütünün içinden bakmak. Hattat Hastanesi’nde Sexual Wellness Kliniği kuran Dr. Ece Hattat, “Dünya Sağlık Örgütü, cinsel yönden sağlıklı olmak için sertleşme veya orgazm problemi gibi bir sorun yaşamamayı yeterli bulmuyor. Eğer cinsellikte psiko-sosyal yönden de mutlu değilseniz sorun var demek. Cinsel sorunlar çok kere gizlense de gerçekte sık görülüyor. Sorunlar yatak odasıyla sınırlı değil. Cinsel sorunlar hayat kalitesini azaltıyor. Partnerler arasında çatışmalara, bazen ayrılmalara da yol açıyor” diyor.
/images/100/0x0/55eae451f018fbb8f89d5e13

Programda üroloji, androloji, jinekoloji, dahiliye, psikoloji, beslenme ve egzersiz uzmanları işbirliği yapıyor. İncelemeler sonucu kişiye özel cinsel bir sağlık profili çıkarılıyor. Beslenme, egzersiz, besin destekleri öneriliyor. Tıbbi tedaviler programlanıyor. Stres yönetimi, cinsel terapi gibi kişiye özel uygulamalar yapılıyor. Uykusu değerlendiriliyor. Bazen kişinin vücut imajıyla ilgili sorunları da cinselliğini bozuyor. Böyle bir sorun belirlenmişse ilgili uzmanlara yönlendiriliyor.

GÖBEK, ERKEKLİK DÜŞMANI

Seksüel wellness programı için ileri yaşta olmak gerekmiyor. Genç yaşlardan itibaren hazırlanarak, riskleri erkenden yakalayıp, kontrol altına almak mümkün.

Seksüel Wellness’da kimseye mucize reçeteler verilmiyor. Nasıl cinsel sağlık, genel sağlıktan ayrı değilse korunma da benzer aslında. Dr. Hattat, “Kalbiniz ve beyniniz için iyi gelen her şey, cinselliğinize de iyi gelir” diyor. Kötü kolesterolü düşürmek, iyi kolesterolü artırmak, egzersiz, orta yaştan itibaren denge ve güç egzersizleri yapmak, doymuş yağlardan kaçınmak, iyi ve kaliteli uyku en basit ve etkili öneriler.

Bir kötü haber de Türk kaslarına: “Bel çevresi kalın bir erkek gördüğümüzde artık testosteronunun düşük olduğunu tahmin edebiliyoruz” diyen Hattat’a göre son araştırmalar kolesterol seviyesi 240 dolayında olan erkeklerin, 150 olanlara göre 2 kat sertleşme sorunu riski olduğunu gösteriyor. Çünkü karın bölgesindeki yağlar östrojen benzeri hormonlar salgıladığı için testesteron üretimini azaltabiliyor. Testesteron azaldıkça da göbek yağlanması artıyor. Bu kısırdöngünün kırılması şart. Cinsel yaşam resmen sabote oluyor. 2 yıl boyunca 35-55 yaş arası 110 obez erkeği takip eden bir araştırmaya göre, vücut ağırlığının yüzde 10’nunu kaybeden erkeklerin hem sertleşme fonksiyonlarında hem de kolesterol ve kan basıncı değerlerinde iyileşme kaydediliyor.

YILIN ŞİKAYETİ: CİNSEL İSTEKSİZLİK

Sexual Wellness Kliniği’ne gelen kadınlar sorunlarını direkt söylüyor. Erkekler lafı dolaştırıyor. Bu yıl en sık rastladığımız sorun isteksizlik. Genç erkeklerden de çok sık dinledik bu şikayeti. Günlük yaşamdan hormon seviyeleri olumsuz etkileniyor. Bize başvuran hastaların hemen hemen tümünde en az bir genel hayat tarzı risk faktörü saptadık. Bel çevresi genişliği ya da stresli ve hareketsiz yaşam gibi... Gençlerde performans anksiyetesi de (ereksiyon kaygısı) çok büyük.

MODERN TIBBIN SON BULGULARI

EL ELE TUTUŞMAK DA CİNSELLİK: Yaşla birlikte cinsel ilişki sıklığının azaldığı malum. Ancak bu cinsellikten alınan zevk ve tatminin de azaldığı anlamına gelmiyor. Mutlu cinsellik için vajinal birleşme şart değil. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bazen el ele tutuşmak, okşamak, öpmek de cinsellik. Çift haftada bir birleşip, diğer sevişme tiplerine önem vererek çok mutlu olabilir.

KADININ BEYNİNİ DE UYARMAK ŞART: Her iki cinste cinsellik beyinde başlıyor. Ancak kadınların cinselliği erkeklere göre daha karmaşık. Hâlâ keşfedilmeyi bekleyen alanları var. Cinsel uyaranlara karşı vajinal cevap verebiliyor ama beyni uyarılmadığında mutlu bir cinsellikten uzaklaşıyor. Kadınların bu karmaşık cinsel sistemi, ilaçların üretilmesini de güçleştiriyor.

SERTLEŞME SORUNU OLANLAR, KALP HASTASI: 2006’da yayınlanan Princeton II rehberine göre sertleşme sorunu yaşayan ancak hiç kalp problemi olmayan erkekleri de kalp hastası gibi değerlendirmek gerekiyor. Yine kalp-damar problemi yaşayan kadınların yüzde 63’e yakınında istek kaybı, kayganlık sağlayamama, orgazm olamama gibi cinsel sorunlar sık görülüyor.

CİNSEL AFİYETİN 22 DÜŞMANI

Kilo fazlalığı ve obezite, Diyabet, Tansiyon, Yüksek LDL (kötü) kolesterol, Düşük HDL (iyi) kolesterol, Trans ve doymuş yağlardan zengin, dengesiz ve sağlıksız beslenme, Hareketsiz yaşam, Aşırı gergin, sinirli, endişeli ruh hali, Stres, Depresyon, Uykusuzluk, Bazı ilaçlar, Sigara, Alkol, Uyuşturucu ve doping ilaçları, Yetersiz cinsel eğitim, İletişim sorunları, Performans endişesi, Hormonsal dengesizlik, Damar problemleri, Sinirsel hastalıklar, Anatomik rahatsızlıklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!