Trajediden komediye Charlie Bartlett

Güncelleme Tarihi:

Trajediden komediye Charlie Bartlett
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2008 17:50

Babası hapsi boylayınca depresyona giren ama herkesin sevdiği bir yıldız olma hayalini asla askıya almayan tatlı bela Charlie Bartlett’in hikayesinin anlatıldığı Charlie İş Başında, izleyene hayat ve enerji enjekte eden bir film. Bütün yoğunluğuyla ve sonuna kadar “sevimli” sıfatını hak eden film, biter bitmez tekrar izlemek istediğim çok az filmden biri oldu.

Haberin Devamı

İsmail TÜRKMEN

Trajediden komediye Charlie Bartlett

Zengin bir ailenin çocuğu olan Charlie (Anton Yelchin), babası hapse düştükten sonra depresyona girince hiçbir okulda dikiş tutturamaz. Türlü sorunlarıyla kendisini kabul edecek bir özel lise kalmayınca da bir devlet okuluna yazılır ve talihi burada yüzüne güler.

Okulda neredeyse herkesin kendisi gibi depresyonda olduğunu gören Charlie bu fırsatı kaçırmaz. O zamana dek annesi Marilyn’in (Hope Davis) zoruyla gittiği psikiyatrından aldığı tüyolarla arkadaşlarının dertlerine derman olmaya başlar. Okul tuvaletini özel muayenehanesi haline getiren bitirim girişimci Charlie, artık hayaline kavuşmuş ve okulun sevgilisi olmuştur. Fakat reçeteye yazdığı ve sattığı ilaçlar başına dert açar. Bir de okul müdürünün (Robert Downey Jr.) kızı Susan’a (Kat Dennings) aşık olunca Charlie’nin dünyasında işler iyice karışır.

Haberin Devamı

Ergenlik zor zanaat. Ondan daha zoru ise ergen anne-babası olmaktır herhalde. Ama eğer çocuğunuz Charlie gibiyse kesinlikle endişeye mahal yok. Kendisine ve etrafına türlü belalar getirse de Charlie içinde hiç bitmeyen bir pozitiflikle yaşama tutunmayı başarıyor. Okuldaki ilk gününde kendisini feci şekilde döven bir öğrenciden intikam almayı değil de ondan yararlanmayı düşünecek kadar mantıklı ama okulun her köşesine yerleştirilen kameralar konusunda okul müdürüne isyan bayrağı açacak kadar da deli dolu bir çocuk olan Charlie belki de bize şunu söylüyor: Bazen yanlış şeyler de yaparım ama hayalimi ve umudumu koruduğum sürece varmak istediğim yere varırım.

OYUNCU SEÇİMİ ÇOK İYİ

Trajediden komediye Charlie Bartlett

Charlie İş Başında’nın en başarılı olduğu alan oyuncu seçimi. Başrol oyuncularının tamamının ve özellikle de Anton Yelchin’in canlandırdığı karaktere cuk oturduğunu söylemeliyim. Benim için bu o kadar böyle ki daha sonra oynayacakları filmlerde bu oyuncuları farklı karakterlerde izleyince muhtemelen yadırgayacağım. Bu başarıda, oyuncuların teknik rol yapma yetileri kadar oyuncu seçimini yapanların da katkısı olduğunu düşünüyorum. Çünkü rol yapma anlamında genelde daha başarılı sayılabilecek bazı oyuncular örneğin Charlie karakterini daha iyi oynayamazdı sanırım.

Haberin Devamı

Dünyanın sevimli bir yer olduğunu söyleyemeyiz. Sinemanın da çok iyi bile olsa kan ve şiddet dolu yapımlara boğulduğu bir dönemde Charlie İş Başında sinemaseverler için nefes alma fırsatı sunuyor.

Ailenizin psikiyatrı Charlie Bartlett Türkiye’deki hastalarına hizmet vermeye 29 Şubat’ta başlıyor. Depresyondakilere duyurulur.

FİLMİN FRAGMANI VE SEANSLAR İÇİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!